Putinin trollit Äänikirja

4.3/5

Kirjoittaja: Jessikka Aro

Äänikirja

Johdanto

Vuonna 2016 Bonnierin Suuren Journalistipalkinnon saanut Jessikka Aro kirjoittaa Putinin trollit kirjassaan journalistinen jännäri Venäjän modernin informaatiosodankäynnin toimintatavoista siviilejä vastaan. He kokevat jokaisen kriittisen äänen vihollisena, eikä he säästä resursseja eikä välitä laeista yrittäessään vaieta kriitikot. Putinin trollit äänikirja esittää yksityiskohtaisesti myös länsimaissa, Suomi mukaan lukien, toteutuneita isoja mustamaalausoperaatioita.

Kirjassa keskitytään kansainvälisiin, jopa rikoksiksi yltyneet, mustamaalauksiin yksityisiä henkilöitä kohtaan. Nämä kirjassa esitetyt tarinat osoittavat, ettei Putinin johtama Venäjä kaihda mitään keinoja onnistuakseen heidän vihakampanjoissa, vaan käyttävät muun muassa nettivakoilua, sometrolleja, valeuutisia, kyberhyökkäyksiä, tappouhkauksia ja PR-ammattilaisia hyödykseen. Putinin trollit äänikirja ilmainen on Satu Paavolan äänittämä. Äänikirjan pituus on 13 tuntia ja 31 minuuttia pitkä.

Kirjasta: Putinin trollit

Jessikka Aron kirjoittama Putinin trollit äänikirja käsittelee Venäjän hallinnon informaatiosodankäyntiä lukuisissa maissa, Suomi mukaan luettuna. Kirjassa Aron omat kokemukset näkyvät selkeästi hänen tekstistään. Aro on joutunut journalistisen työnsä takia jo vuosia kestäneen maalittamisen ja häiriköinnin uhriksi, informatiivisen sodan uhriksi voisi sanoa.

Putinin trollit äänikirja ilmainen on sekä mielenkiintoinen että hyvin kirjoitettu teos. Teksti houkuttelee kuuntelijansa mukaansa ja sisältää paljon uutta tietoa nykyvenäjän informaatiovaikuttamisesta. Kirjan tarinoita on pitkälti yksityisten henkilöiden ja aiheita käsitellään vahvasti journalistisella tyylillä.

Aron kirjaa voi lukea kuin tiivis jännityskirja. Kirjassa käsitellään kuitenkin vaan yhtä näkökulmaa. Sodassa kun totuus on aina ensimmäinen uhri. Aro kirjottaa useaan otteeseen siitä, että Venäjä on valtio joka ei pelkää surmata vastustajiaan. Väite pitää varmasti myös paikkaansa ja sen sanominen ääneen on hyväksi. Suurvaltion historiaan kuuluu monia ikäviä piirteitä.

Putinin trollit äänikirja sisältää myös kuvauksia naapurimaamme korruptoidusta poliittisesta johdosta. Vaikka presidentti Putinia pidetään sekä kovana että itsevaltaisena hän ajaa maan etuja ja kurittaa jopa oligarkit. Tästä huolimatta Aro esittää kirjassaan, että Putin on onnistunut junailemaan jopa miljardeja lähipiirilleen.

Putinin trollit sisältää myös runsaasti asiaa siitä, miten internettiä käydään apukeinonaan informaation, ja tässä tilanteessa disinformaation, levittämiseen sekä ihmisten mustamaalaamiseksi. Sitä voi itse todistaa lukemalla mikä tahansa viestiketju internetin keskustelupalstoilla. Jos lauman johtaja aloittaa jonkun henkilön mustamaalaamisen synnyttää se jopa anonyymiä vihaa ja henkilö voi jopa saada tappouhkauksia. Informaatiosodankäynti lisääntyy jatkuvasti maailmalla, eikä siitä ole turvassa Suomessakaan.

Putinin trollit on informatiivinen, kattava, journalistisesti kirjoitettu mutta ennen kaikkea mielenkiintoinen kuvaus Venäjän tavoistaan käydä sotaa hiljaisuudessa, vastaan ketä ikinä tahtovat. Kirja on ehdottomasti, jo pelkästään yleissivistyksen vuoksi, suositeltavaa lukea.

Kirjailijasta: Jessikka Aro

Jessikka Aro syntyi vuonna 1980 Suomessa. Aro on toimittaja, joka on työskennellyt muun muassa Yleisradion Yle Kioskissa. Hänet tunnetaan erityisesti vuonna 2019 julkistetusta kirjastaan Putinin trollit ja samannimisestä juttusarjastaan, joissa kerrotaan informaatiosodasta ja trollitehtaasta Venäjällä. Kirjoituksensa takia Aro on joutunut häirinnän kohteeksi. Häirintä on jatkunut jo vuosia. Aro on ollut asianomistaja muutamassa oikeusjutussa liittyen häneen kohdistuneesta häiriköinnistä.

Aro on ollut kuultavana jopa Yhdysvalloissa, alahuoneen ulkoasiainkomiteassa vuonna 2019. Tuolloin Aro puhui Venäjän käymästä informaatiosodasta. Aroa on palkittu muun muassa Bonnierin Vuoden juttu -palkinnon vuonna 2015, Bonnierin Suuren journalistipalkinnon vuonna 2016 sekä palkinto rohkeasta journalismista vuonna 2020. Palkinnon myönsi Women’s Media Foundation.

Kuuntele Ilmaiseksi: