Kuka tappoi isäni Äänikirja

4.1/5

Kirjoittaja: Édouard Louis

Äänikirja

Johdanto

Kuka tappoi isäni on ranskalaisen nykykirjallisuuden suurnimen Édouard Louis elämänkerrallinen teos isästään ja hänen vaikeasta suhteestaan häneen. Myös tämä Louisin teos on kiihkeä ja henkilökohtainen tilitys missä kerrotaan sorruttujen tarinaa. Kuka tappoi isäni äänikirja kuvaa Louisin isän elämää ja miksi siitä tuli niin suri pettymys. Louis kuvaa isänsä olevan jo viisikymppisenä loppuun kulutettu ja hyödytön. Tästä kirjailija syyttää Ranskan koko valtiota, varsinkin poliittista johtoa, ja luokkayhteiskuntaa koska hän kokee heidän hylkineen koko työnväenluokkaa.

 Kirjassaan Louis muistaa myös isän ja pojan välisiä hyviä hetkiä ja oivaltaa kirjan aikana myös uusia asioita isästään. Kuka tappoi isäni äänikirja ilmainen on Ville-Veikko Niemelän äänittämä. Äänikirjan pituus on 1 tunti ja 28 minuuttia. Kirjan on suomentanut Lotta Toivanen.

Kirjasta: Kuka tappoi isäni

Kuka tappoi isäni äänikirja on elämänkerrallinen kertomus kirjailijan Édouard Louisin isästään ja heidän välisestä suhteestaan samalla kuin se on kuvaus yhteiskunnasta joka ei huolehdi omistaan. Louis nimeää kirjassaan ranskalaisen yhteiskunnan tekijät (varsinkin lait, uudistukset ja työntekijöiden oikeuksia ja sosiaaliturvaa leikkaavat päätökset) jotka johtivat siihen, että hänen isänsä elämä romahti.

Louisen isä teki vuosia raskasta tehdastyötä joka johti siihen, että hänen selkänsä rikkoutui. Loppujen lopuksi hänen isä ei saanut juurikaan apua vaan vuosien työstä hänelle jäi vaan käteen kipua, pettymystä ja kärsimystä.

Kuka tappoi isäni äänikirja ilmainen koostuu eräänlaisesta pitkästä kirjeestä jonka Louis kirjoittaa isälleen. Kirjeessä hän muistelee ja kuvaa omia kasvukipuja, ja elämää missä isä on häntä ohjeistanut olemaan joku muu, kun hän koko olevansa sanomalla muun muassa ”mies ei itke” ja ”pojat eivät harrasta tuollaista”. Louis kuvaa kirjassaan, että tämä on aiheuttanut kipua ja hankaluuksia hänen suhtautumiseensa isäänsä. Kirjassaan Louis myös näkee isänsä muut puolet, muistaa hänen rakkautensa tanssiin ja oopperaan.

Kuka tappoi isäni äänikirja käsittelee sitä yhteiskunta missä Louis kasvoi, missä miehisin päätös mahdollinen oli lopettaa koulun niin nuorena kun mahdollista ja mennä töihin, todennäköisesti alipalkattuun raskaaseen työhön. Louisin kuvaamassa yhteisössä vahvin ja väkivaltaisin on ensin jonossa ja erilaisuus on maalitaulu. Jos olet homo tai kiinnostunut tyttömäisistä asioista se tarkoittaa, että vanhempasi ovat epäonnistunteet kasvatustehtävässään. Louisin kuvaamassa yhteisössä ei myöskään saanut elää toisen varoilla.

Kirjassa kuvataan mitä sitten tapahtuu, kun oma poika onkin homo, ei voi enää rahallisesti pärjätä omillaan ja tukijärjestelmät ympärilläsi sortuu. Louis kuvaa kirjassaan miten poika ia isä vihdoinkin ovat löytäneet keskusteluyhteyden ja miten he ovat pystyneet korjaamaan vääryydet hänen lapsuudessaan. Kirjassa kerrotaan Louisin isä olevan hänestä hyvin ylpeä, hänen poliittisesta aktiivisuudestaan ja epäkohtien nostattamisesta! Kuka tappoi isäni on hyvä kirja.

Kirjailijasta: Édouard Louis

Édouard Louis, syntymänimeltään Eddy Bellegueule, syntyi vuonna 1992 Hallencourtissa, Ranskassa. Hän on opiskellut sosiologiaa Parisissa. Louis kirjoitti esikoisteoksensa Ei enää Eddy ollessaan vain 21-vuotias. Ensimmäinen kustantaja jolle hän lähetti kirjan hylkäsi sen sanomalla, ettei kirjassa kuvattua köyhyyttä ole ollut Ranskassa olemassa sataan vuoteen. Kun toinen kustantaja julkaisi kirjan vuonna 2014 siitä tuli suurmenestys sekä arvostelijoiden että lukijoiden kesken. Kirjaa myytiin yli 300 000 kappaletta ja se herätti poliittista keskustelua.

Nykyään Louisia kutustaan nykykirjallisuuden tärkeimmistä kirjailijoiksi syystä, että hän on uudistanut kirjallisuuden tuomalla esiin työväenluokkaa ja ne tarinat joista yleensä vaietaan. Vuonna 2016 Louisin toinen kirja Väkivallan historia julkaistiin ja kolmas Kuka tappoi isäni, julkaistiin vuonna 2018.

Kuuntele Ilmaiseksi: