Margarita Äänikirja

4.3/5

Kirjoittaja: Anni Kytömäki

Äänikirja

Johdanto

Finlandia-palkinnon voittaja vuonna 2020 Margarita on sekä lumoava että taidokkaasti kirjoitettu romaani kertoo Sennistä, Mikosta ja Antista. Kirjassa kerrotaan siitä mitä tapahtuu, kun ihmisen kuorta rikotaan, kuoren kajoamisen tuhoisista seurauksista. Margarita äänikirja kuvailee miten yksilön kannalta tarkoittaa, kun täyttää valtion antamiaan velvollisuuksia.

Senni on isänsä lailla kylpylähotellin hieroja mutta toivoo olevansa jossain ihan muualla. Mikko taas on sotilas joka pysyy hänelle määrätyssä asemapaikassa, vaikka on vakuuttunut, että viimeinen taistelu kohta alkaa. Antti tutkii työkseen metsiä ja päättää mitä alueita tulisi säästää ja mitkä ei. Kaikki kirjan päähenkilöt elävät heille annettujen säännösten ja määräysten mukaisesti mutta tekevät sen kovalla hinnalla. Margarita äänikirja ilmainen on Ville-Veikko Niemelä, Mirjami Heikkinen ja Aarne Linden. Äänikirjan pituus on 19 tuntia ja 12 minuuttia.

Kirjasta: Margarita

Margarita äänikirja on nimetty uhanalaisen jokihelmisimpukan latinankielisen nimeen mukaan, Margaritifera margaritifera. Jokihelmisimpukalla on kirjassa iso osa. Suomessa laji rauhoitettiin vuonna 1955 ja kirjan tapahtumat sijoittuvat samaan aikakauteen. Jokihelmisimpukka on myös kirjan luontosymboli ja yhden kirjan kertojista. Muita kertojia kirjassa ovat Senni, Antti ja Mikko.

Margarita äänikirja alkaa sodassa missä kaksi miestä ystävystyy tavattuaan kenttäsairaalassa. Yksi miehestä menehtyy ja toinen, nuorempi mies, palaa toisenlaisena miehenä.

Sodan jälkeen menehtyneen miehen tytär Senni, jonka toinen nimi on Margarita, lähes tulkoon perii isänsä työn, Kankariston kylpylän hierojana. Nuori Senna on taitava hieroja mutta hän haluaisi elämältään jotain enemmän. Tarinan alussa Senni asuu edelleen lapsuudenkodissaan metsän keskellä. Tarinan edettäessä Senni päättää lähteä opiskelemaan Helsinkiin. Lapin jylhät maisemat ja tunturit myös kiinnostavat Senniä ja kun yhden kylpylän kesävieraista kertoo olevansa matkalla Lappiin tutkimaan helmisimpukoita Senni tahtoisi lähteä mukaan. Juhannusyö muuttaa kuitenkin kaikki suunnitelmat.  

Margarita äänikirja ilmainen esittää kuuntelijalleen myös kertojan ja päähenkilön Antin. Antti on metsänhoitaja ja hän haluaisi kovasti suojella luontoa mutta sen sijaan hän joutuu kartoittamaan mitkä metsät säilytetään ja mitkä hakataan pois. Kirjan neljäntenä kertojana ja päähenkilönä toimii Mikko, mies jonka sodassa koetut kauhut on murtanut hänet. Mikko oli kenttäsairaalassa se nuorempi mies, se joka selvisi hengissä. Päähenkilöiden elämät risteävät lopulta toisiinsa.

Margarita kirja käsittelee monia asioita, se on kuvaus ajasta Suomen historiassa, kun säädännöt ja määritykset vaikuttivat suuresti ihmisten elämiin esimerkiksi aborttilaki. Velvollisuudet tulisi täyttää, vaikka se tarkoittaisi, että maksaisit sitä omalla elämälläsi. Kirjassa pohditaan myös ajattomia asioita kuten luonto ja sen suojeleminen ja lapsettomuutta.

Margarita on hyvin ja kauniisti kirjoitettu ja monitasoinen kirja joka on koettava itse.

Kirjailijasta: Anni Kytömäki

Anni Kytömäki syntyi vuonna 1980 Ylöjärvellä. Kytömäki on palkittu kirjailija. Koulutukseltaan hän on luontokartoittaja, hän on tehnyt työtä muun muassa kansalaisjärjestöissä mutta myös tehnyt muusikon töitä. Kytömäen esikoisteos Kultarinta vuodelta 2014 oli julkaisuvuotena ehdolla sekä Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon että Finlandia-palkinnon saajaksi. Kirja voitti Kaarle palkinnon, Tulenkantaja- palkinnon sekä Tampereen kaupungin myöntämä Kirjallisuuspalkinnon. Tämän lisäksi Kultarinta on sovitettu näytelmäksi.

Vuonna 2016 Kytömäen kirjoittama teos Luontopäiväkirja julkaistiin ja vuonna 2017 häneltä ilmestyi kirj Kivitasku. Vuonna 2020 ilmestyi hänen kirjansa Margarita. Kirjalle myönnettiin Finlandia-palkinnon samana vuonna. Runoilija Pekka Kytömäki on Anni Kytömäen veli.

Kuuntele Ilmaiseksi: