Rikos ja rangaistus Äänikirja

4/5

Kirjoittaja: Fjodor Dostojevski

Äänikirja

Johdanto

Yksi maailman tunnetuimista kertomuksista, Fjodor Dostojevskin kirjoittama Rikos ja rangaistus vuodelta 1866 on nyt saatavilla e-kirjana sekä äänikirjana. Klassikkokirjaksi lukeutuva Rikos ja rangaistus äänikirja on äänittänyt Markus Niemi. Äänikirja julkaistiin Suomessa vuonna 2020. Teoksen suomennos on tehnyt Olli Kuukasjärvi. Rikos ja rangaistus äänikirja ilmainen on pituudeltaan yli 24 tuntia pitkä.

Rikos ja rangaistus tarina kertoo Pietarissa asustavan, köyhän opiskelijan Raskolnikov elämästä. Hän suunnittelee murhaavansa koronkiskurin ja vievänsä tältä sen rahat. Raskolnikov pohtii, että olisi parempi, kun hän vapauttaisi maailman koronkiskurin läsnäolosta samalla kun hän auttaisi itsensä ulos köyhyydestä koronkiskurin rahoilla, jotta hän voisi maailmassa tehdä jotakin hyödyllistä. Raskolnikov pohtii murhaa monesta eri näkökulmasta. Teoksessa esitetään suurta kysymystä, onko murha puolustettavissa, jos sillä on korkeampi tarkoitus?

Kirjasta: Rikos ja rangaistus

Dostojevski kirjoitti suurteoksensa Rikoksen ja rangaistus palattuaan viiden vuoden maanpaostaan Siperiasta. Romaani julkaistiin alkuun 12-osaisena sarjana kirjallisuuslehdessä vuonna 1866. Rikos ja rangaistus on Dostojevskin nimikkoromaani, ja siitä on tullut maailmankuuluisa varsinkin sen sukelluksesta ihmismielen syvyyksiin.

Rikos ja rangaistus äänikirja antaa pohdittavaa ihmiselämän tarkoituksesta ja oikeasta ja väärästä. Mitä tapahtuu, kun käsitteet rangaistus ja rikos ylittävät toistensa rajat ja kietoutuvat yhteen. Rikos ja rangaistus on lähinnä taideteos, joka vaatii lukijalta kunnioitusta sekä pohdintaa.

Rikos ja rangaistus äänikirja ilmainen kertoo ylioppilaan Raskolnikovasta joka pitkien pohdintojen jälkeen surmaa koronkiskoja naisen kirveellä. Murhan aikana koronkiskojan sisko sattuu paikalle ja Raskolnikova murhaa myös hänet. Vaikka murhan motiivina vaikuttaa olevan ryöstö on totuus kuitenkin toisenlainen.

Raskolnikov ajattelee, että ihmiskunta voidaan jakaa kahteen ryhmään. Yhteen ryhmään kuuluu tavalliset porvarit, jonka tarkoitus vaan on lisääntyä. He ovat vain historian raaka-ainetta. Toiseen ryhmään kuuluu epätavalliset, Napoleon-ihmiset, jotka rikkovat lakia ja jotka rikkovat nykytilanteen luodakseen tilalle jotain parempaa. Raskolnikov laskee itsensä näihin Napoleon ihmisiin, häneen ei siis moraalisäännöt päden ja sen mukaan hänellä olisi jopa oikeus tehdä murhia.

Murhien jälkeen hänellä on kuitenkin katumuksen tunteita. Hän kumoaa näin ollen ajatuksen Napoleon ihmisistä ja yrittää löytää uuden selityksen ja motiivin omien tekoihin. Se ei kuitenkaan onnistu, joten hänen hiipii ajatus ja halu tunnustaa tekemänsä murhat.

Murhat ovatkin osaa moraalista rikosta missä tekijä Raskolnikov pohtii asiaa monesta eri kannalta. Vaikka Rikos ja rangaistus äänikirja on vanha teos, sen hermokuumeilevat ihmisten ja hassujen fyysisten oireilujen kanssa, on kirjan yhteiskunnallinen sanoma ja ihmisen sisimmässä vellova itsekritiikki ja pohdinta hyvinkin ajankohtaisia asioita.

Rikos ja rangaistus on vaikuttava ja vakuuttava kirja. Se on tarkkanäköinen ja juoneltaan mielenkiintoinen. Murhien selvittely tuo kirjaan mukavaa salapoliisimaista toimintaa ja kirjassa on myös kauniin surullisen rakkaustarinan.

Kirjailijasta: Fjodor Dostojevski

Fjodor Mihailovitš Dostojevski syntyi vuonna 1821 Moskovassa, Venäjällä. Hän kuoli vuonna 1881 Pietarissa, Venäjällä. Dostojevski oli venäläinen filosofi, kirjailija, esseisti ja toimittaja. Hänen tunnetuimpia teoksiansa ovat Rikos ja rangaistus vuodelta 1866, Idiootti vuodelta 1869, Riivaajat vuodelta 1872 sekä Karamazovin veljekset vuodelta 1880.

Dostojevskia pidetään yhtenä romaanitaiteen suurista klassikkokirjojen kirjailijoista. Hän on tunnettu myös ihmismielen psykologisten kertomuksistaan. Kirjojen tapahtumat sijoittuivat 1800-luvun Venäjällä.  Dostojevskin kirjat ovat vaikuttaneet merkittävästi kirjallisuuden modernismiin, filosofian eksistentialismiin sekä useisiin psykologian koulukuntiin, teologiaan sekä kirjallisuuskritiikkiin. Dostojevskin Rikos ja rangaistus sanotaan olevan maailman tunnetuin romaani. Satoja miljoonia ihmisiä maailmanlaajuisesti ovat 1800-luvusta lähtien lukenut hänen kirjojansa. Köyhää väkeä vuodesta 1844 oli Dostojevskin esikoisteos.

Kuuntele Ilmaiseksi: