Läpi helvetin Äänikirja

4.3/5

Kirjoittaja: Marko Lempinen

Äänikirja

Johdanto

Läpi helvetin: Marko Jantusen tarina on toimittajan ja kirjailijan Marko Lempisen kirjoittama rehellinen ja trillerimäinen tositarina jääkiekkoilijan Marko Jantusen elämästä. Läpi helvetin kirja julkaistiin vuonna 2019. Kirja on osana kirjasarjaa Otavan äänikirjat. Läpi helvetin äänikirja on äänittänyt Jukka Peltola.

Marko Jantunen syntyi vuonna 1971 Lahdessa. Jantunen pääsi pelaamaan jääkiekkoa ensin SM-liigaan TPS:ssä, Jokerissa, Pelicansissa sekä KalPassa. Loistavalla pelaamisella Jantunen siirtyi A-maajoukkueeseen. Siellä Jantunen jatkoi muun muassa NHL:ään ja Ruotisissa hän saavutti 1990-luvulla jopa kulttipelaajan maineeseen. Kunnes rankka juhliminen, päihteidenkäyttö ja riippuvuus vei hänet pohjalle. Läpi helvetin äänikirja ilmainen on Jantusen selviytymistarinansa. Äänikirjan pituus on hieman alle 10 ja puoli tuntia pitkä.

Kirjasta: Läpi helvetin

Läpi helvetin: Marko Jantusen tarina alkaa alusta, Marko Jantusen lapsuudestaan Lahdessa. Jantunen oli vilkas ja hyväsydäminen lapsi joka rakasti jääkiekkoa, ja oli siinä myös erittäin lahjakas.  Jo lapsena hänellä oli valtava kunnianhimo ja tahto voittaa. Jantusen erittäin hyvät luistelutaidot huomattiin hänen olleessaan nuori. 

Jantunen pelasi urallaan ensin Suomessa monessa maineikkaassa joukkueessa ennen kuin hän siirtyi pelaamaan Ruotsiin. Ruotsissa Jantusta nähtiin Timråssa, Frölundassa ja Färjestadissa jonka jälkeen Jantunen pelasi, lyhkäiseksi jääneen, uran NHL:n Calgary Flamesissa. Jantunen nähtiin yli 60 ottelussa Leijona paidassa ja lopulta hän yltyi, sijaille 46 liigan kaikkien aikojen pistepörssissä. Kirjassa mainitaan tavalla tai toisella suomalaisen jääkiekon merkkihenkilöitä.

Läpi helvetin äänikirja on hyvin kirjoitettu teos. Samalla kun seurataan yhtenä tarinana Jantusen jääkiekko uraa seuraa siinä sivussa koko ajan toinen surullisempi tarina, Jantusen koko ajan paheneva päihdeongelma. On uskomatonta, kuinka Jantunen pystyi kaukalossa sellaisiin ihmetekoihin samalla kun hän eli rankan riippuvuutensa kanssa.

 Jääkiekkoyhteisö oli kauan tietoisia ja ymmärtäväisiä Jantusen tilannetta kohtaan kertoo Läpi helvetin äänikirja ilmainen.  Mutta päihteet saivat lopulta niin kovan otteen Jantusesta, että sekä valmentajien että muiden pelaajien ymmärrys loppui. Näin kävi myös Jantusen perheen kohdalla. Juhliminen oli niin railakasta, alkoholia kului ja lopulta myös huumeet tulivat kuvaan. Muutaman vuoden sisällä päihderiippuvuus vei Jantuselta kaiken. Hän menetti perheensä, omaisuutensa, terveyden ja lopulta myös elämänhalun. Jantunen hali lopulta apua ja on tänä päivänä uusi ihminen.

Jantunen joutui hänelle niin tärkeän urheiluyhteisön ulkopuolelle. Hänelle kerrottiin, että hän saa apua ja tukea, kunhan ensin hoitaa itseänsä kuntoon. Lopulta Jantunen teki juuri niin, hän hakeutui hoitoon ja onnistui kääntämään elämänsä suunnan, kertoo Läpi helvetin äänikirja.  Kun kuntoutuminen alkoi, urheiluyhteisö otti tärkeän roolin tarjoamalla Jantuselle muun muassa töitä. Jantusta pidetään edelleen yhtenä Suomen lahjakkaimmista jääkiekkopelaajista kautta aikojen.

Kirjailijasta: Marko Lempinen

Marko Lempinen syntyi vuonna 1974 Lahdessa. Lempinen on tehnyt monipuolisen uran kirjailijana ja toimittajana. Hän työskentelee edelleen toimittajana Ilta-Sanomissa. Vuonna 2015 Lempinen palkattiin Ilta-Sanomien omalla journalistipalkinnolla. Lempinen on kirjoittanut monien isojen suomalaisten urheilutähtien ja taustatekijöiden elämänkerrat.

Lempinen kirjoitti yhteistyössä Jussi Niemisen kanssa teoksen, Elämä oli laiffii: Matti Nykänen 1963–2019 jota julkaistiin vuonna 2020.  Lempinen on kirjoittanut kirjan Hexi – taistelija joka julkaistiin myös vuonna 2020. Vuonna 2019 Lempinen kirjoitti Harkimo: Tarina likaisesta Harrystä. Ei ole mikään ihme, että juuri Lempinen kirjoitti Juntusen tarinan, miehillä kun on paljon muuta, kun etunimi yhteisenä tekijänä. Molemmat herrat ovat syntyneet ja varttuneet Lahdessa 1970-luvulla.

Kuuntele Ilmaiseksi: