Korkeintaan vähän väsynyt Äänikirja

4.4/5

Kirjoittaja: Eeva Kolu

Äänikirja

Johdanto

Eeva Kolun Korkeintaan vähän väsynyt – eli kuinka olla tarpeeksi maailmassa, jossa mikään ei riitä on kirja burnoutista. Kirjassa Kolu käsittelee muun muassa naisiin kohdistuvia paineita ja odotuksia, jota ovat usein miten mahdottomia täyttää. Kirjassa käsitellään myös naisiin kohdistuva häpeä, sekä hankala tilanne kun aina pitäisi olla tavoitettavissa.

Korkeintaan vähän väsynyt äänikirja löysi suuren lukupiirin heti ilmestyttyä. Kirja kohtaa naisten uupumusta napakasti mutta hellävaraisesti ja huumorilla. Kolun kirja ei ole tieteellinen vaan rakentuu Kolun omiin henkilökohtaisiin kokemuksiin. Kolun kirja on hieman epäsäännöllinen, muistuttaen blogikirjoituksista koottua kokoelmaa. Kirja ei tarjoa ratkaisuja vaan toimii lähinnä ajatuksen herättäjänä. Korkeintaan vähän väsynyt äänikirja ilmainen ilmestyi vuonna 2020.

Kirjasta: Korkeintaan vähän väsynyt

Korkeintaan vähän väsynyt – eli kuinka olla tarpeeksi maailmassa, jossa mikään ei riitä on kirjailija Eeva Kolun omaelämänkerrallinen tarina vuodesta 2020, uupumuksesta ja siitä ajasta, jossa elämme. Kolu on kertonut kirjan saanut alkuunsa blogikirjoituksesta käsitellen burnoutia. Kirjoituksen jälkeen Kolua lähestyttiin sadoilla yhteenotoilla ihmisten omilla tarinoilla liittyen aiheeseen. Tästä Koreintaan vähän väsynyt äänikirja ilmainen syntyi. 

Kolu on kokenut uupumista kolme kertaa elämänsä aikana ja tuntenut riittämättömyyden tunnetta niin kauan kun itse muistaa. Korkeintaan vähän väsynyt äänikirja kertoo Kolun kokeneen koko elämänsä ajan, että vaikka mitähän tekisi se ei koskaan riitä ja se mitä hän on ei myöskään ole riittävästi ja että hänen elämänsä on yhtä kiirettä seuraavaan paikkaan. Tee enemmän ja yritä kovempaa.

Kun Kolu vihdoin aloitti omista tunteistaan puhumaan hän huomasi, ettei hän todellakaan ole ajatuksiensa kanssa yksin. Mitä enemmän tietoa ihmisten tuntuu saavan siitä, miten tullaan onnelliseksi, miten täydellinen elämä tulisi rakentaa, miten ja koska kuulusi syödä, liikkua ja keskittyä omaan hyvinvointiin sitä stressaantuneeksi ja väsyneeksi ihminen tulee. Ja takaraivossa kummittelee jatkuvasti huono omatunto ja ajatus siitä, ettei tee asiat niin kuin pitäisi.

Kolu rupesi etsimään syytä stressiin ja uupumukseen ja hän huomasi, että ihmiset yhdistävät stressin lähes tulkoon aina vaan työhön. Stressiin ja uupumukseen liittyvät ajattelutavat on Kolun mielestä liian kapeat. Nykyaikainen ihminen stressaantuu toki työstään mutta Korkeintaan vähän väsynyt äänikirja tuo esille, että koko elämä on nykyään uuvuttava.

Kun ihminen kokee stressiä hän yrittää tehdä vähemmän töitä mitä ei tule pitkällä tähtäimellä auttamaan. Ihminen ei hae tuolloin apua koske kokee olevansa korkeintaan vähän väsynyt.  Ihminen ei tule katkaisemaan stressin aiheuttamaa kierrettä pelkästään sillä, että tekee vähemmän töitä.

Korkeintaan vähän väsynyt on kirja siitä mitä voimme tehdä tai olla tekemättä, jotta emme väsy, emme työhön eikä elämään. Kuinka voimme olla tarpeeksi.

Kirjailijasta: Eeva Kolu

Eeva Kolu vuonna 1987 syntynyt Helsingissä asuva Uusi muusa- blogin bloggaaja ja kirjailija. Hän on pitänyt blogia 12 vuotta ja tehnyt bloggaamisesta itsellensä uran. Kolu tuli julkisuuteen yksi Suomen ensimmäisistä ammattibloggaajana. Kolu on myös työskennellyt kaupallisena copywriterina sekä toimittajana. Hänen esikoisteoksensa Korkeintaan vähän väsynyt – eli kuinka olla tarpeeksi maailmassa, jossa mikään ei riitä on omaelämäkerta. Kolu on taistellut pitkiään uupumusta vastaan.

Kolu on sanonut haluavansa kirjoittamisensa kautta sanoittaa kokemuksia, tunteita ja tunnelmia. Korkeintaan vähän väsynyt – eli kuinka olla tarpeeksi maailmassa, jossa mikään ei riitä on saavuttanut suurta suosiota heti julkaisuvuonna Suomessa. Kolu voitti esikoisteoksellaan vuonna 2021 Kaarlen palkinnon vuoden parhaasta tietokirjasta.

Kuuntele Ilmaiseksi: