Metriä sekunnissa Äänikirja

3.1/5

Kirjoittaja: Stine Pilgaard

Äänikirja

Johdanto

Tanskalaisen Stine Pilgaarden kirjoittama Metriä sekunnissa on ollut kotimaassaan huikea menestys. Metriä sekunnissa äänikirja on hauska ja rehellinen kuvaus nuoresta avioparista jotka totuttelevat vanhemmuuteen ja elämään uudessa paikkakunnassa. Mies on kyläkoulussa opettajana ja nainen on lapsen kanssa kotona. Vaikka pariskunta on tervetulleita tiiviiseen yhteisöön mutta heillä on vaikeuksia totutella kyläläisten tapoihin kuten se että he tuppaavat kylään ilmoittamatta ja keskusteluissa pitävät pitkiä hiljaisuuksia.

Tylsistynyt nainen alkaa vastaamaan kysymyspalstalle lähetettyihin kysymyksiin paikallislehdessä ja tämä sekä suututtaa että ilahduttaa kyläläisiä. Metriä sekunnissa äänikirja ilmainen on Minttua Mustakallion äänittämä. Äänikirjan pituus on 5 tuntia ja 16 minuuttia pitkä. Kirjan on suomentanut Anna Skogster.

Kirjasta: Metriä sekunnissa

Metriä sekunnissa äänikirja on tanskalainen supermenestykäs kirja joka kertoo ihmissuhteiden haasteista ja vaikeuksista kotiutua uuteen paikkakuntaan. Kirjassa nuori pariskunta ja heidän vastasyntynyt esikoisensa muuttavat uuteen paikkakuntaa, kylään missä on tiivis yhteisö ja mielenkiintoisia persoonia.

Metriä sekunnissa äänikirja ilmainen on tanskalainen supermenestys: hauska, anteeksipyytelemätön kertomus uuteen paikkaan kotiutumisesta ja ihmissuhteiden hankaluudesta. Kirjan päähenkilönä toimii pariskunnan nainen. Muutto Västjyllandiin herättää hänessä monia kysymyksiä. Kuten miten puhua paikallisen ruokakauppiaan kanssa ja voiko ihmisten hulluutta pysäyttää lehden kysymyspalstan kautta?

Nuori nainen ihmettelee sekä uusien paikallisten tuttavuuksiensa puhetapaa, kuten miksi he ovat niin iloisia jatkuvasti ja miksi he ovat pitkään hiljaa kesken keskustelun ja mitä he silloin oikein miettivät? Ja miksi ihmeessä he puhuvat suoraan hänen pienelle vauvalleen, kun he kohtaavat heitä?

Metriä sekunnissa äänikirja kuvailee miten nuori nainen ihmettelee ihmisten käyttäytymistään paikallisessa ruokakaupassa. Kirjassa kuvaillaan miten paikalliset hakevat kontaktia hänen poikaansa kanssa äänien ja irvistysten kautta. Hän ihmettelee miten he puhuvat suoraan hänen pojalleen kysellen häneltä, miten hän voi ja onko hän tullut äidin kanssa kauppaan. Nuori nainen kuvailee miten hän joskus vastaa heitä matkien vauvaa äänellään ja miten tilanne hämmentää hänen poikansa, ja häntä itsenänsäkin.

Nuori nainen etsii paikkansa kaikissa rooleissaan, myös äitiydessä. Kirjassa pohditaan ajatuksia ja kuvaillaan erilaisia tilanteita, kuten miten lastenvaunuja taitetaan, hauskalla ja rehellisellä tavalla. Kirja on lämminhenkinen ja humoristinen kuvaus naisen pyrkimyksistä löytää maailmastaan oman paikkansa ja saada selkoa hänen ympärillään olevista ihmisten käyttäytymisestä ja puhetavoistaan. 

Metriä sekunnissa romaani olisi varmasti vielä hauskempi, jos olisi itse Tanskalainen tai jos olisi tanskalaisista tuntemusta mutta jopa ilman sitä, kirja on viihdyttävä ja kiva lukukokemus.

Kirjailijasta: Stine Pilgaard

Stine Pilgaard syntyi vuonna 1984 Århusissa, Tanskassa. Pilgaard on palkittu ja menestynyt kirjailija. Hän on opiskellut sekä kirjoittamista että mediataitoa. Hänen esikoisromaaninsa Min mor siger julkaistiin Tanskassa vuonna 2012, kirja oli menestys. Hänelle myönnettiin arvostettu Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat – kulttuuripalkinnon. Hänen toinen romaaninsa Lejlighedssange julkaistiin vuonna 2015.

Hänen kolmas romaaninsa Metriä sekunnissa on hänen kirjoistaan ensimmäinen jota on suomennettu. Kirja oli suurmenestys sekä kriitikoiden että lukijoiden keskuudessa Tanskassa ja kirjaa on myyty jo yli 100 000 kappaletta. Vuonna 2020 Pilgaardille myönnettiin kirjasta Weekendavisens Litteraturpris- kirjallisuuspalkinnon. Pilgaardin neljäs romaani De korte sætningers land julkaistaan piakkoin. Hänen kirjojaan on käännetty norjaksi, ruotsiksi, suomeksi ja islanniksi.

Kuuntele Ilmaiseksi: