Mitä en halua tietää Äänikirja

4/5

Kirjoittaja: Deborah Levy

Äänikirja

Johdanto

Kirjailijan Deborah Levyn elämänkerrallinen teos Mitä en halua tietää äänikirja on ensimmäinen osa trilogiasta joka käsittelee naisuutta ja kirjoittamista. Kirjassaan Levy pohtii ja tutkii älyllä ja tunteella muun muassa lapsuudenkotiinsa, hänen isänsä ja hänen aktivismia poliittisella saralla, tyttöjen ja naisten vähättelyä, naisiin kohdistuvia vaatimuksia ja äitiyttä sekä rakkautta. Ennen kaikkea Levy pohtii omaa tarvetta ja halua kirjoittaa ja ajatella.

Levy kutsuu trilogiaansa eläviksi elämänkerroiksi koska ne eivät ole jälkiviisaita vaan syntyvät hetkessä, myrskyn silmässä. Levy kirjoittaa sekä kevyesti että painokkaasti kirjailijan elämänä naisena ja samalla hän kuvaa niitä olosuhteita yhteiskunnassa joka muovaavat meitä kaikkia.  Mitä en halua tietää äänikirja ilmainen on Tuija Kososen äänittämä. Pituutta äänikirjalla on 3 tuntia ja 14 minuuttia. Kirjan on suomentanut Pauliina Vanhatalo.

Kirjasta: Mitä en halua tietää

Elämänkerta Mitä en halua tietää äänikirja koostuu neljästä osasta. Ensimmäinen osa on nimeltään Poliittiset tarkoitusperät. Siinä Levy kirjoittaa muun muassa kirjoitusmatkastaan Mallorcalle, kun hän on itse hajoamispisteessä omassa elämässään. Levy kirjoitta myös naisen roolistaan ja miten nainen käyttää suurimman osan omista elinvoimistaan kodin luomiseen lapsillemme ja miehillemme ja miten nainen käyttäytyy yhteiskunnassa, tai ainakin miten hänen kuuluisi käyttäytyää.

Mitä en halua tietää äänikirja ilmainen kertoo toisessa osiossaan nimeltään Historiallinen käyttövoima ensin Levyn omasta isästään ja muun muassa heidän elämästään Johannesburgissa vuonna 1964 ja siitä miten turvallisuuspoliisi hakee isän keskellä yötä. Isä on poliittisena vankina vuosia ja kun tilanne Johannesburgissa käy vaikeaksi 7-vuotias Levy lähetetään tuttaville asumaan toiseen kaupunkiin. Tuttavien luona on Billy Boy niminen undulaatti josta tulee Levylle tärkeä.

Nuori Levy kokee Billy Boy undulaatin olevan samanlainen kuten hänen isänsä, telkien takana odottamassa vapautta. Joten Levy päästää undulaatin häkistään ja tuttavat saavat tarpeekseen ja lähettävät Levyn takaisin kotiin äitinsä ja pikkuveljensä luo. Isä palaa kotiin oltuaan neljä vuotta vankina ja perhe palaa Isoon-Britanniaan.

Mitä en halua tietää äänikirja kertoo kolmannessa luvussaan, Raaka egoismi, kertoo nuoresta Levystä ja hänen halunsa ja pyrkimyksensä alkaa kirjailijaksi. Luvussa Levy kuvaa kuinka vanhempiensa liitto kuolee perheen tulleen Englantiin. Luvussaan hän myös kuvaa perheen miespuolista lastenhoitajaa jolla oli lyhyt pinna ja iso maha.

Kirjan viimeisessä osiossa Esteettinen into Levy kuvaa kirjoittamisen vaikeutta ja samalla myös naisen olemisen vaikeutta. Hän kirjoittaa, ettei halua olla kuten hotelissa oleva piano, kaunis mutta kukaan ei koskaan soita eikä kosketa sitä. Kirja päättyy, kun Levy avaa tietokoneensa, kytkee sen seinään ja alkaa kirjoittamaan.

Kirjailijasta: Deborah Levy

Deborah Levy syntyi vuonna 1959 Johannesburgissa, Afrikassa. Hän on brittiläinen kirjailija. Perhe muutti britteihin vuonna 1968, sen jälkeen, kun Levyn isä joka oli ACN jäsen, pääsi vankilasta. Hänen vanhempiensa erosi vuonna 1974. Levy on ollut naimisissa ja hänellä on kaksi tytärtä.

Levy on kirjoittanut näytelmiä jotka ovat esitelty Royal Shakespeare Company teatterissa. Tämän lisäksi Levy on kirjoittanut myös romaaneja, novelleja, runoutta sekä esseitä. Hänen esikoiskirjansa oli novelli nimeltään Beautiful Mutants vuodelta 1989. Levy on ollut hyvin tuottelias kirjailija. Hänet on useasti myös palkittu hänen kirjailijan työstään. Vuonna 2011 hänen romaaninsa Swimming Home oli esimerkiksi ehdokas arvostettuun Man Booker Prize palkinnonsaajaksi.

Kuuntele Ilmaiseksi: