Pysähdyskoe Äänikirja

3.6/5

Kirjoittaja: Päivi Haanpää

Äänikirja

Johdanto

Pysähdyskoe on romaani kulttuurityöläisestä naisesta joka päättää antaa itselleen 40-vuotias lahjaksi vapaan. Hän kutsuu tätä aikaa Pysähdyskokeeksi. Pysähdyskoe äänikirja ilmainen kuvailee puolen vuoden pysähtymisen, olemisen ja elämän ihmettelemisen ilman työntekoa.  Kirja onkin mielenkiintoinen koe nykypäiväin työorientoidussa maailmassa. Moni määrittelee itseänsä työnsä perusteella ja työstä tulee helposti osaa oma identiteettiä.

Kirjassa katsotaan mitä tapahtuu, kun ei ole työtä, miten ihmisen potemaa kiireen käy ja kuinka vaikeaa on sanoa työlle ei. Kirjassa nainen pohtii omaa rooliansa eleli ole töitä, muuttuko hän kotirouvaksi ja mitä se oikeasti tarkoittaa ja miten käy kuluttamisen, ellei ole töitä? Pysähdyskoe äänikirja on Mervi Takatalon äänittämä. Äänikirjan pituus on 4 tuntia ja 56 minuuttia pitkä.

Kirjasta: Pysähdyskoe

Pysähdyskoe on kirjailijan Päivi Haanpään omiin kokemusiin perustuva kirja siitä, kun hän päätti olla kuusi kuukautta tekemättä yhtään mitään.  Elokuun ensimmäisenä päivänä 2019 Haanpää antoi itsellensä 40-vuotias syntymäpäivälahjaksi puolen vuoden sapattivapaata. Hänen tarkoituksena ei ollut lähteä ulkomaille etsimään itseään eikä muutenkaan tehdä isoa elämänmuutosta. Pysähdyskoe äänikirja kuvailee, että tarkoituksena oli pysähtyä, elää ilman työtä katsoakseen millaista se olisi.

Kirjassa Haanpää pohtii useampaan otteeseen kokemustaan työttömäksi jättäytymisestä työorientoidussa yhteiskunnassa, jossa työ on osa jokaisen identiteettiä. Tämä oli totta myös Haanpään kohdalla. Hän on työskennellyt koko aikuiselämänsä freelancerina luovalla alalla. Vaikka itsenäinen työ on usein miten myös vapaata ja omien aikataulujen päättämistä se on myös hajanaista, silppua ja seuraavien projektien etsimistä ja suunnittelua. Kirjan mukaan Haanpää haluisi elää hetken ilman että koko ajan täytyy suunnitella tulevaa. 

Pysähdyskoe äänikirja ilmainen kuvaa miten Haanpää oli hiljattain täyttänyt 39 vuotta. Tämä tuntui hänestä tietynlaiselta rajapyykiltä. Hän oli ehtinyt tehdä paljon töitä mutta silti oli monia työvuosia, olisi vielä edessä. Säästöjäkin hänellä oli kertynyt niin että se mahdollisti vapaata pitämistä. Ja kuten varmasti monet muutkin hänen ikäisistään, hän oli alkanut haaveilemaan jonkinlaisesta sapattivapaasta.

Haanpää kuvailee puolen vuoden Pysähdyskoe pitkäksi viikonlopuksi. Hänellä oli enemmän aikaa tehdä asioita joka aiemmin helposti jäi työkiireiden takia. Hän kahviteli ystävien kanssa, kävi pitkillä kävelylenkeillä ja taidenäyttelyissä ja ruoanlaitollekin jäi enemmän aikaa.

Pysähdyskoe äänikirja käsittelee myös työelämän ja tuottavuuden merkitys ihmisille. Mitä ihmisellä jää jäljelle, jos työtä ei ole? Haanpää kirjoittaa kirjassaan, että puolen vuoden tauko opetti häntä luottamaan siihen, ettei työt karkaa, vaikka ottaisikin itselleen omaa aikaa.

Pysähdyskoe on erinomainen kirja hänelle joka miettii vapaalle jättämistä työstään.

Kirjailijasta: Päivi Haanpää

Päivi Haanpää syntyi vuonna 1980 Tampereella. Hän on tamperelainen kirjailija ja sanataiteen opettaja sekä sekatyöläinen. Hän on kirjoittanut näytelmiä, tietokirjoja sanataiteesta ja sen opettamisesta sekä toimittanut novelliantologioita.  Hänen kirjoittamiaan tietokirjat Sanataideohjaajan opas ja Tullaan tutuiksi – 55 tapaa tutustua keskittyvät ryhmien opettamiseen ja ohjaamiseen.

Haanpää on yhdessä Terhi Rannelan kanssa kirjoittanut Miksi en kirjoittaisi? joka on esseistinen kokoelma, jossa pohdiskellaan kirjoittamista, luovuutta kuin lukemista. Haanpää on opiskellut myös kirjallisuusterapiaa. Haanpää on kertonut, ettei hän halua valita vaan yhden kirjoittamisen lajia.

Kuuntele Ilmaiseksi: