Lapsuus Äänikirja

4.1/5

Kirjoittaja: Tove Ditlevsen

Äänikirja

Johdanto

Lapsuus on tanskalaisen tunnetun jo edesmenneen kirjailijan Tove Ditlevsenin elämäkerrallisen trilogian ensimmäinen osa. Lapsuus äänikirja käsittelee juuri Ditlevsenin lapsuutta köyhässä työläisten asuttamassa lähiössä Kööpenhaminassa. Hänen isänsä oli tehtaalla töissä ja sydämessään sosialisti. Hänen äitinsä oli isää nuorempi, kylmä nainen joka ei kyennyt lämpöiseen suhteeseen tyttärensä kanssa. Ditlevsenin isoveli Edvin jää myös kirjailijalle etäiseksi. Ditlevesen jätti lapsuudenkotiinsa nuorena ja seurasi unelmansa kirjailijan työstä huolimatta vanhempiensa mielipiteestä.

Lapsuus äänikirja ilmainen on Mirjami Heikkisen äänittämä. Äänikirjan pituus on minuutti vaille kolme tuntia pitkä. Teoksen on suomentanut Katriina Huttunen. Alkuperäinen teos Lapsuus julkaistiin Tanskassa vuonna 1974.  Suomessa teos julkaistiin vuonna 1967 ja äänikirjana vuonna 2021.

Kirjasta: Lapsuus

Tove Ditlevsen elämäkerrallisessa trilogiassa ensimmäinen osa Lapsuus kertoo nimensä mukaisesti Ditlevsenin lapsuudesta. Seuraavan osan nimi on Nuoruus. Lapsuus äänikirja ei ole kovin pitkä teos, mutta sen sijaan se on valtavan suuri sisällöstään. Ditlevsenillä oli kyky kuvata suuria tunteita ja tapahtumia yhdessä virkkeessä. Kirja on sävyltään surullinen eikä Ditlevsen tuntenut itseänsä tervetulleeksi tai osana ryhmää missään. 

Ditlevesen lapsuus oli ahdas, perhe asui pienessä asunnossa missä myös tunnelma oli ahdas. Hänen isänsä oli tehtaalla töissä ja vahvasti sosialistinen. Tytär yrittää kovasti saada yhteyttä ja hyväksyntää isältään siinä onnistumatta. Ditlevsenin suhde hänen äitiinsä on vielä hankalampi. Lapsuus äänikirja ilmainen kertoo Ditlevsen tunteneen äitinsä kohtaan vihaa, surua ja myötätuntoa.

Perheeseen kuuluu vielä isoveli Edvin, mutta heilläkään ei tunnu olevan tosiinsa kummoinenkaan suhde. He jakoivat keskenään pelkästään halu päästä pois. Ditlevsen mieltä painoi jo nuorena mielenterveydellisiä haasteita. Hän yritti ensimmäisen itsemurhansa jo 12-vuotiaana.

Ditlevsen onnistuu pyrkimyksessään ja pääsee pois lapsuudenkodistaan. Huolimatta siitä, ettei hänen isänsä koe se soveliaaksi, että nainen kirjoittaa runoja Tove kuitenkin pystyy toteuttamaan kutsumuksensa ryhtyä kirjailijaksi ja runoilijaksi Lapsuus äänikirja kertoo.

Lapsuus osa kirjasarjastaan Tove Ditlevsen päättyy, kun Ditlevsen päättää rippikoulun. Kirjan lopussa Ditlevsen pohtii lapsuutensa loppuvan vihdoin, katoavan yöhön samalla kun hän lukee runokirjaa. Hän pohtii myös lapsuuden muistot vaeltaen hänen mielensä kirjastoon, mistä hän voi loppuelämänsä aikana ammentaa tietoa ja kokemusta tarpeen tullen.

Nuori Ditlevsen oli koko olemuksestaan kirjailija, kärsivä taiteilijasielu, joka jo nuorena ymmärsi saavansa loppuelämänsä hakea lapsuudestaan ainesta kirjailijatyöhönsä mutta se taitaa olla yhtä lailla hirveä taakka kantaa. Ditlevsen ei koskaan kokenut olevansa vapaa vaan lähinnä omien tunteidensa ja lapsuutensa muistojen vanki.

Kirjailijasta: Tove Ditlevsen

Tove Ditlevsen syntyi vuonna 1917 Kööpenhaminassa. Ditlevsen oli tanskalainen kirjailija, runoilija sekä toimittaja. Ditlevsen on sanottu yhdeksi Tanskan tärkein kirjailijaksi. Ditlevsen tuli köyhistä oloista, hän oli työväestä koostuneesta lähiöstä. Hänellä oli vanhempi veli ja vanhempien odotukset olivat suurimmat veljeä kohtaan. Ditlevsen muutti omilleen 17-vuotiaana ja aloitti toimittajan työt käytyään vaan 9 vuoden kansakoulu. 

Ditlevsen julkaisi elämänsä aikana runokirjoja ja romaaneja. Hänen esikoisteoksensa oli romaani, nimeltään Lapsille on tehty pahaa, kirja julkaistiin vuonna 1950. Ditlevsen julkaisi yli 15 teosta elämänsä aikana. Ditlevsen oli neljä kertaa naimisissa ja hän sai kolme lasta. Hän lopetti elämänsä oman kätensä kautta vuonna 1976 johtuen mielenterveysongelmistaan.

Kuuntele Ilmaiseksi: