Liftarisurmat Äänikirja

3.6/5

Kirjoittaja: Miika Viljakainen & Lauri Silvander

Äänikirja

Johdanto

Miika Viljakaisen ja Lauri Silvanderin kirjoittama Liftarisurmat teos kertoo tapahtumista Suomessa kesällä vuonna 1971. Sinä kesänä kolme nuorta naista katoaa. Heinäkuussa 23-vuotias Salme Metsänikula katoaa kotimatkallaan Turkuun. Elokuussa saman kesänä katoaa 17-vuotiaat Ritva Raijas ja Pirjo Laiho. Ystävykset olivat matkalla Hyvinkäälle Helsingistä. Tytöt yhdistävät liftaaminen, ainakin oletus on se.  Kun poliisin rikostutkinta etenee Helsingissä asuva työmies Ensio Koivunen saa poliisin huomio osakseen.

Liftarisurmat äänikirja tutkii miten rikostutkinta ja oikeudenkäynti etenee. Ensio Koivunen kiistää henkirikokset ja sarjamurhaaja epäilyt. Teos on myös nuorten surmattujen tyttöjen tarina. Liftarisurmat äänikirja ilmainen on Arttu Kurttilan äänittämä. Äänikirja on pituudeltaan 9 tuntia ja 23 minuuttia pitkä.

Kirjasta: Liftarisurmat

Liftarisurmat äänikirja kertoo kolmen kuolleen tytön ja heidän murhanneen sarjamurhaajan tarinan. Sarjamurhaajat ovat Suomessa harvinaisia mutta kesällä 1971 kolmen kuolleen nuoren naisen murhaajaksi paljastui seksuaalinen saalistaja ja sarjamurhaaja. Sarjamurhaajalle tekojen laatu on tärkeä, usein miten teoissa ja uhreissa on paljon samaa ja sarjamurhaajaa saa tyydytystä itse teosta, eikä hänellä välttämättä ole muita motiiveja, kun tappamisen vietti. Juuri nämä murhat ruvettiin kutsumaan nimellä liftarimurhat.

Tutkinta alkoi elokuussa vuonna 1971 kun ohikulkijat löysivät Hyvinkään Ridasjärven sorakuopalta kahta ruumista. Ne olivat 17-vuotiaat Ritva Raijas ja Pirjo Laiho. Heidän omaisuutensa oli revitty ja heitellyt pitkin tienvartta. Eräästä revitystä valokuvasta poliisi löysi surmaajan sormenjäljen. Tuohon aikaan poliisilla ei ollut käytössään nykyajan työkaluja, joten työ oli hidasta. Kymmenien tuhansien sormenjälkien vertailun jälkeen poliisit yhdistivät sormenjäljen Ensio Koivuseen, Liftarisurmat äänikirja ilmainen kertoo.

Enso Koivunen, myös kutsuttu ”Häkä-Ensoksi” oli kaivinkonekuljettaja ja pikkurikollinen joka oli ollut vankilassa varkauksista, petoksista ja rattijuopumuksista. Kun Koivusta otettiin kiinni hänet, yhdistettiin myös hänet kolmanteen surmaan. 23-vuotiaan Salme Metsänikulan ruumis löydettiin kätkettynä metsäkuoppaan Inkoossa.

Liftarisurmat äänikirja kertoo Häkä-Enson toimintatavastaan poimia liftaavia nuoria tyttöjä autonsa kyytiin. Heti kun oli mahdollista, hän pysäytti autonsa ja johti siihen häkää tavaratilan kautta letkulla. Hän oli jo aiemmin tukkinut kaikki auton tuuletusaukot, joten tytöt tulivat pahanvointisiksi jonka jälkeen he menettivät äkkiä tajunsa ja kuolivat auton sisälle hyvin nopeasti.

Enso Koivunen kiisti kaiken alusta loppuun. Hän kertoi lukuisia eri versiota tapahtuneesta ja väitti myös, että tekijänä oli ulkopuolinen. Yksi uhreistaan jäi kuitenkin eloon ja kertoi koko tarinansa rikostutkijalle. Liftarisurmat teos paljastaa, että Häkä-Enson oikeudenkäynnistä tuli täysi farssi joka ei loppunut toivotulla tavalla.

Kirjailijasta: Miika Viljakainen ja Lauri Silvander

Miika Viljakainen syntyi vuonna 1968. Viljakainen on koulutukseltaan toimittaja. Hän on aiemmin työskennellyt toimittajana muun muassa Aamulehdessä ja Savon Sanomissa. Nykyään Viljakainen on rikostoimittajana Ilta-Sanomissa. Hän asuu perheensä kanssa Helsingissä.

Lauri Silvander syntyi vuonna 1987. Hän myös on koulutukseltaan toimittaja. Hän työskenteli aiemmin sekä Ylellä että Turun Sanomissa. Silvander työskentelee nyt toimittajana Ilta-Sanomilla. Miika Viljakainen ja Lauri Silvander ovat aiemmin kirjoittaneet teoksen Helvetinkone ja 49 muuta suomalaista rikosta. Kirja käsittelee Suomen synkkää rikoshistoriaa ja kirjassa kerrotaankin viidestäkymmenestä järkyttävistä, unohdetuista ja tunnetummista rikoksista Suomen historiasta, 1920-luvulta asti nykypäivään. Teoksessa käsitellään muun muassa ministeri Ritavuoren ampuminen, raaka murha risteilyaluksen Viking Sallyn helikopterikannella sekä Jammu Siltavuoren tapausta.

Kuuntele Ilmaiseksi: