Ratkaisematon - Kirja, joka avasi murhatutkinnan Äänikirja

3.9/5

Kirjoittaja: Heidi Holmavuo & Elina Backman

Äänikirja

Johdanto

Ratkaisematon – Kirja, joka avasi murhatutkinnan äänikirja on Elina Backmanin ja Heidi Holmavuon kirjoittama true crime tarina. Kirja kertoo nuoresta tytöstä Ellistä joka vuonna 1955 löydettiin murhattuna Kemistä, ihan lähellä kotiaan. Ellin isä joka oli toiminut poliisina oli myös hän menehtynyt oudoissa olosuhteissaan. Ellin murha jäi silloin selvittämättä kunnes vuonna 1972 eräs Kemin poliisilaitoksen työntekijä vaati että Ellin murhatutkimus avattaisiin jälleen, hänen mukaansa erästä henkilö suojeltiin. 

Näiden väitteiden pohjalta Backman ja Holmavuo lähtivät selvittämään vanhaa rikosta. Lopputulema? Poliisi avasi tutkinnan uudestaan. Ratkaisematon – Kirja, joka avasi murhatutkinnan äänikirja ilmainen on kirjailijoiden itse äänittämä. Äänikirjan pituus on 4 tuntia ja 11 minuuttia pitkä.

Kirjasta: Ratkaisematon - Kirja, joka avasi murhatutkinnan

Ratkaisematon – Kirja, joka avasi murhatutkinnan äänikirja kertoo lähes 70 vuotta sitten tapahtuneesta selvittämättömästä murhasta. Vuonna 1955 20-vuotias Elli Immo löydettiin kuolleena lähellä kotiaan. Muutama vuosi aiemmin hänen poliisi isänsä oli menehtynyt henkeensä epäselvissä olosuhteissa. Tuolloin Elli Immon murha jäi selvittämättä mutta vuonna 1972 muutama työntekijä Kemin poliisilaitoksella vaati että Ellin murhatutkinta avattaisiin uudelleen, heidän mukaansa erästä tahoa olisi suojeltu ja tutkintamateriaalia olisi hävinnyt.

Tämä vanha vihje saivat kirjailijat Elina Backmanin ja Heidi Holmavuon tarttumaan tilanteeseen ja he lähtivät käsittelemään tapahtumaa. Siitä syntyi Ratkaisematon – Kirja, joka avasi murhatutkinnan äänikirja ilmainen. Kirja käynnisti lopulta vanhan murhatutkimuksen uudestaan Kemissä.

Kirjassaan he kertovat että kemiläiset olivat vuosikymmeniä puhuneet että Elli Immon murhaan syyllistynyt olisi ollut poliisin lähipiiriin kuuluva henkilö. Kun he tutkivat tapausta murhapaikalla Kemissä he tapasivat muun muassa miehen joka ei ollut kuultu asiassa aiemmin koska tapahtumahetkellä hän oli vain 13-vuotias.

Ratkaisematon – Kirja, joka avasi murhatutkinnan äänikirja kuvailee kuinka tutkivan journalisminsa avulla kirjailijat saivat kuulla muun muassa poliisin pojasta joka oli nähty pyyhkimässä verta portaikosta Ellin murhan jälkeisenä aamuna. Tämä portaikko poliisi tutki hiljattain ja löysivätkin portaikon maalikerroksen alta verta mutta tämä ei silti johtanut läpimurtoon. Kirjailijoiden mukaan poliisin poika olisi ollut Elli Immon murhaaja. Mies on jo kuollut.

Vaikka Ratkaisematon – Kirja, joka avasi murhatutkinnan äänikirja onnistuikin avaamaan murhatutkimuksen on se poliisin näkökulmasta edelleen pimeä. Uusien vihjeiden perusteella tutkimusta voitaisiin jatkaa.

Kirjan pohjalta on tulossa tv-sarja. Kyseessä on dokumentaarinen sarja jossa perehdytään Elli Immosen tapaukseen. Backman ja Holmavuo on äänikirjasarjassaan Ratkaisematon halunneet nostaa esille varsinkin naisiin kohdistuneet selviämättömiksi jääneitä murhia.

Kirjailijasta: Heidi Holmavuo & Elina Backman

Heidi Holmavuo on helsinkiläinen rikoskirjailija ja toimittaja. Hän on aiemmin toiminut muun muassa kustannustoimittajana, tuotantopäällikkönä ja tuottajana.  Hän on yhdessä Elina Backmanin kanssa kirjoittanut kirjasarjan Ratkaisematon joka käsittelee suomalaisia henkirikoksia jotka ovat jääneet selvittämättä. Tämän lisäksi hän on kirjoittanut muun muassa kirjan Karuryhmä.

Elina Backman on luovana johtajana työskentelevä kirjailija Helsingistä. Hän on koulutukseltaan medianomi, copywriter ja terapeutti. Hänen esikoisteoksensa Kun kuningas kuolee ilmestyi vuonna 2020. Kyseessä on dekkari ja kirjan käännösoikeudet ovat myyty 12 maahan ja kirja voitti muun muassa Vuoden tulokkaan palkinnon. Hän on kirjoittanut Ratkaisematon kirjasarjan lisäksi myös dekkarit Kun jäljet katoavat ja Ennen kuin tulee pimeää.  

Kuuntele Ilmaiseksi: