Pako Berliinin ali Äänikirja

4.5/5

Kirjoittaja: Helena Merriman

Äänikirja

Johdanto

Pako Berliinin ali on uskomaton tositarina miehistä, jotka vuonna 1962 ryhtyi kaivamaan salaisia tunneleita Berliinin muurin ali, jotta he voisivat pelastaa kymmeniä itäsaksalaisia turvaan länteen. Myös vapautensa menettäneet ihmiset olivat valmiina tekemään epätodellisen tuntuisen urakan saadakseen vapautensa takaisin.  Pako Berliinin ali äänikirja on mahdottoman jännittävä tarina sankareista, pettureista ja siitä urakasta, kun miehet ryhtymään kaivamaan tunnelia, joka kulki Berliinin katujen alla.

Kirjan on kirjoittanut palkittu brittiläinen toimittaja Helena Merriman, tarina julkaistiin ensin podcastina nimellä Tunnel 29.  Pako Berliinin ali äänikirja ilmainen on Jukka Pitkäsen äänittämä. Äänikirjan pituus on kokonaisuudessaan 12 tuntia ja 30 minuuttia pitkä. Kirjan on suomentanut Jorma- Veikko Sappinen.

Kirjasta: Pako Berliinin ali

Pako Berliinin ali äänikirja kertoo tarinan siitä mitä tapahtui, kun joukko länsisaksalaisia miehiä ryhtyivät hengenvaaralliseen urakkaan kesällä 1962. Miehet alkoivat kaivamaan Berliinin muurin ali tunnelia, jonka avulla heidän oli tarkoitus pelastaa kymmeniä itäsaksalaisia turvallisuuteen länteen.

Urakka oli haastava. Alkuun miehet suunnittelivat kaivamisen kestävän kahdeksan viikkoa mutta heti ensimmäisenä päivänä miehet tajusivat, että siinä menisi paljon kauemmin. Tunnelin piti olla ainakin kaksi metriä syvä, jotta se menisi talojen perustusten alta, ja noin metrin korkuinen ja 90 senttiä leveä, jotta kaivajat mahtuisivat sinne. Sen lisäksi piti tukea seinät ja katto puulla.

Pako Berliinin ali äänikirja ilmainen kertoo, miten miehet suunnittelivat ja rakensivat kuljetusjärjestelmän, että saisivat helposti vietyä hiekkaa ja savea pois ja tarvittavat rakennusmateriaalit tuotua sisälle.  Heidän järjestelmänsä koostui kärrystä, joka liikkui kiskoa pitkin lattialla. Hidas työ rupesi pikkuhiljaa edistymään. Miehet raatoivat vuoroissa koko vuorokauden ympäri.

Noin 30 metriä syvyydessä ollessaan miehet alkoivat kärsimään vakavista hapenpuutteen oireista. Tähänkin yksi miehistä keksi oivan ratkaisun, hän osti metrinpituisia savihornin palasia ja teippiä ja rakensi putken. Putken toisen päähän hän laittoi tuulettimen, joka koko ajan puhalsi raikasta ilmaa tunneliin. Kesäkuun alussa tunneli oli jo idän ja lännen välisellä rajalla.

Pako Berliinin ali äänikirja kuvaa miesten uhkarohkean suunnitelman monia vaaroja josta kuitenkin hapenpuute, tunneliin tulviva vesi ja tunnelin yläpuolella olevat Stasin sotilaat oli vaaroista pienimpiä.

Kaivuryhmään oli onnistunut soluttautumaan agentti ja sen lisäksi porukkaan liittyi mukaan toimittaja Amerikasta joka halusi tehdä reaaliajassa kuvattua tv-historiaa. Soluttautunut agentti olikin kaikista vaarallisinta koko operaatiossa. Amerikkalaisen osallistuminen oli myös hyvin riskialtista, Saksan ja Amerikan välit olivat kärjistyneet johtuen kylmästä sodasta ja jos toimittajan osallistuminen projektiin paljastuisi voisi siitä jopa seurata kolmas maailmansota.

Kirjailijasta: Helena Merriman

Helena Merriman syntyi Iso-Britanniassa. Hän on toimittaja ja tuottaja sekä BBC-kanavan juontaja. Merriman on suositun BBC-podin Tunnel 29 perustaja, mihin hänen esikoiskirjansa Pako Berliinin ali myös perustuu. Tunnel 29 oli 10 osainen sarja, jota julkaistiin vuonna 2019. Podcast oli erittäin suosittu, sitä on kuunneltu yli 5 miljoonaa kertaa ja palkittu muun muassa palkinnoilla Foreign Press Association’s Podcast of the Year, Rose D’Or Best Audio Entertainment ja se sai kaksi kultaa British Podcast Awardsissa.

Tämän lisäksi The New Yorker -lehti valitsi nimesi sen yhdeksi vuoden 2019 parhaimmiksi podcasteiksi. Podcastin pohjalta on tehty myös tv-sarja. Merriman on ollut jo pitkään BBC:n toimittaja, hän on asunut työnsä puolesta muun muassa Libyassa, Jerusalemissa, Sierra Leonessa sekä Washingtonissa.

Kuuntele Ilmaiseksi: