Maailman onnellisin mies Äänikirja

4.5/5

Kirjoittaja: Eddie Jaku

Äänikirja

Johdanto

Eddie Jaku ensiteos Maailman onnellisin mies äänikirja julkaistiin Jakun täytettyään 100 vuotta. Kirja julkaistiin vuonna 2021. Kirjassa Jaku kertoo kokemuksistaan selviytyjänä holokaustista. Teos kuvaa Jakun elämäntarinan, hänen lapsuudestaan ylemmässä keskiluokassa Saksassa, ajan kolmessa keskitysleirissä ja usea pakomatka, josta viimeisin päättyi Australiaan. Kirja on tarina koettelemuksien lisäksi onnellisuudesta ja toivosta.

Nuori Jaku päätti Auschwitzissa elää jokaisen päivän onnellisena, kunhan saa elää. Sen lupauksen Jaku on pitänyt. Siitä johtuen teos on positiivinen ja lohdullinen kuvaus siitä, kuinka voi elää onnellisena, vaikka tausta on vaikea ja koettelemukset rankat. Maailman onnellisin mies äänikirja lukee Markus Niemi. Maailman onnellisiin mies on kestoltaan vähän alle 4 tuntia. Teoksen on suomentanut Aki Räsänen.

Kirjasta: Maailman onnellisin mies

Eddie Jakun teos Maailman onnellisin mies on elämänkerrallinen tarina, joka kuvaa Eddien selviytyminen holokaustista mutta ennen kaikkea se on kertomus onnellisuudesta, Eddien valinnasta olla ja elää onnellisena.

Kirja alkaa Eddien lapsuudesta, hän eli perheensä kanssa onnellista keskiluokkaista saksalaista elämää. Kirjassa Jaku kirjoittaa kokevansa olevan ensisijaisesti saksalainen, sitten vasta juutalainen. Jaku opiskeli hienomekaniikkaa, jonka takia hän oli keskitysleirissä ”taloudellisesti korvaamaton juutalainen”. Jaku kirjoittaa se olevan yksi syy miksi hän selvisi hengissä. Muut syyt selvittämiseen on Jakun mukaan hänen ystävänsä Kurt ja tahto selvitä.

Selviytyminen kuolemanleiristä oli monta kertaa hiuskarvan varassa ja pahoina hetkinä hän, ja ystävä Kurt olivat toisen tukena. He hoitivat toistensa vammat ja auttoivat toista toisiaan selviämään työtehtävistä ja pitkistä työpäivistä.  Yhtenä kylmänä yönä lankkusängyssä Auschwitzissa, kun Jaku oli varma, ettei hän selviä aamuun asti, Jaku teki päätöksen. Hän päätti elää jokaisen päivän onnellisena, loppu elämän, kunhan selviäisi hengissä. Tämän lupauksen Jaku on pitänyt.

Lopulta Jaku, kolmen keskitysleirin jälkeen ja muutaman pakomatkan kautta, selvisi hengissä Belgiaan. Tulleessaan Belgiaan hän painoi 28 kg ja oli hyvin sairas. Sodanjälkeiset tunnelmat ja edelleen olemassa oleva juutalaisvastainen ajattelutapa Euroopassa sai Jakun muuttamaan lopulta Australiaan. Australiassa Jaku eli onnellisen elämän. Hän meni naimisiin Florensan kanssa ja he saivat lapsia. Eddie ja Florensa oli naimisissa 73 vuotta.  

Jaku valitsi onnellisuuden. Hän teki tietoisen valinnan olla vihamatta taikka katkeroitua. Jaku päätti hymyillä joka päivä, joka päivä tehdä edes jotain pientä ilahduttaakseen toista ihmistä. Hän päätti olla kiitollinen niistä hetkistä, jotka saa viettää perheensä ja rakkaidensa kanssa ja kiitollinen siitä, että on elossa. Kuuntele Maailman onnellisin mies äänikirja ilmainen ja koe Jakun mahtavan asenteen itse. Voimme kaikki oppia hänen elämänasenteestansa.

Maailman onnellisin mies äänikirja ilmainen julkaistiin suomeksi vuonna 2021.  Maailman onnellisin mies äänikirja lukee Markus Niemi.

Kirjailijasta: Eddie Jaku

Edward (kutsumanimeltään Eddie) syntyi vuonna 1920 Saksassa Abraham Jakubowicz nimellä. Hän selvisi useasta saksalaisesta keskittymisleiristä toisen maailmansodan aikana. Hän muutti sodan jälkeen Australiaan missä hän kirjoitti kokemuksistaan sodassa. Kirja sai nimekseen Maailman onnellisin mies.  Australiassa hän vaihtoi nimensä ja valitsi nimen Eddie hänen siskonsa muistolle. Siskolla oli tapana käyttää hänestä hellyysnimi Eddie.

Jaku toimi vapaaehtoisena Sydneyn Juutalaisessa museossa vuodesta 1992 lähtien, siellä hän kertoi vierailijoille kokemuksistaan holokaustin selviytyjänä. Korona pandemian vuoksi museo suljettiin maaliskuussa 2020.  Jaku ei koskaan ehtinyt palata sinne. Hän kuoli lokakuussa 2021.

Vuonna 2013 Jakulle myönnettiin Australian kunniamitali. Jaku vastaanotti Australian Kirja Palkinnon vuonna 2021. BBC on julkaissut laajan elämänkerran Jakun elämästä.

Kuuntele Ilmaiseksi: