Laman lapset Äänikirja

3.9/5

Kirjoittaja: Sanna Kajander-Ruuth

Äänikirja

Johdanto

Laman lapset: Mitä meille tapahtuu? on Sanna Kajander-Ruuthin kirjoittama teos kuvaa Suomen 1990-luvun laman eläneiden lasten ja nuorten kokemuksia. Joitakin perheitä lama murjoi todella raskaasti. Näille perheille lama tarkoitti muun muassa avioeroja, konkursseja, menetettyjä koteja ja jopa perheväkivaltaa.

Laman jäljet ovat pitkät sanonnan mukaan, sanonnan jonka takana on myös paljon totuutta. Lamavuodet vaikuttavat kirjassa haastateltavien elämään vieläkin mutta toisaalta vaikeuden kautta löytyi myös vahvuutta ja omaa elämän polku. Kaikki haastateltavat esiintyvät kirjassa Laman lapset omilla nimillään.

Laman lapset äänikirja on Elina Keinosen äänittämä. Kirja julkaistiin vuonna 2021. Laman lapset äänikirja ilmainen on pituudeltaan hieman alle kolme ja puoli tuntia pitkä.

Kirjasta: Laman lapset

1990-luvun alussa Suomeen iski lama, kun bruttokansantuote laski jopa 13 prosenttia. Se johti siihen, että työttömyys kasvoi räjähtämäisesti, jopa puoleen miljoonaan. Laman lapset: Mitä meille tapahtui? teoksessa kerrataan laman politiikkaa ja päätökset ja niiden vaikutukset lapsiperheisiin. Silloin tehdyt leikkaukset ja muut vaikeat päätökset on kutsuttu välttämättömäksi mutta miten ne vaikuttivat tavallisten ihmisten elämiin, ja vaikuttavat edelleen? Näihin kysymyksiin saa vastauksen Laman lapset äänikirja tarinoissa.

Laman lapset teos kuvaa miten lama iski kovasti nuoriin. Teosta varten kirjailija on kartoittanut haastattelujen kautta, miten lama vaikutti lapsiin ja nuoriin. Laman lapset äänikirja ilmainen rakentuu näihin haastatteluihin ja sen lisäksi kuvataan kirjassa tarkasti laman taustalla ollutta politiikkaa ja siitä seuranneita leikkauksia.

Lamasta ei ole Suomessa juurikaan kirjoitettu, aihe on kipeä. Lapsi- ja nuorisonäkökulma on varsinkin kiinnostava, siitä ei ole julkaistu yhtään teosta aiemmin. Vaikka jotkut perheet selvisivät lamasta taloudellisesti hyvin, on kuitenkin kaikkiin koululaisiin vaikuttanut koulumaailmassa tehdyt leikkaukset johtuen lamasta.

Laman lapset teoksessa esiintyvät ihmiset on kuitenkin pärjännyt hyvin elämässään, ja he ovat olleet valmiita kertomaan kokemuksistaan. Kirjailijan mukaan moni ehdokas kieltäytyi kuitenkin osallistumasta kirjaan koska laman muistot ovat vielä liian raskaista.

Laman lapset äänikirja on oiva tietokirja tunteilla. Kirja on sujuvasti kirjoitettu ja sitä on helppoa lukea, vaikka onkin raskasta lukea, kuinka valuuttalainojen takaukset rikkoivat perheitä lopullisesti. Kirjassa kuvataan myös erittäin hyvin tätä koko asiaa lasten näkökulmasta. Lasten ja nuorten koko maailma muuttui eikä heille oikeastaan asiaa selitetty tai kerrottu kovin tarkkaan miksi. Voi vaan kuvitella kuinka lama oli heille turvatonta ja epävarmaa aikaa.

Kirja sopii kaikille jotka ovat kiinnostuneita taloudesta, historiasta ja lasten näkökulmasta ”aikuisten asioista”.

Kirjailijasta: Sanna Kajander-Ruuth

Sanna Kajander-Ruuth syntyi vuonna 1974 Suomessa. Hän on suomalainen toimittaja ja kirjailija. Kajander-Ruuth opiskeli historiaa Helsingin yliopistolla, hänellä on maisteritutkinto. Hän on toiminut toimittajana Suomen suurimmissa mediataloissa kuten A-lehdessä, Otava mediassa sekä Sanomassa. Sanomalla Kajander-Ruuth työskentelee edelleen. Laman lapset: Mitä meille tapahtuu? on Sanna Kajander-Ruuthin esikoiskirja.

Nykyään Kajander-Ruuth asuu perheensä kanssa Helsingin Herttoniemessä. Hän kirjoittaa mieluiten tosipohjaisia aiemmin kertomattomia tarinoita.

Kuuntele Ilmaiseksi: