Lusu Äänikirja

4.1/5

Kirjoittaja: Jesse Mäntysalo, Satu Krautsuk & Sini Ahlqvist

Äänikirja

Johdanto

Lusu, eli Osmo Ahlqvist, oli Suomen yksi tunnetuimmista rikollisista elinaikanaan. Hänet tapettiin kotiovensa edessä Kotkassa vuonna 1995. Lusua jäivät kaipaamaan neljä lasta joille vasta isänsä kuoleman jälkeen saivat tietää, ettei isä ollut töissä lelutehtaalla. Lusu oli urheilija, muusikko, yrittäjä, suurperheen isä ja pelätty rikollisuuspomo. Lusu äänikirja on rikostoimittajat Jesse Mäntysalon ja Satu Krautsukin sekä Lusun tyttären Sini Ahlqvistin kirjoittama tarina kaksoiselämää eläneestä miehestä.

Kirjassa muun muassa Lusun ex-vaimo, poliisi, hänen entiset rikoskumppaninsa ja ystäviään kertoo kiistellyn miehen tarinastaan jonka kohtaloksi lopulta koitui loputon rahanhimo. Lusu äänikirja ilmainen on Jari Nissisen äänittämä. Äänikirjan pituus on 14 tuntia ja 2 minuuttia pitkä.

Kirjasta: Lusu

Lusu äänikirja kertoo Osmo Ahlqvistin, kutsumanimeltään Lusu, erikoisesta kaksoiselämästä. Lusu oli elinaikanaan yksi Suomen tunnetuimmista rikollispomoista. Lusu oli suurperheen kiltti ja läsnä oleva isä ja hänen lapsensa luulivat hänen olleen töissä lelutehtaassa. Heidän kodissaan joulupukkina toimi kolmoismurhaaja ja heidän luonansa vierailivat alamaailman rikollisia. Tästä huolimatta neljälle lapselle selvisi isänsä kaksoiselämän vasta hänen kuolemansa jälkeen.

Lusu äänikirja ilmainen on Lusun tyttären Sinin ja kahden rikostoimittajan, Jesse Mäntysalo ja Satu Krautsuk ovat yhdessä selvitelleet ja kartoittanut Lusun elämän kulun. Osmo Ahlqvist oli hyvin käyttäytyvä lapsi. Hänen käytösnumeronsa koulun todistuksissa oli 10.  Hän ajautui kuitenkin jo nuorena tekemään pikkurikoksia jotka veivät hänet 15-vuotiaana poikakotiin. Pahanmaineisessa poikakodissa lapsia pahoinpideltiin, jotta he pysyisivät kurissa. Ahlqvist kuitenkin palasi kotiin yhteiskunnan vihollisena eikä kilttinä poikana.

Lususta tuli sittemmin yrittäjä, muusikko, urheilija ja suurperheen isä. Mutta hän oli samalla myös rahanhimoinen rikollinen. Vuonna 1995 Lusu tapettiin ampumalla hänen kotiovensa edessä Kotkassa. Lusun murha ja hänen kuolemansa, ja hänen kaksoiselämän paljastuminen oli hänen perheelleen erittäin shokeeraava eikä he ole vieläkään toipuneet tapahtuneesta.

Lusu äänikirja kuvailee miten poliisille selvisi, että alamaailmassa oli tehty perusteellinen palkkamurhasuunnitelma Lusun kohdalle. Palkkio oli 100 000 markkaa. Lopulta Lusun taposta tuomittiin vaan yhtä miestä. He jotka murhasuunnitelmista tietää ovat pelon takia olleet asiasta hiirenhiljaa pian kolmekymmentä vuotta.

Lusu kirjassa selvitellään Lusun elämän lisäksi muun muassa siitä miksi Lusun murhassa käytetty ase oli ollut poliisin hallussa ennen tappoa ja poliisin sekaantumisesta Lusun pyörittävään huumekauppaan. Kirjassa kerrotaan myös rikollisten ja virkavallan välisestä kilvasta mutta myös heidän yhteispelistä ja kuvataan myös säälimättömyyttä rikollisten kesken. Kirja on mielenkiintoinen elämänkerta mielenkiintoisesta ihmisestä.

Kirjailijat: Jesse Mäntysalo, Satu Krautsuk ja Sini Ahlqvist

Jesse Mäntysalo syntyi vuonna 1990. Mäntysalo on toimittaja joka kirjoittaa lähinnä suomalaisista rikos ja oikeustapauksista. Mäntysalo on aiemmin kirjoittanut Osmo ”Lusu” Ahlqvistin elämästään Ylen artikkeleissaan.

Satu Karautusko syntyi vuonna 1978. Krautsuk on toimittaja ja hän työskentelee Ylellä. Hän on kirjoittanut paljon 1990-luvun huumekaupasta Kotkassa ja sen lähiseudulla ja näin ollen myös tutustunut Lusun murhaan ja sen tutkintaan.

Sini Ahlqvist syntyi vuonna 1987. Osmo ”Lusu” Ahlqvistin oli hänen isänsä. Ahlqvist työskentelee terapeuttina ja psykiatrisena sairaanhoitajana. Hänen isänsä kuolema ja sen aiheuttama tuska hänen koko perheelle sai Ahlqvistiä jo varhain kiinnostumaan ihmisten auttamisestaan ja mielenterveydestä. Lusu kirja vuodelta 2022 on kolmikon esikoiskirjansa.

Kuuntele Ilmaiseksi: