Oikeusjuttu Äänikirja
Kirjoittaja: Johanna Vehkoo
Äänikirja
Johdanto
Johanna Vehkoon kirjoittama Oikeusjuttu kirja on tositarina joka kuva kunnianloukkausoikeudenkäyntiä. Oikeusjuttu äänikirja kuvaa kirjailijan Vehkoon tilannetta, kun hän saa rikossyytteen kutsumalla tiettyä ihmistä natsiksi ja rasistiksi. Tapahtuma on vaikuttanut, ja vaikuttaa yhä, paljon Vehkoon henkilökohtaisen elämään. Suomessa voi kirjan mukaan uhkailla ja huoritella ilman että siitä johtuu erityisemmin vastuuseen mutta rasistiksi kutsuminen on tarina erikseen.
Oikeusjuttu äänikirja kuvaa yhtä kunnianloukkausoikeudenkäyntiä mutta se kuvaa myös nettioikeisto, sen vallasta ja vaikutuksesta yhteiskunnassa. Vehkoo kuvaa kirjassaan oman tarinansa kautta oikeustrollien mekanismit, uhkakuvat ja vaikutus, ei vaan mediaan vaan nyt myös oikeuslaitokseen. Oikeusjuttu äänikirja ilmainen on Saari Haapamäen äänittämä. Äänikirjan pituus on minuutti päälle neljä tuntia pitkä.
Kirjasta: Oikeusjuttu
Oikeusjuttu äänikirja kertoo, miten toimittaja Johanna Vehkoo päättyy syksyllä 2016 kirjoittaa Facebookissa päivityksen, tarkoitettu vaan suljetulle ja rajatulle yleisölle, missä hän nimitellee tunnettua henkilöä natsipelleksi ja rasistiksi. Tämä johtui siitä, että Vehkoon tietoisuuteen oli tullut tieto, että hänen kirjakaupassa keskustelua oli tarkoitettu kuvata YouTubeen. Oikeusjuttu äänikirja ilmainen ei missään vaiheessa mainitse asianomistajaa nimellä.
Oikeusjuttu äänikirja ilmainen kertoo kuinka Vehkoon päivitys vuotaa julkisuuteen ja mielensäpahoittaja asianomistaja loukkaantuu ja tekee päivityksestä rikosilmoituksen. Tapaus eteni käräjäoikeuteen, siellä Vehkoa tuomittiin kunnianloukkauksesta sakkoihin. Vehkoo teki valituksen mutta jopa Hovioikeus piti tuomion laillisena ja voimassa. Nyt asia käsitellään vielä korkeimmassa oikeudessa. Vehkoon tapauksesta puhutaan jo nyt merkittävänä tapauksena liittyen sananvapauden rajojen asettamisesta ja määrittämisessä.
Vehkoon Oikeusjuttu äänikirja on myös pöyristyttävä kertomus siitä, kuinka voi käyttää järjestelmällisiä rikosilmoitusten tekoa ja jatkuvia kanteluja saavuttaakseen omia poliittisia päämääriä.
Oikeusjärjestelmä on ilmeisesti sen verran vanhentunut, että se ei tunnista ja ei ymmärrä nykyaikaisen nettitrollausta ja miten helppo oikeusjärjestelmää sen takia on käyttää hyväkseen. Kirjassa käsitellään vaientamisesta, suuntaviivojen ohjailusta ja siitä kuinka asenteet on koventunut sekä siitä, kuinka vihapuhe on arkipäivää nykyään.
Oikeusjuttu kirja kuvaa kaikkea sitä mitä oikeudenkäytössä on vialla. Kirjassa kuvataan miten esitutkinnan aikana tapahtuvat virheet kertautuvat tulkinnoissa mitä syyttäjä tekee. Lukijan on vaikea ymmärtää, ettei laki ei ole kaikille sama, joten kirjan kautta luottamus oikeusjärjestelmää kohtaan horjuu. Kirjassa on esimerkkejä muun muassa sellaisista tapahtumista missä käräjäoikeuden laintulkinnat eroavat suuresti toisistaan. Vehkoo on tutkinut kirjaa varten valemedioiden ja siinä toimineiden henkilöiden tekemisiään. Oikeusjuttu on sekä hämmästyttävä että pyöristyttävä teos joka on napakasti ja selkeästi kirjoitettu. Tärkeästä asiasta kirjoitettu tärkeä teos.
Kirjailijasta: Johanna Vehkoo
Johanna Vehkoo syntyi vuonna 1976. Vehkoo on tutkiva toimittaja ja kirjailija. Hän on opiskellut Yhdysvalloissa, Washingtonissa hän opiskeli faktantarkistusta journalismissa ja Oxfordin Reuters Institutessa hän opiskeli laatujournalismia.
Vehkoo on julkaissut kuusi tietokirjaa. Vehkoo kirjoittaa myös Valheenpaljastaja blogia Yleisradiolle. Hän toimii Feministisessä ajatushautomo Hatussa johtajana ja hän on yksi Long Playn perustajista. Long Play on digitaalinen julkaisu joka erikoistuu hitaaseen ja tukivan journalismiin. Vuonna 2019 Vehkoolle myönnettiin Suomen PENin sananvapauspalkinto.
Vehkoo on muun muassa myös toiminut Julkisen sanan neuvoston jäsenenä. Vuonna 2018 Vehkoon ja Emmi Niemisen sarjakuva Vihan ja inhon internet voitti Nuori voima-palkinnon. Journalistinen sarjakuva oli saman vuonna myös Finlandia-ehdokas.