Napapiiri Äänikirja

3.7/5

Kirjoittaja: Liza Marklund

Äänikirja

Johdanto

Ruotsalainen huippusuosittu kirjailija Liza Marklundin uutuussarjan ensimmäisessä osassa Napapiiri teoksessa liikutaan Marklundin lapsuuden maisemissa. Tarinassa paljastuu pikkukaupungin vaietut salaisuudet, kun löydetään ruumis muurattu sillan rakenteisiin. Silta rakennetiin vuonna 1980, samana vuonna, kun pikkukylästä katosi teinityttö. Paikallinen poliisipäällikkö Wiking Stormberg joutuu selvittämään oman nuoruuden kesän tapahtumia ja nyt hän huomaa ollessaan itse paljon isommassa roolissa tarinassa, kun ikinä osasi aavistaa. Tarinan keskiössä on nuorten tyttöjen pitämä kirjapiiri.

Napapiiri julkaistiin vuonna 2021. Suomennoksen on tehnyt Antti Autio. Napapiiri äänikirja ilmainen lukee suomeksi Krista Putkonen-Örn. Hän on aiemmin äänittänyt muun muassa Leena Lehtolaisen sekä Anna Janssonin kirjoja. Napapiiri äänikirja on kestoltaan noin 11,5 tuntia.

Kirjasta: Napapiiri

Muutaman vuoden tauon jälkeen Marklund palaa nyt teoksella Napapiirillä. Napapiiri on erittäin koukuttava murhatrilleri mistä ei käänteitä ja yllätyksiä puutu. Jopa kirjan viimeisellä sivulla Marklund vielä yllättää lukijan perinpohjaisesti. Kirja on ensimmäinen osa Marklundin uudesta kirjasarjastaan.

Napapiiri teoksessa liikutan pienessä Stenträskin kylässä pohjoisessa. Stenträskin läheisyydessä on myös kansainvälinen sotateollisuus testikeskus. Napapiiri ei kuitenkaan ole viittaus kylän sijainnista vaan viittaa tarinan keskiössä olevaan teinityttöjen kirjapiiriin. Kirjassa kirjapiirin tytöt joutuvat keskellä murheellista painajaista.

Tarinassa yksi tytöistä, Sofia, katoaa 1980-luvun alussa ja hänet löydetään vasta kylän sillan korjauksen yhteydessä, 40 vuotta myöhemmin. Sofian päätön ruumis on muurattu sillan rakenteisiin. Murhaa tutkii paikallinen poliisipäällikkö Wiking Stormberg. Hän on paikallinen ja oli ollut kirjapiirin tyttöjen kesken kuuma puheenaihe 1980-luvulla. Stormberg tulee huomaamaan, että hänen roolinsa Sofian katoamisessa on suurempi, kun hän olisi ikinä voinut aavistaa. Murhaa tutkii myös poliisi Carina. Carina oli nuoruudessaan yksi kirjapiiristä olleista tytöistä. Mitä hän tietää tapahtuneesta?

Kirjassa keskitytään paljon kirjapiiriin ja siihen osallistuneisiin tyttöihin. Kirjapiirissä analysoidaan joksenkin aikuismaisesti ruotsalaista yhteiskuntaa, sen kehitystä ja sen varjopuolia. Tytöt käyvät kirjapiirissään läpi modernia kirjallisuutta hyvin kriittisin silmin.  Toisaalta tytöt ovat teinityttöjä, heitä kohtaa hyvinkin dramaattisia asioita tarinassa. He kohtaavat järkytyksiä, pettymyksiä ja unelmien kaatumisia. He kohtaavat myös jännittäviä amerikkalaisia sotilaita testilaitoksesta.

Teoksessa kuvataan myös epäoikeudenmukaista elämää pikkukylässä 1980-luvulla. Vaikka ulospäin näyttää siltä, että elämä on arkista uurtamista, piilee pinnan alla kuitenkin ristiriitoja, jota raasta ihmisten välisiä suhteita.

Tarinassa liikutaan sujuvasti 1980-luvun ja nykyhetken välillä. Teksti on mukaansatempaisevaa ja sujuvaa.   Napapiiri äänikirja on murhamysteeri, jotta ei kannata jättää väliin. Napapiiri äänikirja ilmainen on äänittänyt kokenut Krista Putkonen-Örn. Napapiiri äänikirja on noin 13,5 tuntia pitkä.

Kirjailijasta: Liza Marklund

Liza Marklund syntyi vuonna 1962 Piteån läheisyydessä Ruotsissa. Hän kävi Norrbottenissa Kalixin kansanopiston journalistilinjan. Marklund työskenteli pitkään toimittajana monessa tiedotusvälineissä, muun muassa Aftonbladet ja Expressenin toimittajana sekä uutispäällikkönä TV4-kanavalla, ennen kirjailijauransa. Liza Marklund on kirjoittanut toimittaja Annika Bengtzonista kertova dekkarikirjasarja. Sarjaan kuuluu 11 kirjaa. Marklund on myös kirjoittanut Maria Eriksonista kertovat kirjat.

Hänen kirjojansa on käännetty 25 kielelle ja hänet on useasti palkittu kirjoistaan esimerkiksi häntä, valittiin vuoden kirjailijaksi Ruotsissa vuonna 1999. Marklund on naimisissa ja hänellä on kolme lasta. Marklund asuu osan vuodesta Tukholmassa ja osan Marbellassa. Hän on osa omistaja Piratförlaget-kustantomossa. Muut omistajat ovat Jan Guillou ja Ann-Marie Skarp. Piratförlaget on yksi Ruotsin suurimmista kustantamoista.

Kuuntele Ilmaiseksi: