Passio Äänikirja

4.4/5

Kirjoittaja: Pirkko Saisio

Äänikirja

Johdanto

Pirkko Saision romaani Passio vuodelta 2021. Passio äänikirja on myös Pirkko Saision äänittämä. Kirjan keskiössä on koru joka kulkeutuu läpi vuosisatojen ja Euroopan 1400-luvun viimeisistä vuosista 1950-luvulle. Ketjutarina alkaa Firenzestä ja sieltä Venetsian, Wienin, Krakovan, Goluboje Selon ja Haapsalun kautta Helsinkiin ja Solovetskin rangaistusleirillä.

 Kirjassa on monta eri tarinaa, monta päähenkilöä ja paljon yksityiskohtia. Kirjan kaikkia tarinoita yhdistää koru missä on kuvattuna hyvän ja pahan puu sekä käärme. Ja vaikka korun ensimmäinen omistaja ruhtinas Vasari epäilee korun olevan taikakalu se ei tunnu sitä olevan kuitenkaan.  Kirjasta tulee mieleen näytelmää, sen moninaisuudestaan ja värikkyydestään johtuen. Passio äänikirja ilmainen on pituudeltaan 24 tuntia ja 25 minuuttia pitkä.

Kirjasta: Passio

Passio äänikirja alkaa 1500-luvulla Venetsiassa missä Hurmosaskeesin kauan kestänyt painajainen on päättynyt dominikaanimunkin hirttämisen ja roviolla polttamisen kautta. Firenze palaa voimissaan ja ruhtinattaren Vasarin elämä palaa takaisin normaaliin. Hän on pukeutunut kauniisti ja pukee myös päällensä kauniin korun mitä hän on saanut mieheltään.

Lahjan takana piilee kipeä salaisuus mutta hän kantaa kipeän salaisuuden hiljaa ja raskaalla sydämellä. Vasari ajattelee, ettei voi ketään raskauttaa tällä korulla ja sillä salaisuudella mitä koru pitää sisällään. Vasari epäilee korussa piilevä kyky toteuttaa ihmisen ajatuksiaan koru ei kuitenkaan ole mikään taikakoru. Koru ei tee pahoja eikä hyviäkään tekoja, ihmiset tekevät.  Vasarin kuoltua koru haudataan hänen mukanaan, mutta korun tarina ei siihen päädy.

Passio äänikirja ilmainen kertoo että 500 vuotta myöhemmin Venetsialainen kultasepää Masri piilottaa samaisen korun hänen pajansa lattian alle. Kultasepää kiristää väkivaltaisen pelipajasta rikastunut vanha Calimani. Calimani tekee kuolemaa ja hänen poikansa tulee kiristämään vanhentunut seppää.

Myöhemmin korun matka on jatkunut Wieniin asti vainotun juutalaisperheen pakomatkalla. Juutalaisperheen kautta koru liikkuu vielä Krakovaan ja vielä Haapsaluun. Koru muuttaa vuosisatojen aikana ulkonäköä melkein yhtä monta kertaa, kun omistajaakin. Korun timantit ja rubiinit irtoaa tai irrotetaan ja sen kulta sulatetaan ja muovataan uusiksi. Lopulta koru päättyy monen mutkan kautta Suomeen.

Passio äänikirja kertoo elämästä, miten elämän merkitystä ja mielekkyyttä on aina ollut ihmisen tavoite. Kirjassa etsitään hengellistä yhteisöä, uskoa ja tämä ideologia on kirjan kantava voima. Satoja vuosia kuluu mutta ihminen pysyy pohjimmiltaan samanlaisena. Lopulta usko ja rakkaus on se elämässä kantava voima jotka saa ihmisen pyrkimään eteenpäin.

Passio on mahtipontinen romaani. Se on kronikka eurooppalaisesta maailmasta ja sen muutoksistaan ja ihmiset siellä. Se on sekä legendamainen että myyttinen historiallinen eepos.

Kirjailijasta: Pirkko Saisio

Pirkko Helena Saisio syntyi vuonna 1949 Helsingissä. Saisio on suomalainen kirjailija, näyttelijä ja ohjaaja. Kirjottaessa hän on käyttänyt salanimet Jukka Larsson ja Eva Wein kun kyllästyi lehdistöön kirjoituksiin hänestä ja hänen kirjoituksistaan. Saison tuotanto on sekä monipuolinen että laaja. Hän on kirjoittanut muun muassa romaaneja, käsikirjoituksia sekä elokuvia, että televisiosarjoja, pienoismusikaaleja, sanoituksia ja suomennoksia.

Saisio on toiminut myös näyttelijänä ja ohjaajana. Hän valmistui näyttelijäksi Suomen teatterikoulusta vuonna 1975. Saisio on myös toiminut Teatterikorkeakoulun professorina dramaturgiassa vuosina 1997–2001. Saisio on useasti palkittu kirjailijan työstään. Saisio on muun muassa vastaanottanut valtion kirjallisuuspalkinto vuonna 1985, Finlandia palkinnon vuonna 2003 ja Aleksis Kiven palkinnon vuonna 2016.

Kuuntele Ilmaiseksi: