Rintamaveljet Äänikirja

4.1/5

Kirjoittaja: Veli Ranta-Ojala

Äänikirja

Johdanto

Rintamaveljet on sotaromaaneista tunnustusta saaneen kirjailijan Veli Ranta-Ojalan kirjoittama kirja vuodelta 2002. Kirja on neljäs romaani kirjassa Ojalan suku. Kirjasarjassa seurataan Ojalan sukua, ensimmäinen kirja Meritien maa perustuu löysästi Ranta-Ojalan oman suvun vaikeasta vaiheista suurina nälkävuosina vuosina 1886–1887. Kirjasarjan toinen osa Kultamaa kertoo saman suvun Valte pojasta 1900-luvun alussa. Kolmas kirja Ei mitään sankareita kertoo Valte Ojalan aikuiselämästä ja toisesta maailmansodasta. Rintamaaveljet kertovat vanhenevan Valten ja hänen taistelutovereidensa muistoista sota-ajoista. Rintamaveljet äänikirja perustuu rintamamiesten päiväkirjoihin sekä haastatteluihin.

Rintamaveljet äänikirja ilmainen on Ilkka Hautalan äänittämä. Hautala on äänittänyt koko Ojalan suvusta kertova kirjasarjan äänikirjat. Äänikirjan pituus on 11 tuntia ja noin 20 minuuttia pitkä.

Kirjasta: Rintamaveljet

Rintamaveljet äänikirja teos jatkaa Valte Ojalan tarinaa. Kirjasarjan kolmannessa osassa Valte Ojala osallistui talvisotaan. Siitä on nyt kulunut vuosikymmeniä ja tässä tarinassa Ojala palkkaa talon rakennukselle hänen kolmea rintamaveljestänsä, siis kolme miestä jotka hänen kansaansa lähtivät vuonna 1941 luomaan Mannerheimin julistamaa Suursuomea. Miehet ovat Valten lisäksi, Niilo, Eino ja Arvi.

Kirjassa rakennuksella olevat miehet alavat kertomaan toisillenne kokemuksistaan sodassa. Jatkosota käytiin Neuvostoliiton ja Suomen välillä 25. kesäkuuta 1941–19. syyskuuta 1944. Rintamaveljet äänikirja ilmainen kertoo miesten muistoja taisteluista, partioretkistä, voitoista ja tappioista ja karusta tilanteesta mitä jokainen miehistä eli tuolloin.

Miehet tapasivat toisiaan kesäkuussa 1941 Kannuksen työväentalot missä sotakutsun saaneet miehet kerääntyvät odottamaan jatkosuunnitelmia. Miesten yhteinen matka päättyy kuitenkin jo ennen Äänislinnaa.

Valtea tarvitaan kotirintamalla ja hän palaa sinne. Niilo taas pääsee joukko-osastoon joka vastaa hänen koulutuksensa tasoa. Eino kestää sekä Uhtuan että Kannaksenkin taistelut. Arvista tulee aikanaan vakituinen partionvetäjä. Rintamaveljet äänikirja kertoo sodan arvaamattomuudesta sekä sen jättämästä arvestaan viimeistään silloin, kun Valte Ojalan rakennus valmistuu ja Arvi Rytkölä päättää kuitata tilejään.

Rintamaveljet teoksen kirjailija Veli Ranta-Ojala on kirjoittanut hienon ja realistisen sotaromaanin Suomen tilanteesta toisen maailmansodan aikana. Vaikka tarinassa on Ranta-Ojalan oman suvun historiansa kanssa samastuvia tapahtumia niin kirja on kuitenkin fiktiota enemmin kuin tietokirja. Ranta-Ojala on tehnyt tarkkaa taustatyötä kirjaa varten, hän on muun muassa lukenut lukemattomia sotilaiden kirjoittamia päiväkirjamerkintöjä ja kirjeitä sekä haastatellut rintamamiehiä siitä ajasta.

Rintamaveljet on oivallinen teos kaikille heille jotka ovat kiinnostuneita Suomen historiasta tavallisten ihmisten näkökulmasta. Ajankuvaus ja sodan aiheuttama huoli on kirjassa realistinen ja kaunistelematon. Jatkosodan päättymisestä on jo kulunut 77 vuotta.

Kirjailijasta: Veli Ranta-Ojala

Veli Ranta-Ojala syntyi vuonna 1942. Ranta-Ojala on suomalainen kirjailija.  Hän on koulutukseltaan luokkaopettaja ja toimi vuosikymmeniä opettajana pohjanmaalla. Nykyään Ranta-Ojala on jo eläkkeellä. Hän harrasti nuorena sekä kilpaurheilua ja hän on myös valmentanut. Ranta-Ojala asuu edelleen Keski-Pohjanmaalla Toholammilla. Hänellä on vaimo, kolme poikaa ja seitsemän lastenlasta.

Hänen esikoiskirjansa oli nimeltään Meritien maa, se julkaistiin vuonna 1990. Veli Ranta-Ojala on julkaissut kymmenen romaania, joista puolet on sotaromaaneja. Soraromaanit ovat nivottuja yhteen Ojalan suvusta kertovaksi kirjasarjaksi joka perustuu löysästi kirjailijan omaan sukuhistoriaan. Ojalan suvun elämän vaiheesta pohjanmaalla 1800-luvun loppupuolelta tähän päivään on saanut kiitosta lukijoilta sekä kriitikoilta. Vuonna 2003 Ranta-Ojala sai Chydenius-kirjallisuuspalkinnon.

Kuuntele Ilmaiseksi: