Pelistä pois Äänikirja

3.8/5

Kirjoittaja: Outi Pakkanen

Äänikirja

Johdanto

Outi Pakkasen dekkari Pelistä pois vuodelta 2001 kertoo Ilona Laaksolan tarinan. Laaksola on noin 40-vuotias puhelinmyyjä, entinen pankkivirkailija. Laaksola elää yksin. Iltaisin hänellä on tapana juoda lasin tai pari viiniä ja istua ikkunan edessä ja ihailla stadion tornin juhlavalaisua kertoo Pelistä pois äänikirja. Naapurissa asuva 10-vuotias Sorella piristää Laaksolan päiviä. Sorellan isä Atte Söderbergillä on vilkas seuraelämä. Hänen vanha ystävä Anna Laine tekee mainosgrafiikkaa Aten yritykselle. Eräänä helmikuisena päivänä Söderbergin ja Laaksolan talon alakerrassa olevasta kukkakaupan edustalta löytyy ruumis ja näin alkaa yllättävä tapahtumaketjua joka vaikuttaa heihin kaikkiin.

Pelistä pois äänikirja ilmainen on äänittänyt Ritva Holmström. Äänikirja on 9 tuntia ja 45 minuuttia pitkä.

Kirjasta: Pelistä pois

Outi Pakkanen kuvaa Pelistä pois kirjassaan tapahtumaketjua joka saa alkunsa yhdessä Helsingin vanhoista arvokkaista taloista. Siellä asuu Ilona Laaksola, perintäasunnossaan, ja juuri taloon muuttanut Atte Söderberg 10-vuotian pikkuvanhan tyttärensä Sorellan kanssa. Söderberg on entinen pankinjohtaja vilkkaalla ja vauhdikkaalla elämällä.  Kirjassa seikkailee myös aiemmista Pakkasen kirjoista tuttu koulutukseltaan mainosgraafikko, mutta ajatuksissaan salapoliisi Anna Laine. Anne Lainen suurimpiin kiinnostuskohtiin kuuluu ruuanlaitto ja syöminen.

Pelistä pois äänikirja tuo esille useasti eri yhteyksiä pankkimaailmaan. Laaksola on entinen ja saneerattu pankkivirkailija, Söderberg entinen pankinjohtaja ja hänen entinen vaimo nykyinen pankinjohtaja joka on onnistunut savustaa miehensä ulos sekä hänen työpaikastaan että hänen perheestään.

Pelistä pois äänikirja ilmainen kuvaa miten eräänä talvisena sunnuntaina pihalta löytyy ruumis. Ruumis herättää paljon kysymyksiä. Kirjassa pohditaan, onko henkilö pudonnut parvekkeelta vai onko hänet kenties tuupattu ja miksi. Suunnilleen samaan aikaan ruumiin löytämisen kanssa huomataan, että yksi talon asukkaista on kadonnut. Välittömästi nousee epäilys, että nämä kaksi asiaa liittyvät tosiinsa. Lopulta kirjan ratkaisu on sekä yllättävä ja nopea.

Pelistä pois äänikirja on rakenteeltaan palapalamainen ja osittain myös lukijalle hämmentävä. Kirjan sivupersoonia kuvataan tarkasti ja monipuolisesti niin ettei he enää sovi ollenkaan sivuhenkilöiksi vaan lukija uskoo heidän olevan paljon suuremmassa roolissa kirjan tapahtuma ketjussa. Yhtä lailla Pakkasen tyyli kirjoittaa sekä rakenneta tarinaa voi olla tapa hämätä lukijaa, jotta loppuratkaisu todella yllättää.

Pakkanen kirjoittaa sujuvasti, teksti on mukavaa lukea ja kuljettaa lukijan ihan tavallisten ihmisten elämään. Kuka vaan voisi saada Pakkasen kirjassa pääroolia. Kirjan tarina ei ole kovin epätodellinen vaan voisi olla suoraan elämästä, eikä Pakkasen kirjasta löydy myöskään sankareita eikä oikeastaan kovin pahojakaan hahmoja.

Kirjailijasta: Outi Pakkanen

Outi Pakkanen syntyi Kokkolassa vuonna 1946. Pakkanen on kirjailija. Hän on koulutukseltaan ekonomi ja teki työtä 35 vuotta mainos- ja markkinointialalla. Vuosina 1987–2004 Pakkanen toimi Uudet Kirjat -kirjakerhon päätoimittajana. Nykyään Pakkanen on vapaa kirjailija. Hän on yksi pienkustantamon Crime Timen perustajajäsenistä.

Kirjailijana Pakkasella tuotanto on laaja ja jatkuva. Hänen kirjojansa tapahtumat sijoittuvat etenkin Helsinkiin muun muassa sukujuhlissa, seminaareissa ja luokkakokouksissa. Pakkanen on kertonut, ettei halua tehdä kirjoissaan Poliisista sankari koska ei tunne tarpeeksi hyvin poliisin maailmaa. Hänen teoksissaan esiintyvät rikostutkija Antti Viitala ja Matti Martikka. Lähinnä Pakkanen kirjoittaa jännitysromaaneja. Hän on kirjoittanut Emmi Jurkasta ja Aino Ackténista kertovat elämänkerrat.

Kuuntele Ilmaiseksi: