Lapsi muiden joukossa Äänikirja

4.3/5

Kirjoittaja: Torey Hayden

Äänikirja

Johdanto

Erityisopettaja ja kirjailija Torey Hayden kirjoittaa koskettavassa tositarinassa kuudesta ongelmalapsesta jotka hän sai aikoinaan opetettavaksi. Muu opettajat eivät ole pärjänneet lasten kanssa. Lapsi muiden joukossa äänikirja kertoo miten lasten lisäksi myös yhden lasten äidistäkin kaipaa huolenpitoa. Kuuden lasten ryhmästä kolme tulevat traumaattisesta sota alueelta Pohjois-Irlannissa ja kaikki kuudella lapsella on vaikea tunne-elämän häiriö joka esiintyy aggressiona tai puhumattomuudella.

Yllättäen Torey Haydenin suurimmaksi haasteeksi osoittautuu yhden lapsen äideistä, Ladbrooke, jonka ulospäin antaa ymmärtää elävänsä täydellistä elämää mutta joka todellisuudessa kärsii muun muassa itsetuhoisuudesta ja alkoholismista. Lapsi muiden joukossa äänikirja ilmainen on Charlotta Hagforsin äänittämä. Äänikirjan pituus on 13 tuntia ja 58 minuuttia pitkä. Kirjan on suomantanut Seppo Raudaskoski.

Kirjasta: Lapsi muiden joukossa

Lapsi muiden joukossa äänikirja on erityisopettajan Torey Haydenin kirjoittama tositarina hänen työstään. Tässä kirjassa hän opettaa erityisluokkaa Yhdysvalloissa. Erityisluokassa käy kuusi vaikeasti tunnevammaista oppilasta. Heidän vaikeudet näkyvät arjessa muun muassa aggressiivisella käytöksenä, puhumattomuutena, autismina tai seksuaalisena pakkomielenä.

Lapsi muiden joukossa äänikirja ilmainen kuvailee kuinka Hayden on muuttamassa Walesiin missä häntä odottaa tuleva puoliso. Viisumia odotellessaan hän suostuu vaikean luokan sijaiseksi. Hänelle selviää, että luokan lapset ovat niin vaikeita, ettei kukaan opettaja ole heidän kanssa pärjännyt. Hän päättää kuitenkin ottamaan sijaisuutta vastaan tietämättä mitä häntä odottaa.

Koulussa häntä odottaa joukko huonosti voivia oppilaita. Oppilaita jotka ulostavat housuihinsa, huutavat epäsopivia ja myös koskettelevat itseänsä epäsopivasti, oppilaita jotka pelkäävät aikuisia ja oppilaita joihin on mahdotonta saada yhteyttä ja sitten aikuiset jotka ovat pahempia, kun lapset. Yksi oppilaista Leslie autistinen mutta käyttäytyy lähinnä kuten diktaattori. Hän on erityisluokassa varsinkin puhumattomuudestaan johtuvista syistä.

Lapsi muiden joukossa äänikirja kuvailee tilannetta, kun Hayden kaipaa luokkansa kovasti avustajaa ja kaikkien yllätykseksi Leslien äiti Ladbrooke Taylor ilmoittaa olevansa kiinnostunut auttamaan. Koulutukseltaan fysiikan tohtori, muotitietoinen ja varakas Ladbrooke onkin sitten kaikkea muuta, kun mitä hänen ulkokuorensa antaa ymmärtää. Ladbrookesta tulee alkuun luokassa Haydenin huolehtivaksi lisälapseksi.

Kirjassa kuvataan kuinka Ladbrooke paljastuu alkoholiriippuvaiseksi, itsetuhoiseksi ja hyvin ilmaisukyvyiltään rajoittunut. Hän haluaa olla kuten yksi lapsista mutta hetken päästä hänen työnsä luokassa osoittautuu korvattomaksi ja Ladbrooke itsekin pääsee käsittelemään omia traumojaan auttaessaan luokan lapsia. Vaikka Ladbrookella on vaikeaa, kirjan lopussa hän löytää elämälleen uuden suunnan.

Lapsi muiden joukossa on koskettava ja mukaansa tempaiseva kirja joka jää mieleen pitkäksi aikaa ja joka luo toivon tunnetta.

Kirjailijasta: Torey Hayden

Victoria Lynn Hayden, Torey Hayden nimellä kirjoittava nainen, syntyi vuonna 1951 Livingstonissa, Montanassa. Torey Hayden on yhdysvaltalainen erityisopettaja, tutkija ja kirjailija. Hayden valmistui erityisopettajaksi vuonna 1975 Montanan osavaltionyliopistolta jonka jälkeen hän on työskennellyt kouluissa, sairaaloissa sekä laitoksissa lasten kanssa jolla on erityistarpeita.

Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja tällaista lapsista. Hänen kirjoissaan hän kirjoittaa muun muassa selektiivisestä mutismista, eli valokoivasta mykkyydestä, joka on hänen erityisosaamisensa. Sen lisäksi hän on kirjoittanut autismista, Tourette syndroomasta, seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä alkoholiongelmista. Hänen ensimmäinen kirja Toisten lapset julkaistiin vuonna 1981. Hän on uransa aikana kirjoittanut yli 10 kirjaa. Nykyään Hayden asuu Skotlannissa. Hänellä on yksi tytär.

Kuuntele Ilmaiseksi: