Loiri Äänikirja

4/5

Kirjoittaja: Jari Tervo

Äänikirja

Johdanto

Kirjailija Jari Tervo on yksi Suomen suosituimmista kirjailijoista. Hän julkaisi ensimmäisen teoksensa vuonna 1980. Kyseessä oli runokokoelma. Suosion hän saavutti heti ensimmäisestä romaanistaan, Pohjan hovi, jota julkaistiin vuonna 1992.  Tervo on julkaissut uransa aikana kymmeniä teoksia, romaaneista kuunnelmiin. Tervo on myös tuttu Ylen tv-ohjelmasta uutisvuodosta, jonka vakiopanelistina hän toimi vuosia. Loiri on Tervon ensimmäinen elämänkerta.

Vesa-Matti Loiri on suomen kautta aikojen tunnetuimmista viihdealan taitelijoista, Loiri on sekä näyttelijä että muusikko ja tse asiassa paljon muutakin. Tervon kirjoittama laaja elämänkerta avaa ovet Loirin maailmaan, historiaan ja nykyhetkeen. Loiri elämänkerta julkaistiin vuonna 2019. Loiri äänikirjan lukee Eero Saarinen. Kestoltaan Loiri äänikirja ilmainen on melkein 20 tuntia pitkä.

Kirjasta: Loiri

Loiri kertoo kattavasti ja mielenkiintoisella tavalla Vesa-Matti Loirin elämästään, hänen syntymästään nykyhetkeen. Kirja on omistettu Joonas Loirin muistolle. Joonas Loiri on Vesa-Matti Loirin edesmennyt poika.

Elämänkerta Loiri alkaa alusta, pienen pojan syntymästä tammikuussa 1945 Helsingissä, maahan, joka alkoi pikkuhiljaa toipua sodasta. Kaikista oli pulaa ja paljon lapsia syntyi. Vuotta myöhemmin Loirin veli syntyi. Lori kävi koulua Pohjois-Haagan yhteiskoulussa. Nuori Loiri oli hyvin kiinnostunut urheilusta ja harrasti muun muassa nyrkkeilyä, jalkapallo, käsipalloa ja vesipalloa. Joukkuepeleissä Loiri tahtoi aina olla maalivahti. Loiri on voittanut SM-kultaa sekä käsipallossa että vesipallossa. Loiri luopui lupaavasta urheilu-urasta, kun näytteleminen hänet vei.

Loiri kertoo kirjassa, että hän nuoruudessaan käytti huumaus sekä päihdyttäviä aineita, alkoholin lisäksi hän käytti muun muassa kannabista ja meskaliinia. Loiri on myös joutunut syytteeseen ja uutisiin aggressiivisen käytöksen vuoksi nuoruudessaan.

Loiri opiskeli Suomen teatterikoulussa vuosina 1963–1966. Loiri on näytellyt elokuvissa, teattereissa ja tv-ohjelmissa. Hänen tunnetuin hahmonsa on Spede Pasanen show’ssa syntynyt koominen Uuno Turhapuro. Loiri on näytellyt yli 70 elokuvassa uransa aikana.

Loiri on julkaissut yli 30 albumia, suurin osa menestykkäitä. Loiri tulkitsee mahtavalla äänellään suomalaisia iskelmiä sekä Eino Leinon runoista sävellettyjä lauluja.

Viime vuosina Loirilla on ollut paljon terveysongelmia. Muun muassa vaikea diabetes ja siitä seurannut hermovaurioita. Loiri on ollut vastalaukun pienennys leikkauksessa ja laihduttanut sen takia yli 70 kiloa. Loiri viettää paljon aikaa mökillään Ivalossa. Loiri on puhunut paljon julkisuudessa rakkaudestaan Lappiin.

Menestykkään urasta huolimatta Loirilla on kokenut elämässään myös raskaita aikoja. Hänen toinen vaimo sekä heidän poikansa Jan kuolivat auto onnettomuuksissa. Myös Loirin toinen poika Jonas on kuollut, sairauskohtaukseen, vaan 29-vuotiaana. Loirilla on Jan ja Joonaksen lisäksi kolme lasta.

Loiri äänikirja on loistavan kirjailijan kirjoittama mahtavasta persoonasta. Loiri äänikirja ilmainen on ehdottomasti kuuntelun arvoinen teos! Tosin pitkä, pitkään värikkääseen elämään kun mahtuu kaiken näköistä. Loiri äänikirja on äänittänyt kokenut Eero Saarinen.

Kirjailijasta: Jari Tervo

Jari Tervo syntyi vuonna 1959 Rovaniemellä. Hän on tunnettu suomalainen kirjailija. Tervo kertoo usein syntymäkaupungistaan teoksissaan. Tervo on opiskellut kirjallisuutta. Hän on valmistunut humanististen tieteiden kandidaatiksi vuonna 1983. Tervo toimi toimittajana vuoteen 1995 asti, sen jälkeen Tervo on toiminut kirjailijana. Nykyään Tervo kirjoittaa myös kolumneja muun muassa Ylelle ja Ilta-Sanomiin. Tervo toimi vuosina 1998–2017 viihdeohjelman Uutisvuodon vakiopanelistina. Tervon vaimo Kati Tervo on myös kirjailija.

Tervo on kirjoittanut toistakymmentä romaania, muutamia kuunnelmia sekä elokuvakäsikirjoituksia. Uransa alkuvaiheessa Tervo kirjoitti runoja. Hänen tunnetuimpia teoksiansa ovat Koljatti, Layla ja Matriarkka. Tervo on palkittu kirjoistaan muun muassa Kalevi Jäntin palkinolla ja usealla Venla palkinnolla. 

Kuuntele Ilmaiseksi: