Prosenttijengit Äänikirja

3.9/5

Kirjoittaja: Mika Mölsä

Äänikirja

Johdanto

Prosenttijengit: Moottoripyöräkerhot ja järjestäytynyt rikollisuus Suomessa pidetään suomalaisen rikoskirjallisuuden klassikkoteoksena. Kirja julkaistiin vuonna 2009. Kirjan on kirjoittanut rikostoimittaja ja tietokirjailija Mika Mölsä. Prosenttijengit äänikirja kertoo järjestäytyneestä rikollisuudesta sekä sen, usein väkivaltaisesta ja rikollisesta, historiasta Suomessa vuosina 1990–2010.

Moottoripyöräkerhot kuten Bandidos ja Hells Angels rantautuivat 1990-luvun alussa Suomeen eikä poliisit pystyneet estämään heidän tulonsa mitenkään. Prosenttijengit kuvaa miten kansainväliset moottoripyörä jengit toimivat ja mitä poliisi on tehnyt taistellakseen heitä vastaan. Kirja pohjautuu sekä viranomaisten ja jengiläisten kuulemiseen sekä asiakirjoihin. Käytetyt asiakirjat olivat pitkään salaisia. Prosenttijengit äänikirja ilmainen on Tuomas Nevanlinnan äänittämä. Äänikirjan pituus on 11 tuntia ja 43 minuuttia pitkä.

Kirjasta: Prosenttijengit

Prosenttijengit äänikirja sisältää paljo tietoa Suomessa toimivien moottoripyöräkerhojen historiasta. Vaikka kirja alun perin julkaistiin jo vuonna 2009 sisältää se edelleen ajankohtaista tietoa siinä mielessä, että se tuo esille kerhojen historian. Vaan historian kautta voimme käsittää nykypäivän tilannetta. 

Esimerkiksi kirjassa kerrotaan, että kerhon Helvetin enkeleiden sisäisistä riidoista syntyi 1990-luvun alussa uusi kerho, Suomen Bandidos. Vuosituhannen vaihtuessa jäseniä oli ainoastaan seitsemän, mutta tänä päivänä se lasketaan Suomen suurimmaksi kerhoksi.

Helvetin enkelit kerho saapui Suomeen, Tanskan kautta, jo 1980-luvulla. Helsingissä siihen aikaan toimineet kerhot Iron Hog ja Overkill Mc jotka molemmat tahtoivat Helvetin enkeleiden jäsenyyttä. Tästä syntyi valtataistelu mistä Iron Hog vetäytyi heidän presidenttinsä vakavan pahoinpitelyn vuoksi.

Tähän kaikkeen liittyi vahvasti mies nimeltä Marko Hirsma Prosenttijengit äänikirja ilmainen kertoo. Hirsma oli Mc Overkillin hangaroundjäsen. Häntä pahoinpideltiin Helvetin enkeleiden pidetyssä juhlassa. Tämä tapahtui juuri ennen, kun Overkill sai Helvetin enkeleiden jäsenyyden. Kostoksi Hirsma toi Bandidosin Suomeen.

Bandidos oli kauan ollut Helvetin enkeleiden varjossa Euroopassa. Bandidosin laajentuminen lähti myös Tanskasta. 1994 Hirsma perusti Undertakers Mc kerhon jotka saivat Bandidosin jäsenyyden 1995. Prosenttijengit äänikirja kertoo, että Helvetin enkeleiden ja Bandidosin huonot välit johtivat pelkästään Pohjoismaissa vuosina 1994–1997 välisenä aikana yhteenottoihin missä murhayrityksiä oli 74, 96 ihmistä loukkaantuivat ja 11 ihmistä kuoli.

Ensimmäinen uhri väkivaltaisissa yhteenotoissa oli Helvetin enkeleiden kanssa liittoutuneen Cannonballin varapresidentti vuonna 1995. Häntä ampui Undertakersin jäsen ravintola Kappelissa huhtikuussa 1995. Seuraavaksi Bandidoksen Ruotsin jengijohtaja ammuttiin Helsingissä. Murha ei koskaan selvinnyt. Tämän jälkeen Undertakers jäsenet ampui singolla Mc Finlandin kerhotaloa. Kun tätä asiaa myöhemmin puitoon oikeustalolla Mc Finlandin ja Cannonballin jäseniä pahoinpiteli Hirsman ja toisen miehen oikeustalon edessä. Tämän jälkeen kostoiskuja tapahtuivat puolin ja toisin ja jatkuu edelleen.

Kirjailija: Mika Mölsä

Veli Mikael Mölsä, kutsumanimeltään Mika, syntyi vuonna 1956 Hankasalmella.  Hän kuoli elokuussa vuonna 2011. Mölsä oli tietokirjailija rikostoimittaja. Koulutukseltaan Mölsä oli yhteiskuntatieteiden kandidaatti. Hän toimi uransa alussa toimittajana Uudessa Suomessa ja Helsingin sanomissa. Vuonna 1984 Mölsä siirtyi rikostoimittajaksi Ilta-Sanomille vuonna 1984 ja jäi sinne loppu elämänsä. Mölsän laaja tuntemus alamaailmasta johtui siihen, että hänet useasti käytettiin luennoitsijana muun muassa oikeuslaitoksen ja poliisin eri tilaisuuksissa.

Mölsä tuli tunnetuksi hyvin laajasta lähdeverkosta ja hänen tietolähteidensä taitavasta käytöstään. Mölsä kirjoitti uransa aikana kaksi kirjaa, Prosenttijengit. Moottoripyöräkerhot ja järjestäytynyt rikollisuus Suomessa vuonna 2009 ja Operaatio Ullakko. Miten poliisi selvitti miljoonaperijättären sieppauksen vuonna 2010 joka kertoi Herlinin perillisen sieppauksesta.

Kuuntele Ilmaiseksi: