Pikkuporvarit Äänikirja

3.8/5

Kirjoittaja: Anna Kontula

Äänikirja

Johdanto

Kirja Pikkuporvarit: Pohdintaa aikamme hengestä on kirjailijan ja sosiologin sekä kansanedustajan Anna Kontulan teos vuodelta 2021. Pikkuporvarit äänikirja pohtii ajankohtaisia kysymyksiä, nykyihmisen elämäntapoja ja mielenmaisemaa. Kirjan huomiot ovat pilkku i:n päällä, tuttuja sekä herkullisia. Kirjassa kuvataan asioita kuten julkisivut (onko jokaisessa kodissa oltava Vallilan verhot ja valkoinen sohva?), rahaa (millä kirjan mukaan pikkuporvallinen ihminen mittaa asioita kuten muun muassa henkinen ja moraalinen taso, ihmissuhteita, taide ja valtaa) sekä mukavuudenhalua (arkipäivän huomaamattomia järjestelyitä jotka tekevät elämästä vaivatonta ja miellyttävää).

Pikkuporvarit kirjan mukaan pikkuporvalliset haluavat, että kaikki elävät kuten he, kaikki muut tavat on heille henkilökohtainen loukkaus.  Pikkuporvarit äänikirja on Satu Paavolan äänittämä. Äänikirjalla on pituutta 3 tuntia ja 18 minuuttia.

Kirjasta: Pikkuporvarit

Pikkuporvarit: Pohdintaa aikamme hengestä on kansanedustajan, itse itsensä nimitetty eduskunnan ainoaksi kommunistiksi, Anna Kontula kirjoittama teos missä osittain pilkataan ja osittain tutkitaan pikkuporvallisuutta niin kuin kirjailija sen näkee ja kokee. Toki kirjassa käytetään lähteenä tutkimuksia, kirjallisuutta sekä muita lähteitä.

Pikkuporvarit äänikirja käsittelee alkuun Pikkuporvallisuuden kritiikin historiaa, tässä kappaleessa kirjailija Kontula tutkii muun muassa sanaa porvari. Kirjan mukaan sanaa käytetiin alkuun keskiajalla, silloin sana kuvasi kaupunkilaista. 1700-luvulla sanaa käytetiin kuvamaan tiettyä yhteiskuntaryhmää. Nykyään porvallisuutta liitetään lähinnä materialismiin.  Pikkuporvallinen on yhtä kuin ei niin rikas porvallinen. Pikkuporvallinen on noin 3500 euroa kuukaudessa tienaava suomalainen.

Pikkuporvari on siis kirjan mukaan henkilö, joka ei kykene erottamaan pöytätapoja moraalista ja joka käyttää mielellään samaan aikaan sekä henkseleitä että vyötä. Pikkuporvaria kuulemma leimaa kyvyttömyys tehdä asioita niiden itsensä takia. Tämän takia pikkuporvallinen ripustautuu ulkoa tuleviin tapakoodeihin ja normeihin, ja niitä nostetaan jalustalle ja elämää rakennetaan kaikkeen varmistamisen varaan.

Pikkuporvarit äänikirja ilmainen käsittelee myös jonkun verran keskiluokkaa, siis nykyisen standardien mukainen porvallisuus. Kirja sisältää kappaleita kuten Keskiluokan porvallisuus, Keskiluokan kunniallisuus ja Keskiluokan kurjistumisen pelko.

Pikkuporvarit äänikirja siteeraa muun muassa Søren Kierkegaardia ja hänen ajatuksensa ”poroporvareiden” henkisestä kyvyttömyydestä. Kun kaiken yrittää varmistella katkaisee samalla Kontulan mukaan yhteyden kaikkeen jolla on merkitystä ihmiselämässä. Kierkegaard liittyy kristinuskon kokemukselliseen, mystiseen perinteeseen. Se on ristiriidassa instituution kanssa ja sieltä löytyy paljon radikaaleja tyyppejä.

Kontulan mukaan tämä jatkuva pyrkimys hallintaan tekee pikkuporvarille mahdottomaksi luoda omaa taidetta. Näin ollen pikkuporvari kyllä ihailee taidetta ja yrittää omia sitä itselleen, mutta hänen käsissään taide menettää luonteensa ja muuttuu mitäänsanomattomaksi. Pikkuporvarin ihannemaailma on ikuisen hissimusiikki eikä pikkuporvari ole alkuunkaan luova.

Kirjailijasta: Anna Kontula

Anna Kontula syntyi vuonna 1977 Porvoossa. Vuodesta 2011 Kontula on toiminut vasemmistoliiton kansanedustajana. Kontula on kirjailija, sosiologi ja yhteiskuntatieteiden tohtori. Kontula on julistanut olevansa eduskunnan ainoa kommunisti. Hänellä on vahvoja mielipiteitä jota hän muun muassa on kertonut kirjottamissaan tietokirjoissaan. Kontula on julkaissut yli 15 kirjaa. Hänen esikoisjulkaisunsa on kirja nimeltään Prostituutio Suomessa. Teos julkaistiin vuonna 2005.

Kontula on saanut osakseen suurta huomiota pyrkiäkseen alkuvuonna 2020 Gazan missä hänen oli tarkoitus järjestää mielenilmaisun, jotta Gazan humanitaariseen katastrofiin kiinnitettäisiin enemmän huomiota. Kontula ja hänen kanssansa matkustaneet aktivistit pysähdyttiin poliisin toimesta ennen saapumistaan kohteeseen. Kontula on kirjoittanut matkastaan kirjan nimeltään Muuri: matka maailman suurimpaan vankileiriin vuonna 2020.

Kuuntele Ilmaiseksi: