Narsistit ympärilläni Äänikirja

4/5

Kirjoittaja: Thomas Erikson

Äänikirja

Johdanto

Narsistit ympärilläni: Kuinka toimia itsekkäiden ihmisten kanssa on ruotsalaisen käyttäytymistieteisiin erikoistunut kirjailijan Thomas Eriksonin kirjoittama teos. Kirja julkaistiin vuonna 2021. Tässä on kyseessä käytännöllinen kirja, miten tulisi toimia narsistien, elikkä hyvin itserakkaiden ihmisten kanssa. Narsisti kokee olevansa kiinnostavampi, taitavampi ja parempi kuin kaikki muut. Kyseessä on niin itserakas ihminen, että he mitätöivät heidän läheisiään. Tutkimusten mukaan noin joka viidennellä ihmisellä on narsistisia piirteitä ja noin prosentti kaikista ihmisitä ovat narsisteja. Kirjassa Erikson kertoo miten saa yhteistyön sujumaan tällaisten ihmisten kanssa.

Narsistit ympärilläni äänikirja on Joonas Kaukorannan äänittämä. Suomennoksen on tehnyt Riie Heikkilä. Narsistit ympärilläni äänikirja ilmainen on pituudeltaan hieman alle 12 tuntia pitkä.

Kirjasta: Narsistit ympärilläni

Narsistit ympärilläni äänikirja esittää, että narsistin elikkä erityisen itsekkäästi toimivan ihmisen uhriksi voi joutua kuka tahansa jolla on hyvin inhimillinen piirre, empaattisuus. Kirjailija Erikson kirjoittaa, että empaattinen ihminen ottaa avosyliin vastaan ihminen joka tuntuu tarvitsevan tukea. Tämä tarkoittaa, että empaattinen ihminen herkästi joutuu ongelmiin narsistin kanssa, 

Narsistit ympärilläni äänikirja ilmainen kuvaa miten narsisti horjuttaa empaattisen ihmisen mielenrauhan, jotta hän pystyisi hallitsemaan uhrin tunneelämää. Suuri osa kirjasta käsittelee narsistin eri tapoja manipuloida ja miten kannattaisi toimia, jos huomaa että joku käyttää näitä keinoja.

Eräs manipuloivan ihmisen toimintamalli on kehua välillä maasta taivaaseen ja seuraavassa käänteessä olla kuten ei näkisikään uhriaan. Ihminen tulle herkästi riippuvaiseksi kehuista koska se alitajuisesti saa ihmisen kokemaan hyväksyntää. Manipuloiva ihminen pyrkii näin saamaan uhrinsa epätasapainoon ja kohtelu voi aiheuttaa uhrille paljon stressiä. Tällaisessa tilanteessa Erikson kehottaa uhrin juttelemaan ihmisen kanssa joka toimii näin koska usein manipuloiva ihminen ei edes tiedosta toimivansa näin.

Manipuloiva henkilö sortuu helposti ”rakkauspommitukseen” elikkä hän julistaa nopeasti, miten rakastanut hän on ja miten täydellinen henkilö hänen ”uhrinsa” on. Hän teeskentelee, kehuu ja imartelee niin kauan, että hänen uhrinsa on täysin hänen koukussaan. Sitten hän ihan yhtä nopeasti lopettaa rakkauspommituksen ja muuttuu kylmäksi. Tässä kannattaa pitää pää kylmänä Narsistit ympärilläni äänikirja kehottaa. Kannattaa luottaa oman tunteeseen ja siihen että jos jokin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta se todennäköisesti myös on näin.

Kirjassa esitetään muitakin keinoja mitä manipuloiva ihminen käyttää ja antaa ohjausta, miten toimia, jos joutuu manipuloivan kohteeksi ja uhriksi. Erikson kehottaa kirjassaan uhria lopettaa suhdetta tällaisen ihmisen kanssa niin nopeasti kuin mahdollista. Tällainen ihminen ei helpolla muutu.

Kirjailijasta: Thomas Erikson

Thomas Erikson syntyi vuonna 1965 Ruotsissa. Hän on käyttäytymistieteisiin ja vuorovaikutukseen erikoistunut valmentaja, kirjailija ja yrityskonsultti. Myös Eriksonin vaimo Christina Erikson on kirjailija.  Idiootit ympärilläni: Kuinka ymmärtää muita ja itseään on Eriksonin myydyin ja suosituin kirja.

Erikson löi kirjailijana läpi vasta kirjasarjallaan Alex Kingistä sekä tietysti käyttäytymistyypeistä käsitelevillä kirjoillaan Idiootit ympärilläni ja Psykopaatit ympärilläni. Idiootit ympärilläni teos on myyty maailmanlaajuisesti yli 1,8 miljoonaa kappaletta ja käännetty yli 40 kielelle. Vuosina 2017 ja 2018 kirja oli myydyin pokkari Ruotsissa.

Eriksonia on kritisoitu kirjojoissaan käytettyjen teorioiden epätarkasta tieteellisestä pohjasta. Häntä on myös kritisoitu nimikkeen käytöstään, kun hänellä ei ole minkäänlaista koulutusta vuorovaikutustaitoihin tai käyttäytymiseen liittyen.

Kuuntele Ilmaiseksi: