Pohjoisen poliisi kertoo Äänikirja

3.9/5

Kirjoittaja: Sisko Koskiniemi

Äänikirja

Johdanto

Pohjoisen poliisi kertoo on elämäkerrallinen true crime- teos rovaniemeläisen rikostutkijan Martti Karjulan työelämästä. Pohjoisen poliisi kertoo äänikirja on Petri Hantun puhuma. Pohjoisen poliisi kertoo äänikirja ilmainen on pituudeltaan 6 tuntia ja 20 minuuttia. Kirjan kirjailija Susanna Koskiniemi on työskennellyt vuosikymmenen ajan sosiaalityöntekijänä Rovaniemen poliisilaitoksella.

Teos kuvaa todenmukaisesti ja mielenkiintoisesti pitkän poliisiuran tehneenä Karjulan kohtaamisia ja osan niistä rikoksista mitä Karjula on urallaan tutkinut. Mukaan mahtuu tapauksia maan ja taivaan väliltä. Pohjolan poliisi kertoo poliisin työstä viihdyttävällä tavalla, vaikka rikokset voivat olla raakoja ja julmia.  Parhaiten mieleen jää Karjulan mainio asenne ihmisiin jota hän työssään kohtaa sekä hänen rakkaudestansa poliisityötä kohtaan.

Kirjasta: Pohjoisen poliisi kertoo

Mukaansatempaava Pohjoisen poliisi kertoo kuvaa rikostutkija Martti Karjulan pitkää uraa. Karjula toimi ensin järjestyspoliisissa, sitten etsivänä suojelupoliisilla ja lopulta rikostutkijana keskusrikospoliisissa. Karjulan isä oli poliisi ja hänelle oli jo lapsena selvä, että myös hänestä tulee poliisi, rikokset ja poliisin työkuva tili hänelle jo pikkupoikana selväksi. Karjula on poliisi josta voi sanoa, että hän todellakin on kutsuammatissaan.

Työ Supossa (suojeluspoliisi) 1970-luvulla mahdollisti sen, että nuori Karjula tapasi Yhdysvallan presidentti sekä Tanskan kuningattaren. Työ Supossa oli omalla tavallaan hohdokasta ja mielenkiintoista mutta se ei kuitenkaan ollut sellaista työtä mistä Karjula unelmoin. Karjula siirtyi suojelupoliisilta Rovaniemen poliisilaitokselle tekemään rikostutkimuksia. Myöhemmin Karjula pääsi myös toivotulle alalle keskusrikospolisiin.

Pohjoisen poliisi äänikirja esittää monenlaisia rikoksia ja tutkintoja mitä Karjun työurallaan on tullut vastaan. Karjula on tehnyt yhteistyötä KRP:n kanssa, selvittänyt laajoja huumejuttuja (kirjassa on huumeista johtavia asioita kokonaisen kappaleen verran), tutkinut murhia ja väkivaltarikoksia mistä osa hyvin vakavia. Lisäksi Karjulan uraan mahtuu yksi maailmanlaajuiseksi uutiseksi levinnyt jalkapallon sopupelitutkinta.  Karjula kertoo myös hieman humoristisista rikostapauksista, erikoisen aseen käytöstä sekä törkeästä taikatempusta. Kirjassa on myös kerrottu ikävistä liian useasti tapahtuvasta perheväkivallasta joka poliisi työssään kohtaa.

Niin kuin rikoksia on erilaisia niin on Pohjolan poliisi kertoo äänikirja kertomuksetkin. Mahtavinta teoksessa on se asenne mitä Karjulalla on sekä kohtaamiin asiakkaisiin sekä poliisityötä kohtaan. Karjun lähtökohta on selkeä toive auttaa. Kirjassa kerrotaan suhteesta jota Karjula loi asiakkaaseen urallansa alkuvaiheessa, he pitävät edelleen yhteyttä toisiinsa. Karjula on ihminen ihmiselle. Karjula on jopa vapaallaan vahvasti poliisi. Jos tilanne on päällä, Karjula toimii vaikka oma lapsi olisi mukana.

Pohjolan poliisi kertoo äänikirja ilmainen on erinomainen kirja kaikille jotka poliisityö kiinnostaa.

Kirjailijasta: Sisko Koskiniemi

Sisko Koskiniemi on kirjailija, joka on toiminut Rovaniemen poliisilaitoksen yhteydessä sosiaalityöntekijänä jo vuosia. Häneltä on julkaistu kaksi fiktiivistä romaania poliisilaitoksen sosiaalityöntekijän työstä. Koskiniemi asuu koiransa kanssa Rovaniemellä. Hänellä on aikuinen tytär. Koskiniemi jatkaa kirjoittamistaan ja työtään sosiaalityöntekijänä edelleen. Vapa ajallaan Koskiniemi lukee kirjoja.

Esikoisromaani Kääntöpuolella lapsuus julkaistiin vuonna 2015 ja sarjan toinen osa Ihan tavallinen perhe julkaistiin vuonna 2018. Kirjat nostavat esiin lastensuojelun karun maailman. Kirjasarjassa lastensuojelun sosiaalityöntekijä Kaisu kohtaa työssään vaikeita tilanteita joissa lapset kärsivät aikuisten aiheuttamista ongelmista. Kirjat ovat fiktiivisiä mutta niissä on otettu inspiraatiota Koskiniemen omasta työstä Rovaniemen poliisilaitoksen sosiaalityöntekijänä. Koksiniemeä kutustaan mukaan poliisitehtäviin, jos paikalla on lapsi tai useampi.

Kuuntele Ilmaiseksi: