Kuka menestyy ja miksi Äänikirja

4.2/5

Kirjoittaja: Malcolm Gladwell

Äänikirja

Johdanto

Tunnettu brittiläinen-kanadalainen kirjailija Malcolm Gladwell tutkii uudessa kirjassaan Kuka menestyy ja miksi mitä menestyksen taustalla on ja mistä menestys voisi muodostua. Hän tutkii miksi jotkut ihmiset onnistuvat saavuttamaan paljon enemmän, kun toiset ja varsinkin sitä, jos nämä menestyjät jotenkin erityisesti poikkeavat muista.  Kuka menestyy ja miksi äänikirja esittää muun muassa huippu-urheilijoita, rock-tähtiä ja IT-velhoja ja esittää innostavalla ja mielenkiintoisella tavalla mitä heidän menestyksensä takana on. Kirja sisältää inspiroiva ja henkilökohtaisia menestykseen liittyviä tarinoita.

Kirjassa Gladwell tulee muun muassa siihen tulokseen, ettei menestykseen reseptiin välttämättä tarvitse lahjakkuutta tai korkeaa älyä vaan enemmänkin omistautumista ja onnea. Kuka menestyy ja miksi äänikirja ilmainen on Markus Järvenpään lukema. Äänikirja on 8 tuntia ja 13 minuuttia pitkä. Kirjan on suomentanut Carla-Rose Häkkinen.

Kirjasta: Kuka menestyy ja miksi

Gladwell kirjoittaa kirjassaan Kuka menestyy ja miksi menestyneiden henkilöiden tarinoista. Me ihannoimme lahjakkaita ihmisiä ja esimerkiksi tunnettuja muusikoita, urheilijoita ja taitelijoita pidetään erityisen lahjakkaana. Kuka menestyy ja miksi äänikirja kertoo, ettei Gladwell hyväksy pelkkää lahjakkuutta selityksenä taikka reseptinä menestykseen. Kirjassaan hän tutkii mitä menestys on ja mistä menestys koostuu.

Kuka menestyy ja miksi äänikirja ilmainen pyrkii myös avaamaan suurten menestyjien tarinoita. Näistä tarinoista käy ilmi, ettei lahjakkuus eikä nerokkuus yksinään riitä takaamaan menestystä. Yleensä menestyksen takana on enemmänkin omistautumista, harjoittelua ja erittäin paljon onnea.

Gladwell esittää kirjassaan muutama mielenkiintoinen seikka, kuten 10 000 tunnin sääntö. Ollakseen jossain eritysien osaava, asiantuntija, se vaatii asian harjoittelua 10 000 tuntia. Se tarkoittaa 5,5 tunnin harjoittelua päivässä noin 5 vuoden ajan. Siinä ei lahjakkuus auta muutoin, kun mahdollisesti motivaation ylläpitämisessä.

Kuka menestyy ja miksi äänikirja selvittää miten esimerkiksi henkilön syntymävuosi tai syntymäkuukausi voivat selittää henkilön menestystä.  Tällaisesta seikoista johtuvaa menestystä kerrotaan kirjassa mielenkiintoisten esimerkkitarinoiden kautta.

Kiinnostavaa on muun muassa se, että esimerkiksi lähes 80 % ammattitason jääkiekkoilijoista ovat syntynyt melko alkuvuodesta.  Tähän on yksinkertainen selitys, eikä se liity lahjakkuuteen vaan siitä että kun pienet jääkiekkoilijat jaetaan ryhmiin taitojensa mukaan ne jotka ovat syntyneet alkuvuodesta ovat melko useasti merkittävästi kehittyneempiä fyysisesti, kun myöhemmin vuodesta syntyneet.  Tämä on aika karu esimerkki siitä, ettei geneettisellä lahjakkuudella ole mitään tekemistä urheilusuorituksiin.

Vastaavia esimerkkejä löytyy kirjassa monia muitakin. Muun muassa on nähty, että maailmanhistorian rikkaimmista ihmisistä suuri osa ovat syntynyt samalla vuosikymmenellä 1800-luvulla ja Piilaakson IT-miljardööreistä suurin osa ovat syntynyt 1950-luvun alussa.

Kuka menestyy ja miksi on sivistyvä ja mielenkiintoinen sekä helppolukuinen tietokirja.

Kirjailija: Malcolm Gladwell

Malcolm Gladwell syntyi vuonna 1963 Isossa-Britanniassa mutta varttui Kanadassa. Nykyään New Yorkissa asuva Gladwell on maailmalla hyvin tunnettu ja vaikutusvaltainen toimittaja, tietokirjailija sekä luennoitsija. Hän on koulutukseltaan historian tutkija. Toimittajana hän on toiminut jo vuosikymmeniä, hän on kirjoittanut muun muassa The New Yorker-lehteen vuodesta 1996 lähtien. Gladwelliä on useasti palkittu työstään muun muassa National Magazine Award -palkinnolla.

Hän on kirjoissaan tarkastellut lähempänä ihmisten luovuutta, kommunikointia ja ideointia ja soveltaa näitä ennakkoluulottomasti muun muassa psykologiaan, sosiologiaan ja taloustieteiden tuoreimpiin tutkimuksiin. Gladwell on kirjoittanut seitsemän kirjaa josta on suomennettu Kuka menestyy ja miksi teoksen lisäksi teokset Välähdys, Daavid ja Goljat, Leimahduspiste ja Sinisilmäiset.

Kuuntele Ilmaiseksi: