Murharyhmä Äänikirja

4/5

Kirjoittaja: Mikko Gustafsson & Janne Huuskonen

Äänikirja

Johdanto

Murharyhmä on Helsingin poliisin kuuluva arvostettu väkivaltarikostutkijaryhmä jotka vuonna 1997 alkoivat toimittamaan Murharyhmä nimistä lehteä. Lehteä ei voinut ostaa kaupasta taikka tilata kotiinsa vaan lehteä toimitettiin muun muassa lehtien toimituksiin, pelastajille, poliisille, ministeriöihin ja kansanedustajille. Lehden kautta pystyi tutustumaan suomalaiseen väkivaltarikollisuuteen ja poliiseihin jotka tutkivat näitä tapauksia.

Lehdessä kirjoitettiin taktisesta ja rikosteknisestä tutkinnasta, oikeuslääketieteestä, rikoshistoriasta ja rikosilmiöistä sekä poliisien ajatuksista ja toimintavaoista. Murharyhmä äänikirja on rikostoimittajien Janne Huuskosen ja Mikko Gustafssonin toimittama kirja joka pohjautuu Murharyhmä lehden osiin. Murharyhmä kirja esittää rikostapaukset ammattilaisten näkökulmasta ilman suodattimia. Murharyhmä äänikirja ilmainen on Jarkko Pajusen äänittämä. Äänikirjan pituus on 12 tuntia ja 4 minuuttia pitkä.

Kirjasta: Murharyhmä

Murharyhmä 1 on rikostoimittajien Mikko Gustafssonin ja Janne Huuskosen toimittama ensimmäinen osa kolmesta Murharyhmä nimistä kirjaa. Gustafsson ja Huuskonen ovat aiemmin julkaisseet kirjan Kultavasikka joka myös käsittelee suomalaista rikoshistoriaa ja nykytilaa. Kirjat kertovat poliisin silmin tositarinoita suomalaisesta väkivaltarikollisuudesta.

Murharyhmä äänikirja esittää tarinoita jota on koottu Murharyhmä-lehdestä. Lehti on Helsingin väkivaltarikostutkijat -yhdistyksen julkaisema. Lehti on ilmestynyt vuodesta 1997 lähtien ja nyt tarinat on ensimmäistä kertaa tuotu suuren yleisön luettavaksi kirjassa Murharyhmä 1 – Tosiaasia törkeästä väkivaltarikollisuudesta. Kirjasarjaan on tulossa vuoden 2022 aikana myös toinen ja kolmas osa.

Murharyhmä äänikirja ilmainen koostuu yli 40 eri tositarinasta ja jokainen tarina kertoo omin sanoin ammattilainen. Kirjan ensimmäinen tarina on nimeltään Suvinen satu ja sen kertoo oikeuslääkäri Ursula Vala. Tarina on vuodesta 2000. Tarinassa Raimo tappaa Lailan, rakastettuaan. Oli lämmin kesä ja alkoholia oli tullut nautittua. Tuli riita ja Raimo lyö Lailaa veitsellä reiteen, sitoo haavan ja jatkaa ehkä voileipien laittoa.

Sitten tulee taas riitaa ja tällä kerta Raimo tarttuu Lailan kurkusta kiinni ja puristaa niin kauan ja voimakkaasti että lopulta Laila menee veltoksi. Tämän jälkeen Raimo nukkuu hetken jonka jälkeen hän lähtee tuttaviensa luo juomaan kiljua ja jättää Lailan kuumaan asuntoon missä lopulta haju paljastaa hänen ruumiinsa olemassaolon. Kun Lailaa löydetään, on kärpäset täyttäneet asunnon.

Murharyhmä äänikirja esittää viimeisenä tarinassaan Hysteriatutkintaa tapahtumaketju joka sopisi elokuvankäsikirjoitetuksi. Tarina on vuodesta 2002 ja sen kertoo Kalevi Impola, rikosylikonstaapeli. Tähän aikaan pernaruttoa kantavat jauhekirjeet olivat Yhdysvalloissa uutta ja mediat raportoivat miten Osama Bin Laden oli julistanut biologisen sodan Yhdysvaltoja vastaan. MTV:n postin lajitteluhuoneessa löytyi rikkinäinen kirja josta valui valkoista jauhetta. Kun tämä asia tuli median tietoihin rupesi löytymään jauhekirjeitä ympäri koko Helsinkiä ja paniikki levisi ympäri koko Suomen.

Tarinassa kerrotaan muutama esimerkki siitä kuinka valkoista jauhetta tutkittiin muun muassa ison suonalaisen yrityksen punttisalin lattialta (magnesiumjauhetta) ja Auroran sairaalan ovenkahvasta roikkuvasta pussista (kansalaisen ulostenäyte). Kertojan mukaan jauhehysteria sai aikaansa mahdottoman suuren työmäärän ja täysin turhaan. Suomeen ei saapunut Osama Bin Laden lähettimiä jauhekirjeitä.

Kirjailijasta: Janne Huuskonen ja Mikko Gustafsson

Janne Huuskonen syntyi Helsingissä vuonna 1975. Hän toimii rikostoimittaja sekä uutispäällikkönä valtakunnallisessa mediassa. Janne Huuskonen käytti itse nuorena huumeita kuten esimerkiksi heroiinia, eli rikollisena ja istui jopa vankilassa. Hän on kirjoittanut osittain elämäkerrallisen romaanin nimeltään Täydellinen päivä jota julkaistiin vuonna 2021. Huuskonen voitti vuonna 2017 osana työryhmää Vuoden juttu -palkinnon Suuri Journalistipalkinto -gaalassa. Huuskonen toimii tätämnykyään tekoälyfirman Utopia Analyticsin viestintä-, ja markkinointijohtajana.

Mikko Gustafsson toimii rikos- ja oikeustoimittajana. Gustafsson on yhdessä Jantsu Jokelinin kanssa julkaissut tietokirjan Kebutabu. Hän toimii tätä nykyään Helsingin Sanomien rikostoimittajana. Huuskonen ja Gustafsson ovat työskennellyt yhdessä STT:n toimittajina alkuvuoteen 2019 asti. He ovat aiemmin kirjoittaneet yhdessä kirjan Kultavasikka.

Kuuntele Ilmaiseksi: