Koskelan teinisurma Äänikirja

3.8/5

Kirjoittaja: Tiia Palmén

Äänikirja

Johdanto

Joulukuussa 2020 löydetään kuollut teinipoika Helsingin Koskelasta. Poika oli surmattu. Myöhemmin poliisi ottaa teosta epäiltynä kiinni kolme muuta teinipoikaa. Mitä enemmän surmatun pojan kohtalosta saadaan tietoa, mitä karmeammaksi hänen kuolemansa osoittautuu. Käy ilmi, että poika oli kärsinyt pitkään vakavasta ja raa’asta koulukiusaamisesta. Poika on ollut pitkään lastensuojelun asiakas. Kiusatun pojan julma kohtalo järkytti koko Suomen.

Rikos- ja oikeustoimittaja Tiia Palmén esikoiskirja Koskelan teinisurma kertoo poikien taustoista, murhaillasta ja siitä edeltäviä tapahtumia sekä muun muassa haastatellee poikien lähipiiriä sekä viranomaisia. Kirjan tiedot on kerätty poliisin tutkinnasta, oikeudenkäynnistä ja alan kirjallisuudesta Koskelan teinisurma äänikirja, että kirja julkaistiin vaan puoli vuotta surman jälkeen. Koskelan teinisurma äänikirja ilmainen lukee Krista Putkonen-Örn.

Kirjasta: Koskelan teinisurma

16-vuotias poika kuolee, kun häneen kohdistetaan hyvin raakaa väkivaltaa Helsingin Koskelan sairaalan alueella vuonna 2020 joulukuussa. Tekijöiksi paljastuu kolme, pojan kavereiksi kutsuttua, samanikäistä poikaa.  Koskelan teinisurma kirjassa paljastuu, että uhri oli kauan joutunut kohtaamaan systemaattista väkivaltaa ja kiusaamista.

Koskelan teinimurha äänikirja kertoo myös uhrin taustasta. Hän oli eläinrakas ja ujo nuori miehenalku joka iästään huolimatta rakasti legoja. Tämä oli yksi syy miksi, hän oli koulussa kiusattu. Uhria oli kiusattu koko peruskoulun ajan. Häntä kiusattiin muun muassa pukeutumistyylistään. Jo tuolloin kiusaajina olivat kaksi murhasta syytettyä poikaa, vaikka kiusaamiseen osallistui myös muita. Poika oli tutustunut jo päiväkodissa kiusaajiinsa.  Kiusaaminen muuttui vähitellen raaemmaksi ja päättyi pojan surmaan.

Vanhin ja kolmas syytetyistä nuorista tutustui kahteen muuhun syytettyyn aloitettuaan ammattikouluun.  Vanhin syytetty tapasi uhrin ensimmäisen kerran vasta loppukesästä 2020. Koskelan teinimurha äänikirja sisältää vanhin syytetyin lähipiiri kertomukset miten nuori muuttui syksyn aikana. Poika rupesi lipsumaan sovitetuista kotiintuloajoista ja jäi myös kiinni kannabiksen poltosta.

Murhailtana vanhin syytetty palasi kotiin myöhässä ja humalassa mutta ei kertonut vanhimmilleen mitään illan tapahtuneista. Seuraavana päivänä syytetyt nuoret keskustelevat puhelimessa edellisillan tapahtuneista.

Nuoret syytetään järkyttävistä teoista, jotka johtivat uhrin kuolemaa. Uhrin pakaroiden väliin laitettiin ilotulitteita ja hänen päälleen virtsattiin. Nöyryytys ja väkivalta olivat ennennäkemätöntä. Kirjassa murhasta syytettyinä kolme ikätoveria, määrätään mielentilatutkimuksiin. Tuomio tapauksesta annettaneen vasta kuukausien päästä.

Kirjassa käsitellään tämän lisäksi myös tärkeistä kysymyksiä liittyen kiusaamiseen ja sen ennaltaehkäisemiseen. Kirjailija on kerännyt tietoa kirjaan poliisin tutkinnasta, oikeudenkäynnistä sekä alan kirjallisuudesta. Sekä kirja että Koskelan teinisurman äänikirja ilmainen on koskettava ja raskas kuunnella ja kirjassa jopa paikoin varoitetaan erityisen raa’asta sisällöstä. Koskelan teinisurma äänikirja on teos, johon jokainen kannattaa tutustua, jotta tällaista ei koskaan enää tapahtuisi eikä jäisi unholaan.

Kirjailijasta: Tiia Palmén

Koskelan teinisurma on Tiia Palmén esikoiskirja. Teos kuuluu true crimes genreen, joka on suositumpi, kun koskaan. Kirja julkaistiin vaan puoli vuotta uhrin kuoleman jälkeen. Tiia Palmén työskentelee rikos- ja oikeustoimittajana MTV Uutisissa. Hän on aiemmin työskennellyt rikos- ja oikeusaiheiden toimittajan Iltalehden toimituksessa. Palmén on koulutukseltaan Yhteiskuntatieteiden maisteri. Tiia Palmén opiskeli Tampereen yliopistossa mutta asuu nyt perheensä kanssa Helsingissä.

Koskelan teinisurma on kattava teos, kirjoitettu lyhyellä aikavälillä. Kirjan julkaisuhetkellä syytetyt eivät olleet edes ehtineet saada lopullista tuomiotaan. Nopeasta valmistuksesta huolimatta teos on valmistettu huolellisesti ja tarkalla tiedolla. Koskelan teinisurma julkaistiin Deadline kustannusyhtiön toimesta. Deadline kustannus Oy on vuonna 2020 perustettu kirjankustantamo.

Kuuntele Ilmaiseksi: