Pyhimys Äänikirja

4/5

Kirjoittaja: Mikko Kuoppala & Hippo Taatila

Äänikirja

Johdanto

Mikko Kuoppalan, eli Pyhimys, sekä Hippo Taatilan teos Pyhimys: Sanat ja tarinat äänikirja vuodesta 2021 on kokoelma Kuoppalan kirjoittamista sanoituksistaan musiikkiurallansa. Kirjassa esitellään Pyhimyksen henkilökohtaisesti tärkeimmät ja yleisesti tunnetuimmat sanoitukset. Sanoituksien lisäksi jokaiseen sanoitukseen on lisätty saateteksti jotka ovat elämänkerrallisia pohdintoja. Saateteksteissä Kuoppala pohtii muun muassa hänen oman elämänsä käännekohtia, artistina kehittyminen vuosien aikana ja esittelee myös omia musiikillisia ja kirjallisia vaikutteita.

Kirjaan kootut sanoitukset ovat valikoituja kirjailijoista itse, ja niistä saa hyvän kuvan Kuoppalan sanoituksen taidoista, hän liikkuu sanoituksissaan vaivatta genreistä genreiseen. Pyhimys äänikirja on Mikko Kuoppalan oma äänittämä mitä tuo tarinoihin syvyyttä. Äänikirja on pituudeltaan vähän yli 6 tuntia.

Kirjasta: Pyhimys

Pyhimys: Sanat ja tarinat kirjassa lukijan saa tilaisuuden tutustua mieheen tuttujen sanoituksien takana. Mikko Kuoppala, taikka oikeastaan Pyhimys on kiistelty artisti. Kirjassa Kuoppala käykin keskustelua Pyhimyksen ja Mikon erottelusta ja muutenkin artistin olemistaan. Hän pohtii myös artistina koettua kehitystä.

Pyhimys äänikirja ilmainen on henkilökuva sekä Mikosta että Pyhimyksestä, nämä kaksi ei välttämättä ole sama ihminen. Sanoituksena sekä artistina Pyhimys on kulkenut pitkän matkan uransa ensimmäisistä sanoituksistaan nykypäivään. Ja onhan elämä muuttunut myös yksityishenkilöllä Mikolla. Jotkut sanoitukset rap-uran alkuvaiheesta missä lietsotaan naisvihaa ei enää sovi kahden tyttölapsen isän suuhun. Eikä Pyhimys ole ollut mikään naisvihaaja nuorempanakaan. Siihen aikaan rap-musiikin lyriikkoihin vaan kuului mainita naisista ja päihteistä.

Pyhimys äänikirja avaa Kuoppalan kokemia käännekohtia elämässään ja siitä, miten elämä, arki, näyttämisenhalu, kriitikoiden sanomia ja suosio on vaikuttanut Kuoppalan teksteihin ja musiikintekoon.

Kuoppalaa on myös kiitetty ja palkattu tavastaan sanoittaa. Sanoituksissaan Kuoppala liikkuu vaivatta aihealueiden ja lajityyppien väliltä. Välillä hän kirjoittaa runomaisesti rakkaudesta, kun taas välillä jumputtavia tanssibeateja.

Kirjassa Pyhimys kuvaa rehellisesti ja mielenkiintoisesti hänen menetyksistään, paineistaan ja uskottavuudesta. Nerokas sanoittaja osaa pukea myös oman elämänsä kipukohtia sanoihin jotka pääsevät lukijan ihon alle. Kannattaa Pyhimys äänikirja ilmainen kuunnella Kuoppalan puhumana. Kirja tuntuu vielä aidommalta ja syvemmältä kun sen kuulee Kuoppalan omana kertomana.

Teoksen kiinnostavin osio on ehdottomasti Pyhimys äänikirja esittämä analyysia Pyhimyksen uran alussa tehdyistä sanoituksista. Vaikka Kuoppala ei suoranaisesti kadu aiempia kirjoituksiaan huomaa hänessä kuitenkin ikää tuomaa perspektiiviä ja kypsyyttä. Enää hänen kynästänsä ei samanlaisia tekstejä synny, eikä tarvitsekaan. Kuoppala onnistuu kuitenkin olemaan myös armollinen nuorelle rap-artistille. Kaikille sanoituksista kiinnostuneille teos on oivallinen ajanviete.

Kirjailijasta: Mikko Kuoppala ja Hippo Taatila

Mikko Kuoppala syntyi vuonna 1981 Helsingissä. Kuoppala käyttää taiteilijanimeä Pyhimys. Kuoppala on suomenkielinen rap-artisti sekä Johanna Kustannuksen tuotantopäällikkö. Hän on myös Yellowmic Records -levy-yhtiön perustaja. Kuoppala on tehnyt pitkän soolouransa lisäksi myös musiikkia Teflon Brothers ja Ruger Hauer nimisissä yhtyeissä.  Hän on julkaissut urallaan yhteensä 13 levyä soolotuotantona ja 14 yhteistuotantoa.  Kuoppala esiintyi vuonna 2018 sekä 2021 Vain elämää -ohjelman tuotantokaudella. Tämän lisäksi Kuoppala on toiminut suomalaisen rap-duo JVG:n managerina vuonna 2011.

Mikko “Hippo” Taatila syntyi 1981 Loimaalla. Hän on suomalainen kirjailija ja toimittaja. Taatila työskentelee myös Suomen koripallomaajoukkueen Susijengin tiedottajana. Koripalloilija Veli Taatila on Hippo Taatilan isoveli. Taatilan esikoisteos oli koripallo aiheinen tietokirja nimeltään Hyppyheitto – Seppo Kuuselan tarinan vuodesta 2010. Taatilan ensimmäinen romaani, osittain omaelämänkerrallinen Isipappablues julkaistiin vuonna 2014. Taatila on aiemmin kirjoittanut muun muassa YUP – Helppoa muisteltavaa sekä Teflon Bible, joka kertoo Teflon Brothers -yhtyeen historian sekä siihen kuuluvien artistien Pyhimyksen, Heikki Kuulaan ja Volin tarinan.

Kuuntele Ilmaiseksi: