Mielensäpahoittaja Äänikirja

4/5

Kirjoittaja: Tuomas Kyrö

Äänikirja

Johdanto

Mielensäpahoittaja on kirjailijan Tuomas Kyrön ensimmäinen kirja suomalaisesta jääräpäästä ja järkevästä vanhuksesta, toisin sanoin mielensäpahoittajasta. Mielensäpahoittaja äänikirja on hauska, osiltaan totinen ja viihdyttävä tarina liottelevasta sukupolvesta jonka mielestä ennen kaikki oli paremmin. Mielensäpahoittaja teos pohjautuu Antti Liljan lyhytkuunnelma sarjasta jota on esitetty Yle Radio Suomessa. Sarjasta on tehty myös englanninkielinen versio nimeltä Greped.  Antti Lilja on myös äänittänyt Mielensäpahoittaja äänikirja ilmainen. Äänikirja on pituudeltaan noin 3 tuntia.

Tuomas Kyrön versio Mielensäpahoittajasta julkaistiin vuonna 2010. Sen jälkeen Mielensäpahoittaja sarjaa on jatkettu kymmenellä lisäosalla. Sarjaan kuuluvat muun muassa teokset Mielensäpahoittaja ja ruskea kastike sekä Iloisia aikoja, Mielensäpahoittaja. Mielensäpahoittajasta on tehty elokuvia sekä televisiosarja.

Kirjasta: Mielensäpahoittaja

Mielensäpahoittaja on suomalainen jäärän ja järjen ääni. Tuomas Kyrön kirjassa päähenkilö on 80-vuotias vanhus joka vastustaa maailmassa tapahtuvia muutoksia. Maailma ehkä muuttuu, Mielensäpahoittaja ei juurikaan. Ja asioita mistä voi mielensä pahoittaa on tässä teoksessa ainakin 40 eri. Kyllä ennen oli kaikki parempaa, lausuu Mielensäpahoittaja joka tilanteessa. Hän pitää omaa sukupolveansa kansana jotka tekivät eikä analysoinut.

Mielensäpahoittaja äänikirja kertoo oikeudenmukaisesta suomalaisesta miehestä joka purkaa mielensä hauskalla mutta myös koskettavalla tavalla. Kirjassa Mielensäpahoittaja vastustaa sitä ja tätä, ehkä hänen vastustamisensa onkin enemmän periaatteellinen toimintatapa. Mielensäpahoittaja vastustaa moottoriteitä, hänen mielestään luontovaraisena nopeusrajoituksena toimii paremmin routavaurio.

Tämän jälkeen Mielensäpahoittaja äänikirja ilmainen katsoo syyttävin silmin ystävänpäivää. Ystävänpäivän tilalle olisi parempi pitäydytään omissa asioissa-päivä, jos mielensäpahoittajalta kysyy. Ja kun joulupöytään kannettaan joulukinkun sijaan kalkkuna on pahamieli melkeinpä ylipääsemätöntä.

Onneksi jopa Mielensäpahoittajan äänikirjasta löytyy myös asioita jotka ovat ennallaan, pysyviä ja hyviä. Vaimon käsi omassa kädessä on yksi näistä asioista, toinen haitarimusiikki. Vaimoa Mielensäpahoittaja käy katsomassa Kuusikodin vuodeosastolla.

Tuomas Kyrö on tehnyt mainion työn tehdessään suositun radio-ohjelman tutusta Mielensäpahoittajasta kirjansa päähenkilö. Kirja on sekä sydämellä että mustalla huumorilla kirjoitettu tarina sukupolvesta jotka tahtoisivat pitää tutusta ja turvallisesta kiinni ja joilla on hankaluuksia pysyä nopea tahtisessa nykymaailmassa mukana.

Mielensäpahoittajasta on tehty kaksi elokuvaa. Ensimmäinen elokuva Mielensäpahoittaja on tunnetun elokuvaohjaajan Dome Karukosken käsialaa. Elokuva sai ensi-illan vuonna 2014. Iloisia aikoja, Mielensäpahoittaja elokuva tuli ensi-iltaan vuonna 2018. Syksyllä vuonna 2021 Mielensäpahoittajasta kertova kahdeksan osainen televisiosarja Ennen kaikki oli paremmin, julkaistiin.

On sanomattakin selvää, että suomalaiset ovat ottaneet Mielensäpahoittajan avosyliin vastaan. Oikeamielinen ja jäärä vanhus voisi pahoittaa mielensä tästä saamastaan suosiosta.  

Kirjailijasta: Tuomas Kyrö

Tuomas Kyrö syntyi vuonna 1974 Helsingissä. Kyrö on palkittu kirjailija, käsikirjoittaja, kolumnisti, sarjakuvapiirtäjä sekä tv-panelisti. Kyrön esikoisteos Nahkatakki julkaistiin vuonna 2001. Kyrö on ollut varsin tuottelias urallaan. Mielensäpahoittajan kirjasarjan lisäksi hän on muun muassa kirjoittanut lastensatuja, romaaneja kuten 790 grammaa, Kunkku ja Liitto sekä kirjasarjan Pukki. Pukki kirjoissaan Kyrö kertoo todellisen joulupukin tarinan, eikä se ole alkuunkaan sellainen pukki mihin lapsena uskottiin.

Kyrö on toiminut tv-panelistina muun muassa Pitääkö olla huolissaan? sekä Hyvät ja huonot uutiset- televisio ohjelmissa. Kyrö on palkittu kirjailijantyöstään muun muassa Kalevi Jäntin palkinnolla vuonna 2005 ja Kiitos kirjasta-mitalilla vuonna 2011. Vuonna 2020 hänelle myönnettiin Pro Finlandia-palkinnon.

Kuuntele Ilmaiseksi: