Kuoleman monet kasvot Äänikirja

4.2/5

Kirjoittaja: Ursula Vala

Äänikirja

Johdanto

Kuoleman monet kasvot – totuus oikeuslääkärin työstä on oikeuslääkärin Ursula Valan teos, joka kertoo oikeuslääkärin työstä, kuolinsyistä ja kummallisuuksista mitä on tullut hänen työssään vastaan. Kuoleman monet kasvot äänikirja kuvailee kuinka oikeuslääkärin ensisijainen ja tärkein työtehtävä on selvittää vainajan kuolinsyy. Työtehtävä alkaa kuin poliisi määrää ruumiinavausta. Poliisi toimii näin, kun epäillään muun muassa henkirikosta, myrkytystä, jos kuolinsyy on epäselvä tai tapahtunut hämärissä olosuhteita tai jos epäillään tapaturmaa.

Aina kuolinsyy ei ole kovin helppoa selvittää ja joskus kuolinsyy yllättää myös pitkällä kokemuksella varustetun oikeuslääkärin. Kuoleman monet kasvot äänikirja ilmainen on äänittänyt Krista Putkonen-Örn ja äänikirja on pituudeltaan 9 tuntia ja 5 minuuttia pitkä.

Kirjasta: Kuoleman monet kasvot

Kuoleman monet kasvot äänikirja kuvailee kirjailijan Ursula Valan työtään oikeuslääkärinä. Vala työskentelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella Helsingissä. Siellä ruumiinavaussalissa Vala viettää suurimman osan työpäivistään. Aamuisin Vala kohtaa salin nurkissa toukkia ja kärpäsiä. Nämä ovat peräsin ruumiista, jotka päättyvät Valan avauspöydälle.

Koska vainaja usein miten on kuollut jo kauan ennen ruumiinavausta ovat ötökät jo ehtinyt pesiytyä ruumiiseen ja ruumiinyhteydessä ötökät ryömivät esiin ja putoavat lattialle. Vaikka Sali toki päivittäin pestään vahvoilla pesuaineille elää siellä silti aina vaan sinnikkään oloinen hyönteispopulaatio. Vala, jolla on kohta 40 vuoden kokemus oikeuslääkärin työstä ja joka uransa aikana on suorittanut tuhansia ruumiinavauksia, kokee että hyönteiset kertovat elämän kiertokulusta. Kun ihminen kuolee, hän muuttuu osaksi luontoa.

Kuoleman monet kasvot äänikirja ilmainen kertoo kuinka kuolema ei välttämättä ole kovin kaunis, mutta Vala pyrkii löytämään vainajan omaisille jotain lohtua, jokin asia, joka toisi heille rauhaa heidän omaisensa kuolemassa ja suuren surun keskellä. Valan ensisijainen työtehtävä on selvittää vainajan kuolin syytä poliisin pyynnöstä.

Kirjassaan Vala kertoo omasta urapolustaan, ylipiston kautta esileikkelykurssille ja erikoistumiseen. Kirjassa Vala kuvailee myös ensimmäistä omaa ruumiinavaustaan. Tämän lisäksi Kuoleman monet kasvot äänikirja esittelee muun muassa kuolemansyynselvityksen historia ja eri maiden käytännöt. Lukija saa myös tutustua lakeihin jotka määräävät ruumiinavauksia ja kuolemansyynselvityksiä. Vala kirjoittaa myös omasta työstään perinpohjaisesti, tämän kirjan jälkeen jokainen tietää mitä työtehtäviä oikeuslääkärillä on, ruumiinavauksista lausuntojen kirjoittamiseen.

Kirjassa käsitellään myös kuolemaa perusteellisesti. Vala kirjoittaa muun muassa siitä missä ja milloin suomalaiset tilastollisesti kuolee eniten ja syyt kuolemiin. Vala käsittelee muun muassa sairauksia kuten syöpää, infektiotauteja, sydämen ja verenkierrossa olevia sairauksia. Tämän lisäksi hän kirjoittaa kuolemista jotka johtuvat alkoholista, myrkyistä, itsemurhista ja tapaturmista. Kyseessä on mielenkiintoinen tietopommi!

Kirjailijasta: Ursula Vala

Ursula Vala syntyi vuonna 1961. Koulutukseltaan Vala on lääkäri. Erikoistuminen oikeuslääkäriksi tapahtui sattumalta kun hän osallistui vuonna 1995 tutkimusprojektiin jonka tuloksena hän on toiminut oikeuslääkärinä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella Helsingissä ja kohta 30 vuoden ajan. Vala arvioi selvittäneensä noin kuuden vainajan kuolemansyyn per työpäivä. Vala on usein esiintynyt mediassa jossa hän on antanut haastatteluja työstään. Kuoleman mones kasvot – totuus oikeuslääkärin työstä vuodelta 2022 on Valan esikoisteos.

Kuuntele Ilmaiseksi: