Legioonalainen Peters Äänikirja

3.9/5

Kirjoittaja: Kyösti Pietiläinen & Seppo Porvali 

Äänikirja

Johdanto

Legioonalainen Peters – Mahdoton tehtävä kertoo yhden osan Kyösti Pietiläisen tarinaa legioonalaisena. Vuonna 1972 Pietiläinen katosi, myöhemmin hän palasi Karl Petersinä. Peters palveli kaiken kaikkiaan yli 28 vuotta elämästään Ranskan Muukalaislegioonassa. Hän ylentyi siellä jopa ylikorpraalin arvoon. Legioonalainen Peters äänikirja ilmainen Mahdoton tehtävä kertoo tehtävästä Afrikassa joka oli juuri niin mahdoton, kun kirjan nimi kertoo sen olevan. 

Legioonalainen Peters äänikirja Mahdoton tehtävä on Simo Häklin lukemana 4 tuntia ja 15 minuuttia pitkä. Legioonalainen Peters on osaa kirjasarjaa nimeltään Tositarinoista sodista. Pietiläisen elämästään legioonalaisena on kirjoitettu muun muassa kirjat Legioonalainen Peters – Aavikkosota sekä Legioonalainen Peters Norsunluurannikolla. Yhteensä hänestä kertovia kirjoja löytyvät 11 kappaletta.

Kirjasta: Legioonalainen Peters

Legioonalainen Karl Peters toimi pitkän uransa aikana muukalaislegioonassa muun muassa kouluttajana, sotapoliisina, taisteluryhmänjohtajana, laskuvarjojääkärinä sekä iskuryhmänjohtajana.  Hän osallistui taisteluissa varsinkin Afrikassa, mutta muun muassa Zairen Kolwezissa, Djiboutissa, Belgian Kongossa Tšadissa ja Ruandassa. Peters oli jopa mukana entisen Jugoslavian alueen rauhanturvaajana. Legioonalaisen Peters äänikirja kertoo Petersin viihtyvän hyvin Afrikassa, vaikka taistelut käytiin useasti polttavan auringon alla. Petersille legioonasta tuli kuin toinen koti.

Petersin sotilasarvo oli ylikorpraali, sitä arvoa käytetään ainoastaan Ranskan Muukalaislegioonassa. Se vastaa korpraalin ja kersantin välistä arvoa ja sitä myönnetään yleensä vasta pitkän palveluksen jälkeen. Ei siis mikään ihme, että se Petersille.

Peters jäi eläkkeelle vuonna 2000.  Hän asui Etiopiassa, Addis Abebassa, kuolemansa saakka vuonna 2017. Hän ja oli naimisissa etiopialaisen Elsan kanssa ja hänellä oli yksi tytär. Hän kirjoitti legioonalaisen urastaan kynällä ja paperilla. Paperit hän lähetti sitten postitse Suomeen missä tekstiä kirjoitettiin koneelle.

Legioonalainen Peters äänikirja antaa harvinaisen tarkan ja kaunistelemattoman kuvauksen legioonan toiminnasta sotilaan näkökulmasta. Peters kuvaa myös taistelut yksityiskohtaisesti kirjassa. Petersin muistelmia ovat myös väitetty fiktiivisiksi, ainakin osittain.  Petersin osallistumistaan tiettyihin taisteluihin ja operaatioihin on myös kyseenalaistu. Ja vaikka Peters on useasti kirjoittanut monista tehtävistä ja legioonan toiminnasta eihän ole kaikkea kertonut.

Legioonalainen Peters äänikirja ilmainen Mahdoton tehtävä osassa legioonalainen Peters kuvaa miten Legioona, Peters mukaan lukien, lähtee Ranskaan pelastamaan viittä ranskalaista jotka ovat joutuneet paikallisten kapinallisten kaappaamaksi. Tehtävä osoittautui kirjaimellisesti mahdottomaksi. Tehtävästä tuli vaikein, vaarallisin ja hurjin tehtävä kun yksikään Afrikan tehtävä suoritettu aiemmin.

Kyösti Pietiläinen elikkä Karl Peters kuoli kesäkuussa vuonna 2017. Legioonalainen Peters äänikirja Mahdoton tehtävä jäi hänen viimeiseksi kirjaksensa. Teoksen viimeisteli kirjailija Seppo Porvali.

Kirjailijasta: Kyösti Pietiläinen ja Seppo Porvali

Kyösti Pietiläinen syntyi vuonna 1945 Kymissä, Suomessa. Vuonna 1972, Pietiläisen olleen 27- vuotias hän liittyi Ranskan muukalaislegioonaan. Siellä hän sai nimekseen Karl Peters. Pitkään aikaan Pietiläisen perhe Suomessa ei tiennyt mihin hän oli mennyt tai mitä hänelle tapahtui.  Pietiläinen on mitä luultavammin pisimpään muukalaislegioonassa palvellut suomalainen. Pietiläinen kuoli vuonna 2017 Etiopiassa.

Seppo Porvali syntyi vuonna 1950 Porissa. Porvali oli suomalainen kirjailija, toimittaja ja sotatieteilijä. Porvali toimi erikoistoimittajana 1970–1988 Lehtimiehet Oy:n omistamissa medioissa. Hän toimi välillä myös päätoimittajana Menekkilehdet Oy:ssä. Porvali oli vapaa kirjailija vuodesta 1988. Porvali keskittyi kirjoittamisessaan lähinnä henkilökertoihin. Hän on muun muassa kirjoittanut Tony Halmesta ja Mauno Koivistosta. Porvari kuoli Thaimaassa, missä hän oli asunut jo pidempään, vuonna 2019. 

Kuuntele Ilmaiseksi: