Psykopatian monet kasvot Äänikirja

4.1/5

Kirjoittaja: Jari Sinkkonen

Äänikirja

Johdanto

Tunnettu lastenpsykiatri Jari Sinkkonen kirjoittaa kirjassaan Psykopatian monet kasvot psykopatian vääristyneestä maailmasta. Psykopatia luokitellaan vakavaksi persoonallisuushäiriöksi. Persoonallisuushäiriö ei sisälly tautiluokitukseen diagnoosinimikkeenä Psykopatian monet kasvot äänikirja kertoo. Kirjan mukaan ilmiötä kyllä tutkitaan muun muassa geneettisillä ja neurobiologisilla tutkimuksilla ja tiedetään että esimerkiksi lapsuusajan kielteisillä kokemuksilla on suuri merkitys henkilöllä jolla kehittyy psykopatia. Kirja soveltuu ammattilaisille jotka työskentelevät lasten ja nuorten kanssa sekä aikuispsykiatriaan, vankeinhoitoon sekä aiheesta muuten vaan kiinnostuneille.

Persoonallisuushäiriö psykopatian tunnusmerkkejä ovat muun muassa henkilön syyllisyystunteen puuttuminen, empatiakyvyttömyys, toistuvat rikokset sekä väkivaltainen käytös. Psykopatian monet kasvot äänikirja ilmainen on Juhani Rajalinin äänittämä. Äänikirjan pituus on 8 tuntia ja 57 minuuttia pitkä.

Kirjasta: Psykopatian monet kasvot

Psykopatian monet kasvot äänikirja vastaa monenlaisiin kysymyksiin koskien psykopatia, vaikeaa persoonallisuushäiriötä. Kirjassa vastataan muun muassa kysymykseen millainen on normaali narsismi ja millainen on häiriintynyt? Kirjan kirjailija lastenpsykiatri ja ylilääkäri Jari Sinkkosen mukaan terveen ja epäterveen narsismin rajanveto on vaikeaa.

Terve narsismi on yhtä kuin hyvä itsetunto. Hyvään itsetunto taas merkitsee kyky ymmärtää omia vahvuuksia ja haavoittuvia osa-alueita elämäsään. On päiviä, kun itsetunto on korkea, kun tuntee itsensä rakastetuksi tai on saanut kiitos ja on päiviä, kun on lannistunut ja itsetunto on herkillä. Itsetunto vaihtelee tilanteen mukaan. Näin ei ole, jos kyseessä on personallisuushäiriö, Psykopatian monet kasvot äänikirja ilmainen kertoo. Narsismi on defenssi ja sen täytyy koko ajan ylläpitää.

Narsismi kehkeytyy yleensä ajan kanssa ja johtuu lapsuuden taaperoaikana kokemuksista. Narsistinen ihminen yrittää suojautua häpeältä. Tämä on seuraus siitä, että henkilö on kokenut torjutuksi tulemista. Psykopatian monet kasvot äänikirja kertoo häpeän tunteet saavat aikaiseksi psykofysologista reaktiota joka taas aiheuttaa ihmisessä tunteen, että haluaisi kadota.

Kirjassaan Sinkkonen esittää psykoanalyytikkoon Iso-Britanniasta, jonka mukaan narsisteja on kaksi eri ryhmää: ohutnahkaisia ja paksunahkaisia. Jos narsisti on paksunahkainen, hän on omasta mielestä parempi kuin kaikki muut. Kun itse kokee olevansa täydellinen muut ovat täysin arvottomia. Sen sijaan ohutnahkainen narsisti on juuri se joka on kokenut lapsuudessaan torjutuksi tulemista. Ohutnahkainen narsisti kerjäävät huomiota ja arvonantoa muilta.

Sinkkosen mukaan narsistin tavoite on aina saada huomiota osakseen vaikka voivat olla muille ihmisille hyvin kylmiä. Monet tunnekylmät ihmiset tekevät rikoksia, pahimmillaan heistä tulee murhaajia. Tunnekylmät lapset voivat esimerkiksi kiusata rajusti muita lapsia.

Muun muassa tunnekylmyys, empatianpuute sekä puuttuva syyllisyydentunne ovat psykopatian tunnusmerkkejä.

Kirjailijasta: Jari Sinkkonen

Jari Sinkkonen syntyi vuonna 1951 Kontiolahdella. Sinkkonen on lastenpsykiatrian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori sekä tiedekirjailija.  Hän toimii muun muassa Pelastakaa Lapset ry:n ylilääkärinä. Sinkkonen on aina ollut hyvin aktiivinen osallistuja keskusteluissa jotka koskettavat lasten kasvatusta ja kehitystä sekä lastensuojelua. Sinkkonen on pitänyt esillä erityisesti poikien kohtaamia haasteita. Sinkkonen on julkaissut noin 15 kirja ja hänet on palkittu työstään muun muassa Suomen tietokirjailijat ry:n Tietokirjailijapalkinnon vuonna 2009.

Sinkkonen tunnetaan erityisesti hänen kannanottoihinsa liittyen lasten asemaan vanhempiensa erotilanteissa. Sinkkonen on sanonut, että lapsen vieraannuttaminen omasta vanhemmasta on emotionaalinen kaltoinkohtelu mikä vaikuttaa lapseen koko hänen loppu elämäänsä. Sinkkonen on myös hyvin suosittu ja pidetty luennoitsija.

Kuuntele Ilmaiseksi: