Kuka viereesi jää Äänikirja

4/5

Kirjoittaja: Niko Rantsi

Äänikirja

Johdanto

Kuka viereesi jää on rikosylikonstaapelin Niko Rantsan toinen romaani ja samalla myös kirjasarjan Lainvartijan toinen osa. Kuka viereesi jää äänikirja päästää kuuntelijansa syvälle poliisityöhön realistisesti ja kuvaa totuudenmukaisesti miten paljon poliisi joutuu tekemään työtä ja uhrautua jotta rikollinen saadaan teoistansa vastuuseen. Kuka viereesi jää kirjassa metsästä löytyy ruumis jota ei pystytä tunnistamaan, tunnetun liikemiehen vaimo siepataan ja poliisit tutkivat kauan aikaa sitten katoamistapausta.

Monen tapauksen takana on yksi ja sama liiga ja mies niemeltä Pertti Mäki joka on lähtenyt maasta. Keskusrikospoliisin ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen henkilökunnalla koottu tiimi hoitaa tapahtumia joka vaatii täydellistä omistautumista. Kuka viereesi jää äänikirja ilmainen on Jarkko Pajusen äänittämä. Äänikirjan pituus on 8 tuntia ja 16 minuuttia.

Kirjasta: Kuka viereesi jää

Niko Rantsin Lainvartijat-sarjan toinen osa Kuka viereesi jää kertoo edeltävänsä lailla useamman poliisin työstä. Osa kirjan poliiseista ovat rikostutkijoita Keskusrikospolisissa ja osa taas Helsingin alueen poliisilaitosten poliiseja. Kuka viereesi jää äänikirja esittää muutama hankala rikostapaus jotka liittyvät kaikki kansainväliseen huume- ja asekauppaan. Muun muassa Kirkkonummelta löytyy ruumis joka ei voida tunnistamaan. Kirjan poliisien yhteinen etu on selvittää tapaukset.

 Kuten edeltäjänsäkin, Rantsin romaani Sinun puolestasi vuodatettu, myös Kuka viereesi jää äänikirja ilmainen sisältää kaikkivaltiaalta vaikuttava rikollinen. Kuka viereesi jää kirja esittää lukijalleen näin ollen rikollisen Pertti Mäen joka on lähtenyt virkavaltaa karkuun Etelä-Ranskaan. Jopa Ranskasta käsin Mäki pystyy vaikenemaan kätyrit jotka istuvat vankeustuomionsa Suomessa.

Kuka vireesi jää kuvailee miten poliisi yrittää saada Mäen houkuteltua takaisin Suomeen, jotta voisivat vangita hänet. Kirjassa työskentelee poliisien ryhmä joiden työ on selvitellä Mäen tapausta. Ryhmä koostu muun muassa keskusrikospoliisin huipputason tutkijoista, kun myös järjestyspoliisin kenttäjohtajasta. Kenttäjohtajalla on myös omia ongelmia, kun kostonhaluinen vainoja yrittää pilata hänen elämänsä. Kirjailija ei ehkä onnistu luomaan täysin uskottavia parisuhde kuvauksia mutta hänen pitkä työkokemus poliisina näkyy kirjassa selkeästi.

Kuka viereesi jää äänikirja on tarkka kuvaus poliisin rankasta työstä ja sen sädetetyt toimintatavat ja menettelytavat jotka ovat elintärkeitä toimivassa poliisityössä. Rantsi kuvaa kirjassaan poliiseja totuudenmukaisesti ja kunnioitettavasti. Kirjan poliisit, ja todellisuudessakin, ovat ammattilaisia jonka työ on äärimmäisen haastava ja joskus myös erittäin stressaavaa. He yrittävät sitä huolimatta toimi aja tehdä oikein, pysyä hyvinä ihmisinä.

Kuka viereesi jää ei ole väkivaltainen kirja vaan se keskittyy tapausten tutkimiseen ja useasti moneen eri tapaukseen samanaikaisesti. Tapaukset voivat liittyä toisiinsa mutta melkoista palapeliä korkean sykkeen kanssa tämä kirja on.

Kirjailijasta: Niko Rantsi

Niko Rantsi syntyi vuonna 1968 Espoossa. Rantsi on rikosylikonstaapeli ja hänellä on yhteensä yli 30 vuoden työkokemusta muun muassa terrorismin torjuntatilanteista ja kansainvälisistä suuronnettomuuksista. Rantsi on nimittäin toiminut tsunamiuhrien tunnistajana sekä Turun terrori-iskun johtavana tutkijana. Hän työskentelee Keskusrikospoliisissa. Vuonna 2020 hänen esikoisromaaninsa Sinun puolestani vuodatettu julkaistiin. Rantsin toinen romaani Kuka viereesi jää vuodelta 2021 voitti Suomen dekkariseuran myöntämä Vuoden johtolanka -palkinnon vuoden parhaasta kotimaisesta jännityskirjasta.

Rantsin kirjoittamat romaanit ovat osaa kirjasarjaa Lainvartijat joka jatkuu yhä. Vapaa-ajallaan Rantsi harrastaa kirjoittamista ja kilpauintia. Rantsi innostui omien tekstien kirjoittamisesta 2000-luvun alkupuolella, kun hänen kirjoittama teksti valittiin osaksi Poliisi kertoo nimistä kirjasarjaa. Hän osallistui Tapani Baggen dekkarikurssille jonka jälkeen hän otti vuorotteluvapaata ja vietti aikansa kirjoittaen esikoisromaaninsa.

Kuuntele Ilmaiseksi: