Murtunut maailma Äänikirja

3.9/5

Kirjoittaja: N. K. Jemisin

Äänikirja

Johdanto

Suurta suosiota saavuttanut ja palkittu scifi- ja fantasiatrilogia Murtunut maailma on kirjailijan N.K. Jemisin käsiala. Ensimmäinen osa Viides vuodenaika on huikea aloitus kirjasarjalle. Kirja alkaa, kun nainen nimeltä Essun saapuu kotiinsa huomaamaan, että aviomiehensä on tappanut heidän poikansa ja siepannut heidän tyttärensä. Samaan aikaan Tyynimaassa repeää railo joista valuva tuhka pimentää taivaan vuosiksi. Essun ei välitä, hänen päämääränsä on löytää ja pelastaa lapsena. Murtunut maailma äänikirja ja sen ensimmäinen osa Viides vuodenaikaa kuvailee maailmaa josta me emme tiedä mitään.

Murtunut maailma äänikirja ilmainen osa 1 Viides vuodenaika on Outi Vuorenrannan äänittämä. Äänikirjan pituus on 15 tuntia ja 39 minuuttia pitkä. Kirjan on käännetty Mika Kivimäki.

Kirjasta: Murtunut maailma

Murtunut maailma äänikirja kuvaa tapahtumia mantereella missä tsunamit ja Vuodenaika ovat arkipäivä. Kirjassa Vuodenaika tarkoittaa vulkaaninen talvi. Vulkaaninen talvi on vähintään puolen vuoden mutta joskus jopa vuosikausia kestävä, jotta ihmiskunnalla olisi edes pieni mahdollisuus selvitä Vuodenajasta he elävät kiveen hakattujen sääntöjen mukaisesti.

Essun löytää eräänä päivän poikansa kuolleena ja tyttärensä siepattuna, hänen aviomiehensä toimesta. Samaan aikaan alkaa Vulkaaninen talvi. Essun tietää hänellä ei olevan muuta mahdollisuutta, kun lähteä etsimään tyttärensä, vaikka maailma on tuhoamaisillaan, kertoo Murtunut maailma äänikirja ilmainen kirjasarjan alussa. Vulkaani syöksee niin paljon tuhkaa, että Essun tietää, että tämä talvi tulee kestämään jopa vuosisatoja.

Essun kotikaupunki Tirimo on säästynyt tuholta Essun ansiosta. Essun on orogeeni, hänellä on siis kyky aistia etukäteen luonnonvoimia mukaan lukien mannerlaattojen liikkeitä sekä suunnata, ohjata ja tyynnyttää niitä. Essun suojasivat Trimioa kuitenkin täysin vaistonvaraisesti, ilman tietoista toimintaa.

Murtunut maailma äänikirja kertoo, että orogeenit ovat yhteiskunnan pohjasakkia, he kelpaavat ainoastaan kontrolloituna työkaluina yhteiskunnassa. Kirjassa Viides vuodenaikaa kerrotaan, että Essun mies tappoi heidän poikansa, kun tulee ilmi, että poika on perinyt äitiinsä kyvyt.

Kirjasarjassa Murtunut maailma seurataan myös muita päähenkilöitä. Viides vuodenaika kertoo myös nuoren orogeenitytön Damayan tarinan. Hänen vanhempaansa kutsuvat heidän kotiinsa Vartijat, kun heille paljastuu tytön olevan orogeeni. Damaya viedään pääkaupunkiin Yumenesiin sijaitsevaan orogeenien yhteisöön missä julmassa ja tunteettomassa prosessissa koulututaan orogeenit työkaluiksi.

Kirjassa tavataan myös jo koulutettu orogeeni Syenite joka kirjassa saa tehtäväkseen lähteä siivoamaan mentorinsa kanssa satamaan kertynyttä korallia. Kirjassarjan ensimmäisessä osassa kohdellaan orogeenejä julmasti. Heitä alistetaan, tapetaan ja orjuutetaan. Kirjassa kaikki päähenkilöt ovat naisia. Luvassa on todella jännittävä ja mielenkiintoinen sarja.

Kirjailijasta: N.K. Jemisin

  1. K. Jemisin syntyi vuonna 1972 Yhdysvalloissa. Jemisin asuu New Yorkissa, Brooklynissa. Hän on ensimmäinen kirjailija, jonka kirjoittama trilogian kolme osaa ovat saaneet arvostetun palkinnon nimeltä Hugo. Murtunut maailma trilogian ensimmäinen osa viides vuodenaika sai palkinnon vuonna 2016, kirjasarjan toinen osa Obeleskiportti sai palkinnon vuonna 2017 ja kolmas osa The Stone Sky voitti palkinnon vuonna 2108, tämä voitti myös Nebula-palkinnon vuonna 2017.

Jemsenille on myönnetty myös muita fantasiakirjallisuuden palkintoja ja myös MacArthur ”Genius” Fellowshipin oman alallansa poikkeuksellisesta lahjakkuudesta. Kirjailijana Jemisin on tuottelias, hän kirjoittaa fiktion lisäksi myös sekä feminististä että rasisminvastaista blogia sekä kritiikkejä isoihin lehtiin kuten New York Timesiin.

Kuuntele Ilmaiseksi: