Kultainen vasikka Äänikirja

4/5

Kirjoittaja: Janne Huuskonen & Mikko Gustafsson

Äänikirja

Johdanto

Kultainen vasikka: Järjestäytynyt rikollisuus Suomessa on vuonna 2019 julkaistu kirja. Kirjan on kirjoittanut Janne Huuskonen ja Mikko Gustafsson. Kultainen vasikka äänikirja ilmainen on kahden tutkivan toimittajan kuvaus Suomen alamaailmasta. 1990-luvulla sekä Helvetin enkelit että Bandidos moottoripyöräkerhot saapuivat Suomeen. Tämä mullisti jo olemassa olevan toimijat alamaailmassa. Ensin kerhot tappelivat keskenään ja myöhemmin jengiläisiä otti Sörkän vankilassa myös yhteen vanhan rikolliskaartin kanssa.

Kultainen vasikka on yhteenveto Suomen vanhan alamaailman ja moottoripyöräjengiläisten mellakoinneista sekä sen jälkeisestä yhteiselosta alamaailmassa sekä kuvataan myös millaista, on olla jengiläisen omainen sekä. Teoksessa selvitellään myös tarkoin mikä järjestynyt rikollisuus Suomessa oikein on. Kultainen vasikka äänikirja on Ville Tiihosen kertomana noin 11 tuntia pitkä.

Kirjasta: Kultainen vasikka

Kahden rikostoimittajan, Mikko Gustafssonin ja Janne Huuskosen kirjoittama teos Kultainen vasikka – järjestäytynyt rikollisuus Suomessa – kuvaa Suomen järjestäytynyttä rikollisuutta. Kirjassa oleva tieto on saatu tekemällä noin 90 haastattelua. Haastatelluista 48 on rikoksesta tuomituilta itse tai heidän läheisistä.

Kultainen vasikka äänikirja kuvailee tilannetta Suomessa 1990 luvulla moottoripyöräkerhojen ja vanhan rikolliskaartin välillä mutta antaa myös ymmärtää, että väkivalta eskaloitui myös viranomaisia kohtaa. Alamaailman toimijoilla tekivät tai suunnittelivat monia kranaatti- tai pommi-iskuja juuri viranomaisia kohtaan.

Esimerkiksi Lauri ”Late” Johansson, tunnettu jengipomona ja kolmesta murhasta tuomittu ex-rikollinen kertoo kirjassa ehdottaneen entiselle rikospomolle Keiju Vilhuselle naispuolisen syyttäjän ampumista. Rikospomo rauhoitteli Johanssonia ja murha jäi tekemättä. Vilhunen kuitenkin myöntää Kultainen vasikka äänikirja ilmainen haastatellussa olevansa syyllinen samaisen naispuolisen syyttäjän mökin polttamiseen.

Kultainen vasikka äänikirja esittää väitteen, että Helsingin Pasilan poliisitalon pommi-isku vuodesta 1995 olisi ollut rikollisjengien yhteinen varoitus poliiseille ja että pommitusta varten kerättiin kolehtia ja että Vilhunen olisi osallistunut maksamalla 50 000 markkaa. Pommi-iskun tekijöitä ei ole koskaan löydetty. Pommitus aiheutti miljoonan markan vahingot.

Kultainen vasikka teoksen tekijät haastattelivat kirjaa varten jengiläisten vaimoja. Suurin osa jengiläisitä itse eivät halua puhua yksityiselämästään. Vaimot kirjassa kuvaa jengin tuovan heille osittain sekä turvallisuuden tunnetta ja turvattomuutta.

Kirjassa käsitellään myös laajasti Helsingin huumepoliisin päällikkönä toiminutta, nykyään vankilassa istuvaa Aarniota. Aarni on tuomittu elinkautiseen vankeuteen useasta rikoksesta kuten useista törkeistä huumausainerikoksista, törkeästä todistusaineiston vääristämisestä sekä murhasta.

Kultainen vasikka käsittelee laajasti käsitettä alamaailmaa ja moottoripyöräkerhot. Kirjassa esitellään tietoa muidenkin maiden alamaailmasta ja sen vaikutusta Suomeen kuten esimerkiksi Neuvostoliiton huumerallia ja virolaiset ja paritusta.

Kirjassa tulee myös vastaan tuttuja nimiä ja tarinoita, kirjassa käsitellään muun muassa Nacci ja Tranbergin tarinoita ja kohtaloita.

Kirjailijasta: Janne Huuskonen ja Mikko Gustafsson

Janne Huuskonen syntyi 1975 Helsingissä. Hän on rikostoimittaja sekä uutispäällikkö valtakunnallisessa mediassa. Nuorena Janne Huuskonen käytti kovia huumeita esimerkiksi heroiinia, teki rikoksia ja jopa istui vankilassa. Huuskonen on kirjoittanut osittain elämäkerrallisen romaanin Täydellinen päivä. Kirja julkaistiin vuonna 2021. Vuonna 2017 Huuskonen voitti Vuoden juttu -palkinnon Suuri Journalistipalkinto -gaalassa osana työryhmää. Huuskonen toimii nykyään tekoälyfirman Utopia Analyticsin markkinointi- ja viestintäjohtajana.

Mikko Gustafsson on rikos- ja oikeustoimittaja. Hän on aiemmin julkaissut tietokirjan Kebutabu yhdessä Jantsu Jokelinin kanssa. Gustafsson toimii nykyään Helsingin Sanomien rikostoimittajana. Huuskonen ja Gustafsson työskentelivät osan kirjan tekoajasta STT:n toimittajina alkuvuoteen 2019 asti. Kirjassa esitetään ne tarinat jotka eivät sopineet uutisformaattiin.

Kuuntele Ilmaiseksi: