Mestaritontun seikkailut Äänikirja

4.6/5

Kirjoittaja: Aili Somersalo

Äänikirja

Johdanto

Mestaritontun seikkailut teos on Suomen satukirjallisuuden ehdoton klassikko.  Satu julkaistiin ensimmäistä kertaa vuonna 1919. Tarinassa viisas Mestaritonttu on vartioinut Satumaan kuninkaanlinnaa satoja vuosia. Mestaritonttu loukkaantuu moitteista ja päättää lähteä maailmalle. Matkallaan Mestaritonttu kuulee sattumalta kuninkaantyttärestä, joka on joutunut velhojen valtaan. Mestaritonttu päättää pyytää prinssi Yönsilmän avukseen ja yhdessä he käynnistävät pelastustoimet saadakseen velhojen vallan purettua. Mestaritontun seikkailut äänikirja ilmainen julkaistiin vuonna 2017.

Aili Somersalo oli tamperelainen tunnettu ja palkittu kirjailija. Hän kirjoitti elinaikanaan yli 20 eri satua. Häntä tunnetaan iloisista ja aurinkoisista satuhahmoistaan. Tämän lisäksi Somersalo kirjoitti myös nuortenkirjoja. Mestaritontun seikkailut äänikirja on äänittänyt Seela Sella. Äänikirjan pituus on hieman alle 4 tuntia. 

Kirjasta: Mestaritontun seikkailut

Mestaritontun seikkailut äänikirja on lumoava kirja. Tarinassa on kaikki elementit mitä kunnon sadussa kuuluisi olla, siinä on prinsessoja, prinssejä, noitia, vedenneitoja, taikuutta ja vaaroja. Kirjaa on vaikeata lopettaa kesken, kun niin kovasti tahtoisi tietää mitä tapahtuu seuraavaksi.

Sadussa on neljä kuningaskuntaa, ne ovat nimeltään Kyöpelinvuori, Aamuruskonmaa, Satumaa ja Ahdin valtakunta. Prinsessojakin löytyy kaksi, Aamuruskonmaan prinsessa Saraste ja Satumaan prinsessa Päivikki. Molemmat prinsessat ovat vankeina. Julma-Kumman vankina Suosaarella noitien vartioimana on prinsessa Saraste, hän suree lähestyviä häitään, joissa hänestä tulisi Julma-Kumman puoliso. Päivikki taas on Ahdin valtakunnassa jättihummerin ja sahakalojen vartioimana ja ikävöi kotiin. Prinsessa Satumaa suree puolisonsa Meren prinssin kuolemaa.

Tietysti Mestaritontun seikkailut äänikirja ilmainen esittää myös urheita sankareita. Mestaritonttu on tietenkin yksi heistä. Matkoillansa Mestaritonttu saapuu Suosaaren ja saa tietää, että prinsessa Saraste on siellä vankina. Hän saa pelastusoperaatioon mukaan Satumaan prinssin, Yönsilmän. Pelastusjoukkoihin saadaan myös Aamuruskonmaan kuningas, Sarasteen veli, joka haluaa pelastaa Päivikin. Pelastajat joutuvat monenlaisiin vaaroihin mistä onneksi selviytyvät. Apuna heillä on taikakaluja joiden käyttö kuinekin on vaarallista.

Niin kuin hyvässä sadussa, tässäkin loppu on onnellinen mutta helposti se ei tule.  Aina kun näyttää siltä, että vaikeudet on voitettu, niin kohta jo uusi vaara odottaa kulman takaa. Kirjan vanha kieli on kaunis ja kasvattaa sanavarastoa aika lailla. Mestaritontun seikkailut äänikirja satu ei sanota klassikoksi turhan takia.

Mestaritontun seikkailuista on otettu jo yli 20 painosta. Värillisen alkuperäisen kuvauksen teki Onni Mansnerus 1940-luvulla. Vuonna 2004 satu valittiin, kautta aikojen suosituimmaksi kotimaiseksi lastenkirjaksi. Mestaritontun seikkailut on itsenäinen jatko-osa kirjasta Päivikin satu. Yleisradio on tehnyt sadusta neljän osaisen radiokuunnelman vuonna 1986. Sadusta on myös tehty lukuisia näyttämösovituksia.

Kirjailijasta: Aili Somersalo

Aili Somersalo syntyi 1887 Tampereella.  Hän kuoli vuonna 1957 Tampereella. Koulutukseltaan Somersalo oli sairaanhoitaja. Hän 10. Sotasairaalan osastonhoitajana sekä Gyllenbergin toipilaskodin ylihoitaja. Somersalo oli kirjailija, jonka tuotantoon kuului satuja, nuortenkirjoja ja historiallisia romaaneja. Hän käytti kirjailijanimiä Aune Sarkanen ja Eileen Summers. Somersalo oli yksi Pirkkalaiskirjailijat ry:n perustajajäsenistä. Pirkkalaiskirjailijat ry perustettiin vuonna 1944.

Hänen tunnetuimpia teoksiansa ovat Mestaritontun seikkailut vuodelta 1919 sekä Päivikin satu vuodelta 1918. Hän toimi myös suomentajana. Somersaloa palkittiin useasti muun muassa Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnoilla sekä Topelius-palkinto vuonna 1952. Somersalo sai kirjailijaeläkkeen vuonna 1953. Elämänsä aikana Somersalo kirjoitti noin 50 eri teosta ja suomensi yli 20 teosta. Hän oli naimisissa kolme kertaa.

Kuuntele Ilmaiseksi: