Pääskyt talvehtivat järvenpohjassa Äänikirja

3.2/5

Kirjoittaja: Jari Tervo

Äänikirja

Johdanto

Uudessa historiaromaanissaan Pääskyt talvehtivat järvenpohjassa Jari Tervo tekee suurenmoisen ja vaikuttavan sukelluksen Mikael Agricolan maailmaan ja kertoo Mikael Agricolan elämäntarinan alkaen hänen lapsuudestaan. Kirjan tapahtumissa eletään 1500-lukua Suomessa. Kirjassa Tervo luo vanhanaikaisen alkeellisen suomen kielen jota kirjassa puhutaan Agricolan kotikylässä Pernajassa. Tämä tekee tarinasta ei vaan historian näkökulmasta kiinnostavan vaan myös kielellisesti oivallisen teoksen. Pääskyt talvehtivat järvenpohjassa on uskomaton realistinen ja huikea taidonnäyte Tervon ammattimaisuudesta. Jari Tervo on varmasti, viimeistään tämän teoksen kautta, yksi Agricolan kielen lahjakkaimpia tulkitsijoita.

Pääskyt talvehtivat järvenpohjassa äänikirja julkaistiin vuonna 2021. Äänikirjan lukee Jari Tervo itse sekä Tuukka Haapaniemi. Pääskyt talvehtivat järvenpohjassa äänikirja ilmainen on pituudeltaan vähän yli 17 tuntia.

Kirjasta: Pääskyt talvehtivat järvenpohjassa

Pääskyt talvehtivat järvenpohjassa äänikirja on erittäin vaikuttava teos Mikael Agricolan elämästä sekä Tervon tarkasta, varma otteisesta ja lahjakkaasta ammattitaidoista. Kirjassa Tervo luo ajan ja paikaan sopivan alkeellisen suomen kielen, oikea taidonnäyte Tervon sanantaiteesta. 

Pääskyt talvehtivat järvenpohjassa äänikirja ilmainen on kertomus Mikael-pojasta joka elää 1500-luvun alkua Torsbyssä. Torsby on pieni syrjäinen kylä Pernajassa. Mikael elää vesana varakkaalle talonpojalle. Kylässä on kirkko ja aatelinen kartano. Tarinassa tutustuu kirkkoherraan, seppään, Malin piikaan, Vaiva-Stureen, Haavuri-Johaniin sekä Mikaelin parhaaseen kaveriin Petrukseen. Vaikka Mikael on yliherkkä ja sairastaa kaatumatautia on hänen elämänsä kyläyhteisössä hyvä.

Pääskyt talvehtivat järvenpohjassa tarinassa Mikael aloittaa vaan kymmenenvuotiaana kirjoittamaan vanhoihin laudanpätkiin kuulemiaan sanoja. Mikael miettii uskonnon ja sanojen merkitystä ja on muutenkin pohtivainen ja pikkuvanha oloinen lapsi. Myöhemmin Mikaela ja Petrus matkustavat Viipuriin asti kouluun. Siellä he opiskelevat retoriikkaa, musiikkia, logiikkaa ja luonnollisesti latinaa. Viipurissa Mikael ottaa käyttöönsä sukunimen Agricola koska näin siihen aikaan oli tapana toimia. Tämän jälkeen pojat matkustavat Turkuun jatkamaan opiskelua.

Turussa Agricola kirjoittaa suomeksi oppikirjoja ja pamfletteja ja hän joutuu työssään muokkaamaan vanhoja sanoja sekä keksiä uusia suomenkielisiä sanoja. Tähän samaan aikaan Agricola kuulee Martin Lutherin opeista ja aloittikin Lutherin kanssa kirjeenvaihdon.

Myöhemmin Agricolasta tulee Turun piispa ja hän lähtee tapahtumarikkaalle matkalle tapaamaan Martin Lutherin Elben rannalla. Tällä matkalla Agricola vakuuttuu, että myös Ruotsissa on tehtävä luterilainen uskonpuhdistus.

Pääskyt talvehtivat järvenpohjassa äänikirja kuvailee Agricolan elämänvaiheita tarkasti ja mielenkiintoisesti. Agricola halusi kääntää Raamatun suomeksi mutta perustikin suomen kielen samalla, vaikka itsekin epäili pystyvänsä siihen. Pääskyt talvehtivat järvenpohjassa on historiaa kuvattava todenmukainen teos missä suomenkielen kehityksen lisäksi lukija saa oppia myös kristinuskon kehityksessä Suomessa.

Kirjailijasta: Jari Tervo

Jari Tervo syntyi vuonna 1959 Suomen Rovaniemellä. Tervo on tunnettu ja palkittu suomalainen toimittaja, kirjailija sekä tv-persoona. Tervo on opiskellut kirjallisuutta ja valmistui vuonna 1983 humanististien tieteiden maisteriksi. Vuoteen 1995 asti Tervo toimi toimittajana mutta ryhtyi sen jälkeen täysipäiväiseksi vapaaksi kirjailijaksi.  Tervo kirjoittaa edelleen lehtikolumneja esimerkiksi Ilta-Sanomiin ja Ylelle. Tervo oli vuosina 1998–2007 suositun viihdeohjelman Uutisvuodon vakiopanelistina.  Kati Tervo, Jari Tervon vaimo, on myös hän kirjailija.

Tervo on romaanien lisäksi kirjoittanut runoja, kuunnelmia ja käsikirjoituksia. Tervon tunnetuimpia kirjoja ovat Koljatti, Matriarkkaa ja Loiri. Loiri on Tervon ensimmäinen elämänkerta. Tervo on vastaanottanut muun muassa Venla palkintoja sekä Kalevi Jäntin palkinto kirjoitustyöstään.

Kuuntele Ilmaiseksi: