Mikael Karvajalka Äänikirja

4.3/5

Kirjoittaja: Mika Waltari

Äänikirja

Johdanto

Mika Waltarin kirjoittama Mikael Karvajalka teos julkaistiin ensimmäistä kertaa vuonna 1948. Mikael Karvajalka äänikirja puolestaan ilmestyi vuonna 2018. Sen on äänittänyt Veikko Honkanen. Mikaela Karvajalka äänikirja ilmainen on pituudeltaan yli 34 tuntia pitkä. Teos on Waltarin toiseksi tunnetuin kirja, Sinuhe egyptiläisen jälkeen.

Mikael Karvajalka kertoo saman nimisestä henkilön nuoruudesta ja merkillisistä seikkailuista monessa maassa vuoteen 1527 asti. Teos sisältää kymmenen kirjaa Karvajalan vilpittömästi kertomana. Kirja on mielikuvituksellinen rehevän huumorin sisältävä tarina Karvajalan ja hänen ystävänsä Antti Tykinvalajan kanssa Suomessa ja Euroopassa. Mikael Karvajalan äänikirja esittää myös muita hauskoja hahmoja kuten kevytmielinen Agnes sekä Karvajalan saksalainen vaimo Barbara jota noidaksi sanotaan.

Kirjasta: Mikael Karvajalka

Mikael Karvajalka alussa Karvajalan perhe murhataan ja Mikael jää asumaan vanhapiian Pirjon luokse.  Mikael on koulussa lahjakas ja hän pääsee lähtemään korkeaan yliopistoon Pariisiin. Mukaan lähtee myös Antti Tykinvalaja. Tykinvalaja on ehkä hidasälyinen mutta hän on hyvin vahva. Ystävykset liikkuvat sekä yhdessä että erillään. Tarinassa ammattisotilas Tykinvalaja lähtee vuosiksi sotaretkilleen. Mikael Karvajalka äänikirja ilmainen kertoo heidän kuitenkin kohtaavan monessa eri Euroopan maassa vuoteen 1527 asti.

Karvajalka muistuttaa Waltarin kirjoittaman henkilöä Sinuhea. He ovat molemmat kirjanoppineita mutta heikkoja ja kaikki käytännön asiat he oppivat aina kantapään kautta. Naiset koituvatkin molempien herrojen turmioksi. Mikael Karvajalka äänikirja esittää kaikkia kauniita naisia jollain tavalla pahoina.

Tarinassa Karvajalan vaimoa poltetaan raviolla noitana. Hän tunnustaa olevansa noita koska häntä kidutetaan tunnustukseen asti. Karvajalka vannoi, katsoessaan Barbaran kuolemaa, kostavansa tämän vääryyden, vaikka hän joutuisi mennä Paaville saakka.

Mikael Karvajalka äänikirjan aikana tapahtuu myös Martin Lutherin teesien naulaaminen Wittenbergissä. Kirjassa Karvajalka myös tapaa Lutherin. Kirjassa ei puolustella Lutheria eikä katolista kirkkoa vaan esitetään että molemmat osapuolet ovat yhtä paljon väärässä asioista, kun oikeassa. Teoksessa riidat, varsinkin uskonnolliset, selvitellään brutaalilla väkivallan käytöllä. Teoksessa on myös paljon sotia.

Kirja päättyy, kun uskonpuhdistusta kannattavia hyökkää Roomaan. Rooma häviää silmittömästi. Karvajalka ja sotaretkistään palannut Tykinvalaja lähtevät synnintuntoisina ja katuvaisina laivalla Roomasta Palestiinan. He aikoivat lähteä pyhiinvaellusmatkalle. Tarina saa jatkoa Waltarin teoksessa Mikael Hakim.   

Waltari kuvaa teoksessa keskiaikaa hyvin rikkaalla ja yksityiskohtaisella tavalla. On ilo lukea niin opettavaista teosta, kauniilla kielellä jota on kirjoitettu niin hauskasti. On helppoa nähdä syyn Waltarin suosiolle tämänkin kirjan perusteella. Waltari on iätön kirjailija jonka teosta jokainen pitäisi kerran elämässään lukea.

Kirjailijasta: Mika Waltari

Mika Waltari syntyi vuonna 1908 Suomen pääkaupungissa Helsingissä ja menehtyi vuonna 1979. Waltari oli Suomalainen merkittävä ja hyvin tuottelias kirjailija. Waltari kirjoitti uransa aikana muun muassa romaaneja, runoja, pienoisromaaneja, novelleja, näytelmiä, satuja, kuunnelmia, arvosteluja, sarjakuvariimejä, matkakertomuksia ja propagandamateriaalia. Waltari saavutti myös erittäin suurta huomiota myös maailmalla. Hänen teoksiansa ovat nousseet jopa kansainvälisille bestsellerlistoille.

Waltarin tunnetuimpiin teoksiin lasketaan Sinuhe egyptiläinen vuodesta 1945, nykyajasta kertovat pienoisromaanit sekä dekkarit Komisario Palmusta.  Sinuhe egyptiläisestä tehtiin Hollywood-elokuvaa. Waltarin menestykkäin elokuva käsikirjoitus on suomalainen elokuva Kulkurin valssi. Waltarin kirjoja on käännetty jopa yli 40 eri kielelle. Waltari ei peittänyt ongelmiaan vaan puhui avoimesti sekä alkoholismistansa ja masennuksestaan mediassa.

Kuuntele Ilmaiseksi: