Nukke Äänikirja

3.9/5

Kirjoittaja: Yrsa Sigurðardóttir

Äänikirja

Johdanto

Yrsa Sigurðardóttirin kirjoittama Nukke äänikirja on Freyja ja Huldar kirjasarjan viides osa. Sarja kertoo rikostutkija Huldarista ja lastensuojelun psykologista Freyjasta jotka yhteistyössä selvittävät rikoksia Reykjavíkissa. Kirjasarjan jokainen osa käsittelee jollain tapaa lapsia. Nukke kirjassa pääosassa on pahanenteinen nukke. Äiti ja tytär löytävät kalareissullaan merenpohjasta nuken jonka tyttö haluaa mukaansa kotiin. Äiti julkaisee nukesta kuvan ja kun aamu koittaa, nukke on hävinnyt ja äiti kuollut.

Vuosien jälkeen Huldar tutkii luurangon jota on löydetty merenpohjasta. Freyja puolestaan tutkii hirvittävää sijaiskodissa tapahtunutta hyväksikäyttöä. Sitten käy ilmi, että kahdet tapaukset yhdistävät kauan kadonneena ollut todistaja; tyttö joka aikoinaan halusi viedä nuken kotiin kalareissulta.  Nukke äänikirja ilmainen on Jussi Puhakan äänittämä. Äänikirjan pituus on 11 tuntia ja 49 minuuttia pitkä. Kirjan on suomentanut Tuula Tuuva-Hietala.

Kirjasta: Nukke

Nukke kirja on viides osa Yrsa Sigurðardóttirin rikoskirjasarjassa joka kertoo lastensuojelun psykologista Freyjsta ja rikostutkijasta Huldarista.

Nukke äänikirja saa alkuunsa, kun nainen nimeltään Disa ja hänen tyttärensä Rosa ovat kalastamassa. He löytävät kalastusverkostaan vanhan kuluneen nuken. Nukke on vanha ja kärsinyt ja on todennäköisesti ollut vedessä kauan. Disan ensimmäinen ajatus on heittää nuken pois mutta 11-vuotias Rosa haluaa viedä nuken kotiin ja lopulta Disa suostuu. Illalla Disa julkaisee sosiaalisessa mediassa kuvan nukesta. Aamulla Disa on kuollut ja nukkea ei löydy mistään.

Viisi vuotta Disan kuoleman jälkeen luuranko nousee merenpohjalta pintaan. Luurangon tunnustaminen on yllättävän hankalaa. Pienessä maassa missä kaikki tuntee, naapurinsa on miltei mahdotonta löytää tunnistamaton kadonnut ihminen. Nukke äänikirja ilmainen kuvailee miten mysteeri luurangon ympärillä syvenee. Tapaus saa Huldarin tutkimaan kodittoman huumediilerin murhaa. Freyja sen sijaan selvittää hirvittävää hyväksikäyttötapausta eräässä sijaiskodissa.

Nukke äänikirja kertoo, että Huldar ja Freyja kohtaavat toisiansa uudestaan työn merkeissä. Nuori poika ottaa yhteyttä viranomaisiin ja kertoo että hänet on käytetty hyväksi sijaiskodissaan. Tapausta ruvetaan tutkimaan saman tien. Kaikki kodissa asuvia lapsia täytyy kuulustella ja tähän työhön määrätään sekä Huldar että Freyja.

Kuulusteluiden aikana selviää että tyttö joka todistaa pojan puolesta onkin Rosa, kadonnut todistaja, joka vuosia sitten halusi kalareissulta löytyneen nuken kotiinsa. Freyja ja Huldar ovet ihmeissään. Liittyvätkö tapaukset jotenkin yhteen? Ja liittyykö tähän myös merestä löydetty luuranko?

Sigurðardóttirin kirjoittama Nukke on hitaasti avautuva rikostarina jossa on myös ripaus kauhua mukana. Islannin vaikuttavat ja jylhät maisemat tuovat kirjaan tunnelmaa ja tarina pääsee lukijansa ihon alle nopeasti. Se joka löytää nuken, kuolee. Mutta miksi? Tarina liikkuu ajassa sekä eteenpäin että taaksepäin selvitäkseen pahanenteisen nuken tarinan.

Kirjailijasta: Yrsa Sigurðardóttir

Yrsa Sigurðardóttir syntyi Reykjavikissa vuonna 1963 missä hän edelleen asuu perheensä kanssa. Hän on koulutukseltaan insinööri.  Sigurðardóttir on kirjoittanut sekä lasten- ja nuortenkirjoja että suurta suosiota saaneita rikosromaaneja. Hänen kirjojaan on käännetty yli 30 kielelle. Sigurðardóttir on kirjoittanut kaksi rikoskirjasarjaa, asianajajasta Thora Gudmundsdottirista ja Freyja ja Hildur.

Thora Gudmundsdottir kirjasrajan kuudesta kirjasta kaksi on suomennettu, Kolmas merkki vuonna 2017 ja Joka toiselle kuoppaa kaivaa vuonna 2008. Freyja ja Hildur sarjasta viisi kuudesta on suomennettu, Perimä vuonna 2017, Pyörre vuonna 2018, Synninpäästö vuonna 2019, Syvyys vuonna 2021 ja Nukke vuonna 2022. Kirjasarjan ensimmäinen osa Perimä oli The Guardian lehden mukaan yksi vuoden 2017 parhaimmista jännityskirjoista.

Kuuntele Ilmaiseksi: