Renny Harlin Äänikirja

3.7/5

Kirjoittaja: Veli-Pekka Lehtonen

Äänikirja

Johdanto

Suomen kautta aikojen menestyin elokuvantekijä ja tuottaja, kertoo Veli-Pekka Lehtosen kirjoittamassa elämänkerrassa ennenkuulumattoman elämäntarinansa. Tarinan siitä miten rahaton onnenonkija onnistui lyömään läpi epätavallisessa ammatissa mistä suurin osa ihmisistä vaan haaveilee. Renny Harlin äänikirja on tarina suomalaisesta miehestä maailmalla, hänen ammattistaan elokuvaohjaajana, joka vie hänet suoraan Hollywoodin tähtipölyyn ja kulissien taakse sekä tarina hahmon Renny Harlinin sisukuudesta, pettymyksistä ja onnenhetkistä.

Renny Harlin on ohjannut muun muassa suursuosion saavuttaneet elokuvat Painajainen Elm Street 4, Die Hard 2 sekä Cliffhanger. Harlinillä on yleensä ollut tapana lisätä ohjaamiinsa elokuviin lukuisia Suomi-viittauksia. Renny Harlin äänikirja ilmainen on äänittänyt Markus Niemi. Äänikirja on pituudeltaan melkein 18 tuntia pitkä.

Kirjasta: Renny Harlin

Renny Lauri Mauritz Harjola syntyi vuonna 1985 Riihimäellä. Harlinin perheeseen kuului ylilääkäri isä, Rennyn syntyessä jo 62-vuotias, sekä sairaanhoitaja äiti ja isosisko sekä sisko- ja velipuoli isän aiemmasta liitostaan. Harlinin isä oli suomalaistanut alkuperäisen Harlin-sukunimensä 1930-luvulla Harjolaksi, vuonna 1985 Renny vaihtoi sukunimensä takaisin alkuperäiseen Harlin.

Lukion jälkeen Harlin aloitti opinnot Taideteollisen korkeakoulussa vuonna 1979.  Renny Harlin äänikirja ilmainen tuo esille, ettei opiskellut tuntunut omalta sillä suomalainen elokuvakulttuuri oli siihen aikaan vakava ja Harlin olisi mieluummin tehnyt kaupallisempia elokuvia.  Opiskelun ohella Harlin työskenteli leikkaajana ja markkinoijana Cinestudion omistamissa elokuvateattereissa. Harlin olisi halunnut opiskella ohjaajaksi ja tarpeeksi turhautettuaan opiskeluun johti siihen, että hän jätti elokuvakoulun kesken vuonna 1981.

Renny Harlin äänikirja kertoo, miten Harlin teki töitä Ylelle sekä Cinestudiolla ja pääsi työmatkalle Yhdysvaltoihin Los Angelesin elokuvamessuihin. Matkalla hän tutustui Markus Seliniin, josta tuli hänen hyvä ystävä ja yhteistyöpartneri. Suomeen palattuaan, intoa täynnä, Harlin meni töihin Onnenkuvat-elokuvayhtiöön ja perusti oman Spotlight Productions – yrityksensä missä hän keskittyi mainoksen tekemiseen. Hän kirjoitti myös elokuvakäsikirjoituksia yhdessä Markus Selinin kanssa. Monien mutkien kautta Harlin ohjasi Suomessa elokuvan Jäätävä polte, jota näytetiin myös Yhdysvalloissa.

Renny Harlin äänikirja selvittää, että Elokuvatuottaja Irwin Yablans tarjosi Harlinille vuonna 1987 Vankila-elokuvan ohjaajan paikkaa nähtyään Jäätävä polte- elokuvan. Elokuva oli pienen budjetin elokuva eikä se saanut osakseen kovinkaan paljon huomiota. Elokuva oli kuitenkin avaus yhdysvaltalaisen markkinaan Harlinille. Tämän jälkeen hän sai ohjaukseen elokuvan Painajainen Elm Streetillä 4 joka toi Harlinille sekä kunniaa että mainetta.

Tämän jälkeen Harlin on kuvannut menestyselokuvia Yhdysvalloissa sekä Kiinassa. Elokuvien kulissien takaiset tapahtumat ja Harlinin omat elämänkäänteet tulevat tutuksi Renny Harlin äänikirja kuuntelussa.

Kirjailijasta: Veli-Pekka Lehtonen

Veli-Pekka Lehtonen on helsinkiläinen elokuvaan erikoistunut toimittaja, kriitikko ja kirjailija. Hän on koulutukseltaan filosofian maisteri. Hän on suorittanut koulutuksensa Turun Yliopistolla. Lehtonen on tehnyt toimittajan työtä Helsingin sanomissa vuodesta 1998 lähtien, tarkoittaen että hänellä on 23 vuoden kokemus toimittajan työstä.

Pitkän uransa aikana Lehtonen on haastatellut satoja julkisuudenhenkilöitä Suomesta ja maailmasta ja kriitikkona katsonut satoja elokuvia. Lehtonen on kirjoittanut Renny Harlinin elämänkerran lisäksi myös elokuvatuottajan Markus Selinin kehutun elämänkerran vuonna 2019. Sen lisäksi Lehtonen on myös kirjoittanut yhdessä Ilkka Mattilan kanssa teoksen Taide-Suomi sanakirjan vuonna 2007.  Teos on humoristinen sanakirja missä taidemaailmassa käytetyt kliseet, fraasit ja sanonnat on käännetty selkeälle suomen kielelle.

Kuuntele Ilmaiseksi: