Miksi nukumme - Unen voima Äänikirja

4.5/5

Kirjoittaja: Matthew Walker

Äänikirja

Johdanto

Kirja Miksi nukumme – Unen voima on brittiläisen psykologian ja neurotieteen professorin Matthew Walkerin kansainvälinen supermenestyjä unesta. Kirja sisältää sekä paljon uutta ja mielenkiintoista tutkimustietoa muun muassa unen voimasta, että rutkasti neuvoja miten saavuttaa parempaa unta. Miksi nukumme – Unen voima äänikirja kertoo muun muassa miksi uni on yksi ihmisen elämän, pitkäikäisyyden ja hyvinvoinnin päätekijöistä.

Näin ollen Walker kertoo kirjassaan myös, miten unta voi hyödyntää, jotta oppimiskyky parantuisi, jaksaisi paremmin ja pysyisi terveenä ja tehokkaana niin kauan kuin mahdollista. Miksi nukumme – Unen voima äänikirja ilmainen on Timo Välisaaren äänittämä. Äänikirjalla on pituutta 15 tuntia ja yksi minuutti. Kirjan on suomentanut Heikki Eskelin.

Kirjasta: Miksi nukumme – Unen voima

Matthew Walkerin kirja Miksi nukumme – Unen voima äänikirja on täydellinen tietokirja. Se on helposti lähestyttävä, täynnä uutta mielenkiintoista tutkimustietoa ja sisältää myös rutkasti vinkkejä miksi ja miten omaa unenlaatua voi parantaa. Walker on tunnettu neurotieteen ja psykologian tutkija ja professori, joka on tutkinut unta ja unen terveysvaikutteita jo vuosikymmenien ajan.

Miksi nukumme – Unen voima äänikirja ilmainen toteaa muun muassa, että ihminen tarvitsee maksimoidakseen hyvinvointiinsa ainakin kahdeksan tunnin yöunet, joka yö. Hyvä uni parantaa ihmisen mustia ja loogista päättelykykyä sekä oppimiskykyä. Uni vaikuttaa myös ihmisen tunteita, hienosäätää muun muassa aineenvaihdunta ja uudistaa kehon immuunijärjestelmää. Hyvä uni auttaa ihmistä käsittelemään myös kipeitä muistoja ja lisää luovuutta.

Kirjassaan Walker esittää myös hämmästyttävää tietoa siitä, miten tutkimukset osoittavat, että neljän tunnin yöunet nukkuneen ihmisen aivot vastaavat itse asiassa rattijuopumusrajalle alkoholia nauttineen ihmisen aivoja. Näin ollen Walkerin mukaan univelka aiheuttaa vuosittain jopa miljoonia kuolemia, täysin turhaan.

Miksi nukumme – Unen voima äänikirja kertoo myös, ettei univelkaa voi nukkua takaisin. Jokaisesta pihistetystä yöunesta ihminen kärsii. Univelka vaikuttaa negatiivisesti sekä kehoon että mielialaan ja muun muassa miesten testosteroni tasot laskevat yllättävänkin paljon, kun hänelle kertyy univelkaa.

Kirjassa vastataan myös moneen kysymykseen, miten esimerkiksi kofeiini, alkoholi tai unilääkkeet vaikuttavat uneen ja miksi uni muuttuu miten vanhemmaksi tulet. Kirja antaa moni vinkkejä, miten jokainen voi parantaa omaa unenlaatuaan yllättävän helpoilla konsteilla.

Uni auttaa kehoa ehkäisemään monia sairauksia kuten diabetes, syöpää ja Alzheimerin tautia ja kasvattaa ihmisen motivaatiota, tehokkuutta ja tuotavuutta sekä parantaa mielialaa ja oppimiskykyä. Joten pienin asia mitä ihminen voi tehdä hyödytykseen kaikista unen hyvistä terveysvaikutteista on oppia asioista lisää ja nukkua. Tämän kirjan avulla onnistuu molemmat!

Kirjailijasta: Matthew Walker

Matthew Walker syntyi vuonna 1973 Liverpoolissa, Isossa Britanniassa. Hän on tunnettu tutkija, neurotieteen ja psykologian professori sekä tiedekirjailija. Koulutukseltaan hän on psykologi sekä neurotieteilijä. Walker on työskennellyt muun muassa Harvardin yliopistossa psykiatrisena professorina ja tutkijana. Nykyään hän toimii Berkeley yliopistossa Kaliforniassa neurotieteen ja psykologian professorina sekä heidän uni- ja neurokuvantamislaboratorionsa johtajana.

Walker on omassa työssään keskittynyt aikansa etenkin unen tutkimukseen, ja hän on tämän pohjalta julkaissut lukuisa tutkimukseen pohjautuvia artikkeleita ja esiintynyt televisiossa ja radiossa kertomassa tutkimustuloksista sekä unesta ylipäätänsä. Walkerin esikoiskirja Miksi nukumme – Unen voima vuodelta 2017 on ollut kansainvälinen myyntimenestys. Walker piti vuonna 2019 supersuosituksi tulleen TED talkin unesta. Nykyään Walker asuu perheensä kanssa Kaliforniassa Yhdysvalloissa.

Kuuntele Ilmaiseksi: