Lintujen ihmeellinen elämä Äänikirja

4.2/5

Kirjoittaja: Jennifer Ackerman

Äänikirja

Johdanto

Yhdysvaltalainen tietokirjailija Jennifer Ackermanin kirja Lintujen ihmeellinen elämä on mullistava ja mukaansatempaava kirja joka mullistaa täysin ajatuksemme linnuista. Lintujen ihmeellinen elämä äänikirja esittää paljon uutta tutkimustietoa lintujen käyttäytymisestä, muun muassa se, että linnut käyttävät työkaluja, hoitavat toisten lintulajien poikasia ja antavat jopa toisilleen lahjoja mutta he osaavat myös sekä huiputtaa ja manipuloida. Linnut pitävät myös leikkimisestä, yksin ja toistensa kanssa mutta myös jopa muiden eläinten kanssa.

Kirjassa kerrotaan myös tiettyjen lintujen erikoiskäyttäytymisestä kuten australialainen haarahaukka joka sytyttää jopa nurmikkopaloja, jotta saisi saaliin ajettu esille ja pohjoisamerikkalainen viitarastas joka ennakoi hurrikaanikaudet jopa kuukausia etukäteen. Lintujen ihmeellinen elämä äänikirja ilmainen on Emma Louhivuoren äänittämä. Äänikirjan pituus on 14 tuntia ja 49 minuuttia pitkä. Kirjan on suomentanut Heli Naski.

Kirjasta: Lintujen ihmeellinen elämä

Jennifer Ackermanin kirjoittama kirja Lintujen ihmeellinen elämä – Miten linnut viestivät, pesivät, leikkivät ja ajattelevat on mielenkiintoinen ja viihdyttävä tietokirja. Kirja on jaettu eri osa-alueisiin liittyen lintujen elämään. Alueet ovat puhe, työ, leikki, rakkaus ja vanhemmuus.

Lintujen ihmeellinen elämä äänikirja esittää ensimmäisessä osiossaan, miten linnut pitävät aamukonserttia, miten linnut tekevät hälytyksiä ja mestarihuijareita äänenkäytössä. Osiossa kerrotaan muun muassa, että linnut saattavat jaaritella, paasata höyhenillä ja ruumiinkielellä mutta lintujen yleisin tapa puhua on kuitenkin laulu. Kirjassa kerrotaan, että Australiassa kookaburria linnut laulaa linnunlaulua joka on sekoitus pörinää, ujellusta, vihellystä, kilinää, liverrystä ja jopa haukkumista.

Kirjan työ osiossa kerrotaan miten linnut käyttävät hyödykseen ravinnon hajua, työkaluja ja miten linnut pysyvät muurahaisten kintereillä. Osiossa kerrotaan miten muun muassa haikarat joka puolella maailmaa ovat oppineet miten saalistaa syöttien avulla. Haikarat narraavat kaloja asettamalla huolellisesti sekä lehtiä että kuolleita hyönteisiä veden pinnalle. Sitten he odottavat kärsivällisesti kaloja jotka tulevat näykkimään.

Lintujen ihmeellinen elämä äänikirja ilmainen kertoo myös, miten linnut leikkivät. Alaotsikko Vuoriston pellet kertovat Keat nimisistä suurista vantterista papukaijoista jotka heidän kotiseuduilla Uuden-Seelannin Alpeilla kutsutaan ”vuorten pelleiksi”.  Keot ovat leikkisiä ja uteliaita luonteestaan ja kirjassa selitetään yksityiskohtaisesti Keojen leikkiset tavat.

Lintujen ihmeellinen elämä äänikirja jatkaa osiolla nimeltään Rakkaus. Kappaleessa käsitellään seksiä, kiihkeää kosiskelua ja aivopähkinöitä. Osiossa Ackerman kertoo muun muassa lintujen eri tavoista harrastaa seksiä. Kirjassa kerrotaan ääripää esimerkkejä. Morsiosorsilla on tapana käydä kimpassa väkisin naaraan kimppuun. Ei ole epätavallista, että kymmenet koiraat yrittävät brutaalilla tavalla paritella yhden naaraan kanssa. Toisena esimerkkinä kirjailija käyttää lunnit, jotka pääsevät tunnelmaan hieromalla nokkiaan lempeästi yhteen. Kirjan viimeinen osio käsittelee vanhemmuutta. Osiossa kerrotaan miten linnut suhtautuvat jälkeläisiin.

Lintujen ihmeellinen elämä on kiinnostava, kattava ja helposti lähestyvä kirja linnuista. Ja ellet linnuista ollut kiinnostunut aiemmin, takulla on tämän kirjan jälkeen.

Kirjailijasta: Jennifer Ackerman

Jennifer Ackerman syntyi vuonna 1959 Nebraskan osavaltiossa Yhdysvalloissa. Ackerman on kirjailija ja hän on erityisen tunnettu ornitologia kirjoistaan josta varsinkin kirja The Genius of Birds on ollut maailmanlaajuinen bestseller. Kirjassaan Ackerman väittää lintujen olevan, yleisen käsityksen vastakohta, eli hyvin älykkäitä ja että linnut ajattelevat monimutkaisilla tavoilla. Kirja oli The New York Timesin bestseller listalla vuonna 2017.

Lintujen ihmeellinen elämä jatkaa siitä mihin edellinen kirja jäi. Ackerman on kirjoittanut kahdeksan kirjaa jotka ovat käännetty yli 20 kielelle. Hän kirjoittaa myös kolumneja useampaan aikakausilehteen kuten The New York Times ja National Geographic. Ackerman oli yhdeksän vuoden aikana toimittajana National Geographicille ennen, kuin siirtyi freelanceriksi ja kirjailijaksi.

Kuuntele Ilmaiseksi: