Kyttä Äänikirja

3.3/5

Kirjoittaja: Valentin Gendrot

Äänikirja

Johdanto

Valentin Gendrot on ranskalainen toimittaja, joka soluttautui poliisiin kirjoittaakseen rehellisen kuvauksen poliisin arjesta Pariisin lähellä olevassa lähiössä Ranskassa. Lähiö, Pariisin 19. kaupunginosan poliisipiiri, on niin sanottu hankala alue, joka koostuu suurimmilta osin nuorista maahanmuuttajista. Kolmen kuukauden kestäneen koulutuksen jälkeen Gendrot pääsee näkemään läheltä poliisien vaikeat työolosuhteet, polisiin rasismin ja väärinkäytökset. Gendrotin vuoden kestäneestä kokemuksista syntyi teos Kyttä – Kuinka soluttauduin poliisiin. Kyttä äänikirja on raaka kuvaus poliisin todellisesta tilanteesta Ranskassa.

Kirja sai Ranskassa suurta mediahuomiota ja oli osa tapahtumaketjua, joka johti poliisityön arviointiin. Kyttä – kuinka soluttauduin poliisiin, teos julkaistiin vuonna 2021. Kyttä äänikirja ilmainen lukee suomeksi Simo Häkli. Kestoltaan äänikirja on 5 tuntia.  Suomennoksen on tehnyt Matti Brotherus.

Kirjasta: Kyttä

Valentin Gendrot halusi työskennellä poliisilaitoksella, jotta hän voisi raportoida asiat, jota tavallinen kansalainen ei pääse näkemään. Niinpä hän meni peitetehtävässä poliisina Pariisin 19. kaupunginosan pahanmaineeseen lähiöön. Lyhyen, vaan kolmen kuukauden kestäneen, koulutuksen jälkeen Gendrot työskenteli yhdessä muiden poliisien kanssa raskaassa ja huonossa palkitussa työssä. Ranskassa poliisi tienaa kuukaudessa noin 1300 euroa verottomana.

Kyttä äänikirja esipuheessa kirjailija mainitsee raportin, jonka mukaan poliisit Pariisissa tienaavat niin huonosti, että voivat asua jopa 5 poliisia 20 neliön asunnossa säästääkseen rahaa. On raportoitu, että jotkut poliisit jopa nukkuvat autossaan. On itsestään selvää, että Ranskan poliisi tekee työtään hankaloissa olosuhteissa joka, huonon palkan lisäksi, vaikuttavat poliisien mielenterveyteen. Gendrot kirjoittaa kirjassaan poliisista, joka teki loman alkaessa itsemurhan.

Kyttä äänikirja yhtenä teemana on poliisityöyhteisössä olevasta rasismista. Gendrot kertoo ensimmäisen iltana poliisina kohdanneensa nuorisojengin, jota poliisit täysin syyttä haukkuivat rasistisilla pilkkanimillä. Kirjailija huomaa kauhukseen, että poliisien ajattelutapaa tarttuu ja huomaamatta hänenkin ajattelutapa muuttuu ihmisvihamieliseksi heitä ihmisiä kohtaan, jotka hän poliisityössään kohtasi. Myös poliisien välisissä asenteissa oli kirjan mukaan rasismia.

Gendrotin taka-ajatus peitetehtävään menossa oli, hänen omien sanojensa mukaan, oli tuoda esille ranskalaisen yhteiskunnan ja poliisia koskevaa kaksi tabua, poliisin itsemurhat ja niiden syyt sekä poliisin väärinkäyttöä. Poliisia joko rakastetaan tai vihataan. Todellisuudessa poliisin arki oli paljon moniulotteisempi ja vaikeampi kuin mitä ehkä kuvitellaan. Poliisina toimittaja kohtasi melkein päivittäin perheväkivallan tekijöitä ja heidän uhriaan. Näiden ihmisten kohtaamiseen poliisilla on teoksen mukaan kehnoja valmiuksia.

Kaikista paljastuksissa huolimatta Kyttä äänikirja ilmainen ei ole poliisivastainen teos. Se on todenmukainen poliisien hankalasta työstä Pariisissa. Kyttä – kuinka soluttauduin poliisiin, julkaistiin vuonna 2021.  Suomennoksen on tehnyt Matti Brotherus ja äänikirjan lukijana on Simo Häkli.

Kirjailija: Valentin Gendrot

Valentin Gendrot on 29-vuotias ranskalainen toimittaja. Hän on jo suorittanut urallaan kuusi eri soluttamisia. Hän on toiminut peitetehtävissään muun muassa autotehtaan kokoonpanohihnan työntekijänä, ovelta-ovelle työntekijänä sekä puhelinpalvelukeskuksen johtajana. Hänen esikoiskirjansa Kahlitut: vuosi pätkätyölästen ja alipalkattujen parissa vuonna 2017 hän kirjoitti salanimellä Thomas Morel.

Yksikään toimittaja ei ole aiemmin onnistunut soluttautua poliisiin. Valentin Gendrot pystyi, aiemman salanimen käytöstä, menemään oikealla nimellään poliisikoulutukseen. Gendrot on kuitenkin vanhojen poliisi kollegojensa turvallisuuden vuoksi, anonymisoinut joka ikisen poliisin, jota hän kirjassaan mainitse.

Gendrot on uhkarohkea, kaikkensa antava toimittaja. Häntä ajaa halu tuoda kaikki asiat esille päivänvaloon. Hän ei määrittele onko jokin asia oikein tai väärin, hän kertoo mitä hän näkee ja kokee ja antaa lukijalle päätösvallan omaan mielipiteiseen.

Kuuntele Ilmaiseksi: