Pako päihdehelvetistä Äänikirja

3.9/5

Kirjoittaja: Anne Pennanen

Äänikirja

Johdanto

Pako päihdehelvetistä: Huostaanotetun lapsen raju selviytymistarina on Jennan nimisen naisen koko elämäntarina. Kirjan on kirjoittanut Anne Pennanen. Kirja julkaistiin vuonna 2021. Tarina on raju ja kipeä ja on vaikeita ymmärtää, että tämän kaltaisia tarinoita on Suomessa paljon. Jennan vanhemmat ovat alkoholisteja ja Jennaa ja hänen veljensä Juhania huostaanotetaan, kun he ovat pieniä. He viettävät lapsuutensa ja nuoruutensa sijaiskodeissa ja lastenkodeissa. Molemmat alkavat käyttämään päihteitä varsin nuorina. Jenna saa viisi lasta, kaikki lapset huostaanotetaan.

Aikuisiällä Jenna pääsee kuiville ja aloittaa armottoman taiston saada lapsensa takaisin kotiin. Se on vaikeampaa, kun mitä hän olisi koskaan voinut kuvitella. Pako päihdehelvetistä äänikirja on Satu Paavolan äänittämä. Pako päihdehelvetistä äänikirja ilmainen on pituudeltaan noin neljä ja puoli tuntia pitkä.

Kirjasta: Pako päihdehelvetistä

Jenna syntyy vuonna 1982. Hänen äitinsä Merja on silloin 19-vuotias, Jennalla on kolmevuotias isoveli nimeltään Juhani. Lasten kotiolot eivät ole hyviä. Isä juo ja on nuoresta morsiamesta hyvin mustasukkainen. Ei mene pitkään ennen, kun vanhemmat eroaa. Lapset muuttavat äitinsä mukaan eikä juurikaan isänsä enää tapaa. Äidillä menee lujaa, on juhlia ja miehiä ja paljon alkoholia. Lapset ovat paljon hoidossa, joskus myös kahden. He saavat häätöjä häätöjen perään ja lopulta lapset huostaanotetaan. Jenna on silloin neljävuotias, Pako päihdehelvetistä äänikirja kertoo.

Harmillista kyllä, sosiaalihuolto päättä erottaa lapset. Jenna muuttaa sijaiskotiin Elisa ja Erkin luo. Heillä on jo yksi sijaislapsi, tyttö nimeltään Liina. Elisan ja Erkin luona Jenna kokee ensimmäisen kerran turvallista lapsuutta. Jenna on kuitenkin hyvin traumatisoinut aiemmasta kokeneesta elämästään. Epäillään että hänen olisi kohdistettu seksuaalisesta hyväksikäyttöä, siihen ei kuitenkaan löydetä tarpeeksi näyttöä. Jenna asuu Elisan ja Erkin luona murrosikään asti. Silloin Jenna alkaa käyttäytymään hyvin haasteellisesta. Jenna juo itseänsä humalaan ensimmäisen kerran vasta 9-vuotiaana ja piikittää amfetamiinia 12-vuotiaana Pako päihdehelevetistä äänikirja ilmainen esittää.

Jenna sijoitetaan pahamaineiseen Pohjola-kotiin.  Siellä lapsia kohdellaan hyvin rankasti ja myöhemmin laitoksesta on tehty ilmoituksia ja selvityksiä. Jenna kuitenkin jatkuvasti karkaa äidinisä luo missä he yhdessä juhlivat rajusti. Äidin luona ja kanssa päihdekäyttö on täysin sallittua. Jenna joutuu 12-vuotiaana raiskauksen uhriksi, mutta äiti ei sitä usko, onhan kyseessä hänen tuttavansa.

Teini-iässä Jenna tapaa myös tulevan miehensä Mikaelin, päihde riippuvainen myös hän. 18-vuotiaan Jenna synnyttää ensimmäisen lapsensa, pojan nimeltä Daniel. Nuori perhe saa kyllä tukea mutta lopulta Daniel huostaanotetaan. Samoin käy neljälle muullekin lapselle, Elsalle, Tiannalle, Nuutille ja Serefialle Pako päihdehelvetistä äänikirja tarkentaa.

Jenna pääsee korvaushoitoon ja pääsee lopulta kokonaan irti päihteistä. Myös hänen miehensä ja lasten isä Mikael on korvaushoidossa. Jenna on kouluttautunut kokemusasiantuntijaksi ja auttaa nyt muista pääsemään pois päihteistä. Jenna ja Mikael haluavat kovasti lapsensa kotiin.

Kirjailijasta: Anne Pennanen

Anne Pennanen syntyi vuona 1964 Suomessa.  Hän on kirjailija, toimittaja ja mielisairaanhoitaja. Hän on myös toiminut Seiska aikakauslehden toimituspäällikkö. Pennanen on tehnyt 30 vuoden ura Aller Medialla.  Pennanen tekee myös päihdeohjaajan sijaisuuksia päihdehoitokeskuksessa Uudellamaalla. Nykyään hän työskentelee freelancer kirjoittajana sekä Helsingin Diakonissalaitoksessa Hoivassa.

2018 Pennanen sai Jennalta sähköpostin missä Jenna esittää toiveensa saada tarinansa julkaistua lehteen. Pennanen ja Jenna tapaavat jonka jälkeen Pennanen toteaa Jennan tarinan ansaitsevan kokonaisen kirjan. Kirjan kirjoittamiseen meni boin 2 vuotta. Pako päihdehelvetistä: Huostaanotetun lapsen raju selviytymistarina on Anne Pennasen esikoiskirja. Pennanen on vuonna 2018 kirjoittanut yhdessä Sami Spåran ja Tuija Wuori-Tabermannin kanssa teoksen Vickypedia: Virve Rostin tarina.

Kuuntele Ilmaiseksi: