Linnunradan käsikirja liftareille Äänikirja

4/5

Kirjoittaja: Douglas Adams

Äänikirja

Johdanto

Linnunradan käsikirja liftareille on fantasia. ja science fiction kirjailijan Douglas Adamsin kirjoittaman saman nimisen kirjasarjan ensimmäinen osa. Sarjassa on viisi osaa. Linnunradan käsikirja liftareille äänikirja ilmainen julkaistiin vuonna 2020. Kirja alkaa, kun hyperavaruuden suunnittelutoimisto edustaja ilmoittaa maapallon kansalle, että koko maapallo raivataan rakennustöiden vuoksi. Näin tehdään ja eloon jää ainoastaan mies nimeltä Arthur Dent. Pukeutuneena ainoastaan aamutakkiin hän lähtee liftaten galaksin halki liftausopasta päivittävän Ford Prefectin kanssa. Matkasta tulee hulvaton!

Linnunradan käsikirja liftareille on science fictionin ehdottomin kulttiklassikko, hauska sellainen! Linnunradan käsikirja liftareille äänikirja on Aku Laitisen äänittämä. Pituutta äänikirjalla on melkein viisi ja puoli tuntia. Kirjan suomennoksen on tehnyt Pekka Markkula.

Kirjasta: Linnunradan käsikirja liftareille

Linnunradan käsikirja liftareille äänikirja on hurjan hauska scifi-parodia joka on kova tempoinen, ei ikinä tylsä ja kovin sekava tarina. Kun Arthur Dentin taloa meinataan jyrätä, itse asia kyllä koko maapalloa jyrätään, on Dentillä 14 minuuttia aikaa lähteä avaruusystävänsä Ford Perfectin kanssa unohtumattomalle matkalle, liftaten läpi galaksin. Dent lähtee, eihän muita vaihtoehtoja ole, pelkässä aamutakissa.

Dent ja Perfect liftaavat Linnunradan käsikirja liftareille äänikirja ilmainen kertoo, ensin aliavaruudessa vogoneiden kanssa rakennuslaivastoon. Ymmärtääkseen Linnunradalla puhuvia kieliä Dent tunkee korvaansa Baabelin kalan. Vogonit ovat tunnettuja huonoista runoistaan ja muutenkin he ovat hyvin ongelmallisia. Dent koittaa kehua heidän runojaan mutta Vogonit ymmärtää Dentin valehtelevan ja heittävät Dentin ja Perfectin ilmalukosta avaruuteen.

Zaphod Beeblebrox, Linnunradan keisarillisen hallituksen presidentti, pelastaa kaksikon varastamaansa Kultasydän -tähtialukseen. Tähtialus Kultasydän käyttää ääretöntä epätodennäköisyysmoottoria.  200-vutiaalla presidentillä ei ole valtaa galaksissa. Hän on kuitenkin ostanut itselleen kolmannen käden koska on niin mukavuudenhaluinen. Presidentti on kaiken lisäksi Prefectin pikkupikkuserkku. Aluksessa on myös nainen Trilian oikealta nimeltään Tricia McMillan, hän tulee Dentin lailla maapallolta, ja Siriuksessa tehty robotti Marvin. Koska se on prototyyppi aidosta inhimillisestä persoonasta, se on myös maanis-depressiivinen.

Yhdessä porukka suuntaa myyttiseen Hevosenpään tähtisumun läpi Margrathean nimiselle planeetalle, jossa he patsastelevat ympäriinsä kaksoisauringon paisteessa.

Jossain vaiheessa Linnunradan käsikirja liftareille äänikirja kertoo porukan hajaantuneen. Dent tapaa paikallisen Slartibartfastin. eränalisen Hemmon. Alkuperäinen maa on rakennettu planeetalla tietokoneeksi, jonka kautta yritetään selvittää perimmäisen kysymyksen vastaus. Nyt siellä rakennetaan Maa 2:ta. Kirjan lopun pidetään juhlat missä muun muassa ilmenee, että delfiinit olivat varoittaneet ihmisiä maassa tulevasta räjähdyksestä. Syvä äly Tietokone nimeltään Syvä äly kertoo kirjan lopussa vastauksen maailmankaikkeuteen, elämään ja ihan kaikkeen. Tietokone kertoo vastauksen olevan 42.

Kirjailijasta: Douglas Adams

Douglas Adams syntyi vuonna 1952 Cambridgessa, Britanniassa.  Adams oli brittiläinen kirjailija.  Häntä tunnetaan erityisesti tieteisromaanistaan Linnunradan käsikirja liftareille. Sen ensimmäinen osa julkaistiin vuonna 1979. Adams opiskeli englanninkielistä kirjallisuutta ja valmistui vuonna 1974. Tämän jälkeen hän ryhtyi kokopäivätoimiseksi kirjailijaksi. Hän kirjoitti muun muassa televisioon ja osallistui jopa tunnetun Monty Pythonin-ohjelman sketsin kirjoittamiseen. Kirjoittaminen vapaana kirjailijan ei kuitenkaan ollut helppoa, joten Adams joutui kirjoittamisen ohella tekemään myös hanttihommia. 

Radiokuunnelmana ensin syntynyt teos aloitti Linnunrata-nimisen viisiosaisen kirjasarjan. Sen ohella Adams kirjoitti myös muita romaaneja. Myöhemmin Adams toimi myös pelien suunnittelijana ja ideoijana. Adams oli koko elämänsä aikana radikaali ateisti sekä ympäristöaktivisti. Adams kuoli vuonna 2001 Kaliforniassa.

Kuuntele Ilmaiseksi: