Pimeys Äänikirja

3.6/5

Kirjoittaja: Ragnar Jónasson

Äänikirja

Johdanto

Pimeys on ensimmäinen osa islantilaisesta rikostrilogiasta Hulda, jonka on kirjoittanut Ragnar Jónasson. Hulda-sarja on ollut ristiriitaisen päähenkilön, Islannin karun ja jylhän luonnon sekä mainion kirjoittamisen vuoksi valtava menestys maailmanlaajuisesti. Hulda-kirjasarjan pääosassa on traaginen sankaritar Hulda Hermannsdóttir. Hulda on tehnyt pitkän uran Reykjavikin poliisissa. Pimeys äänikirja kertoo kuinka Hulda on jäämässä ennenaikaiselle eläkkeelle.

Huldan viimeinen tapaus on koskee kuollutts nuorta naista. Hulda kokee, että hänen nuoremmat kollegaansa yrittävät estää häntä tutkimasta tapausta, mutta mitään ei voi estää Huldaa selvittämään tapausta. Varsinkin kun hänen elämänsä suurin virhe edelleen seuraa häntä. Pimeys äänikirja ilmainen on Krista Putkonen-Örnin äänittämä. Äänikirjan pituus on 6 tuntia ja 35 minuuttia pitkä. Kirjan on suomentanut Vilja-Tuulia Huotarinen.

Kirjasta: Pimeys

Pimeys on islantilaisen kirjailijan Ragnar Jónasson valtavaa menestystä saanut Hulda-kirjasarjan ensimmäinen osa. Kirjasarjalla on mieleenpainuva tapahtumajärjestys, se nimittäin kulkee ajassa taaksepäin päähenkilön elämässä. Pimeys äänikirja kuvaa päähenkilönsä Huldan olevan noin 60 vuotta vanha, Saari kirjan tapahtumien aikana Hulda on noin 50 vuotta vanha ja Sumu kirjan tapahtumien aikana päähenkilö on noin 40 vuotta vanha.

Hulda Hermannsdóttir on erittäin ristiriitainen poliisi, pitkällä kokemuksella ja omanlaatuisella tyylillä. Pimeys äänikirja ilmainen kuvaa miten Hulda on jäämässä ennenaikaiselle eläkkeelle, tosin vastaan Huldan tahtoa. Vaikka hän ei anna ymmärtää, että hän työssään viihtyisi, tuntuu työ kuitenkin olemaan hänen elämässään ainoa sisältö. Sekä Huldan aviomies että ainut lapsi Dimma ovat kuolleet.

Hulda kokee, että hänen nuoremmat kollegat ovat häntä vastaan ja että he ajavat hänet työstään pois. Hänestä tuntuu, että koko hänen elämästään katoaa pohja, ellei hänellä ole työpaikka mihin mennä. Jonkin näköisenä korvauksena nopeasta tapahtuvasta siirtymisestä eläkkeelle Hildan esimies tarjoaa hänelle mahdollisuuden tutkia mitä tahansa keskeneräistä tapausta. 

Hulda valitsee vuoden takaisen tapauksen, jolloin autiolta rannalta löydettiin nuoren naisen kuolleena. Oletetaan että nainen on liukastunut ja lyönyt päässään ja tämän seurauksena hukkunut. Koska käy ilmi, että nainen on venäläistaustainen ja vastaanottokeskuksen asukas, tapauksen tutkimus loppuu lyhyen.

Pimeys äänikirja kuvaa miten asia raivostuttaa Huldaa. Hän huomaa, että tapausta ei olla tutkittu kunnolla eikä kukaan ole huomioinut, että vastaanottokeskuksesta on samoihin aikoihin kadonnut naispuolinen asukas, kuolleen naisen ystävä.

 Hulda työskentelee vauhdikkaasti, jotta saisi tapauksen selvitettyä ennen kuin hänen viimeinen työpäivänsä koittaa. Tapaus herättää Huldassa kuitenkin ikäviä ja traumaattisia muistoja ja kuuntelija saa pikkuhiljaa selville mitä Huldalle on tapahtunut.

Kirjailijasta: Ragnar Jónasson

Ragnar Jónasson syntyi vuonna 1976 Reykjavíkissa, Islannissa. Hän on koulutukseltaan juristi mutta on tullut tunnetuksi rikoskirjailijana. Hän on kirjoittanut kaksi rikossarjaa, Hulda-sarjan sekä Ari Thor-sarjan. Hänen esikoiskirjansa oli ensimmäinen osa nuoresta poliisista ja teologian opinnot hylänneestä Ari Thorista, Lumisokea. Kirja julkaistiin Islannissa vuonna 2010. Ari Thorista kertova rikossarja ei ole vielä julkaistu suomeksi. Lumisokea julkaistaan suomeksi vuoden 2022 loppupuolella.  Ari Thor sarjaan kuuluu kuusi osaa.

Hulda Hermannsdóttir sarja on trilogia. Kirjan ensimmäinen osa Pimeys julkaistiin Islannissa vuonna 2015, Saari vuonna 2016 ja sarjan päätösosa Sumu julkaistiin vuonna 2017. Jónassonin kirjoja ovat saatavilla 23 kielellä ja niitä on myyty yli kaksi miljoona kappaletta. Aiemmin Jónasson on kääntänyt Agatha Christien rikoskirjat islanniksi ja perustanut kirjallisuusfestivaalin Reykjavík Noir.

Kuuntele Ilmaiseksi: