Mykkä huuto Äänikirja

4.1/5

Kirjoittaja: Martin Pistorius

Äänikirja

Johdanto

Mykkä huuto: Poika, joka jäi kehonsa vangiksi, on Martin Pistoriuksen, Megan Lloyd Davieksen avustuksella, kirjoittama tarina Pistoriuksen vaikeasta sairaudesta johon hän sairastui kaksitoistavuotiaana. Sairaus oli niin vaikea, että se vei hänet koomaan muistuttavaan tilaan. Viiden vuoden päästä Pistoriuksen mieli heräsi mutta hänen kehonsa oli täysin halvaantunut eikä Pistorius ei voinut viestittää kenellekään olevansa hereillä. Pistoriuksen matka takaisin on ollut pitkä, raskas ja täynnä haasteita. Mykkä huuto äänikirja on painajaismainen tositarina.

Mykkä huuto: Poika, joka jäi kehonsa vangiksi-kirjaa, julkaistiin vuonna 2020. Suomennoksen on tehnyt Leena Mäntylä. Mykkä huuto äänikirja ilmainen on Ville-Veikko Niemelän kertoma. Pituutta äänikirjalla on vähän yli kahdeksan tuntia.

Kirjasta: Mykkä huuto

Mykkä huuto: Poika, joka jäi kehonsa vangiksi, on elämänkerrallinen tositarina Martin Pistoriuksesta. Eräänä päivänä vuonna 1988 silloin kaksitoistavuotias Pistorius tuli koulusta kotiin ja valitti kurkkukipua. Tämän päivän jälkeen Pistorius ei palannut takaisin kouluun.

Mykkä huuto äänikirja kuvaa kuinka täysin terveenä, normaalia elämää elävä Pistorius sairastui mysteeriseen sairausteen joka vei häneltä kaiken. Vuoden sisällä hän menetti sekä puhe- että liikuntakykynsä. Lopulta Pistorius vaipui koomaan muistuttavaan tilaan. Tuolloin hän ei enää reagoinut ulkoisiin ärsykkeisiin. Lääkärit ei antanut hänelle kovin pitkää elinaikaa.

Toisin kuitenkin kävi. Mykkä huuto äänikirja ilmainen kertoo kuinka Pistoriuksen mieli heräsi viiden vuoden jälkeen. Tuolloin Pistoriuksen keho oli täysin halvaantunut eikä hän pystynyt kommunikoida kenellekään, että hän ymmärsi ja kuuli kaiken mitä hänen ympärillään tapahtui. Pistorius oli vankina oman kehonsa sisällä ja hänen avuhuutonsa oli mykkä.

Olleessaan 19-vuotias yksi hänen hoitajistansa huomasi, että Pistorius pystyi liikkumaan silmiä ja vastata kysymyksiin silmien liikkeiden avulla. Pistorius testattiin ja testit vahvistivat hänen mielensä olevan täysin toiminnallinen. Tästä alkoi pitkä toipuminen.

Pistoriuksen Mykkä huuto äänikirja on ällistyttävä kertomus sitkeydestä, toivosta, toipumisesta ja rakkaudesta. Tarinassa käsitellään myös Pistoriuksen kokemia vääryyksiä kuten lääkäreiden antamista vääristä diagnooseistaan sekä siitä aiheutumat vahingot ja julmien hoitajien väkivallan käytöstään. Mykkä huuto teos kuvaa myös tuskaa ja ahdistusta mitä kommunikoinnin haasteet aiheuttivat.  Pistoriuksen matka takaisin elämään oli hankala ja vaati sinnikkyyttä mutta Pistorius onnistui.

Pistorius kärsi “Locked-in”-oireyhtymästä. Yleensä oireyhtymä johtuu vertebrobasilaarialueen verenkierto häiriöstä. Tässä tilassa ihminen pystyy ajattelemaan, hänen järkensä ja tunteet toimivat kuten aiemmin mutta keho on halvaantunut, sisältäen lihakset, raajat ja kasvot. Nieleminen ei onnistu, eikä puhuminen. Tavallisesti silmän liikkeet säilyvät.

Kirjailijasta: Martin Pistorius

Martin Pistorius syntyi vuonna 1975 Johannesburgissa, Etelä-Afrikassa. Vuodesta 2016 Pistorius asuu Isossa-Britanniassa. Hän on nykyään naimisissa ja hänellä on lapsi. Hän on koulutukseltaan tietotekniikan maisteri. Pistorius toimii freelancerina verkkosivujen suunnittelijana. Hän on pitänyt suosiota saavuttanut TED-talk omista haasteistaan.  Hän harrastaa vapa-ajallaan pyörätuoli kilpa-ajoa.

Kirjan kirjoittamiseen Pistorius on saanut apua naiselta nimeltään Megan Lloyd Davies. Davies on aiemmin toiminut toimittajana Daily Mirror lehdessä sekä avustavana päätoimittajana Grazia magazine:ssä. Davies on nykyään haamukirjoittaja ammatiltaan. Hänen kirjailijaurallansa kirjoitetut kirjat, kertovat jonkun toisen ihmisen tarinaa. Davies keskittyy kirjoittamisessaan elämäkertoihin ja tositarinoihin esimerkiksi Against All Odds. Hänen avustuksellaan kirjoitetut kirjat ovat käännetty 12 eri kielelle.

Kuuntele Ilmaiseksi: